Washingtonul pune capăt derogărilor prin care opt țări puteau cumpăra petrol iranian

Washingtonul pune capăt derogărilor prin care opt țări puteau cumpăra petrol iranian
scris 22 apr 2019

Statele Unite și-au consolidat luni campania de ”presiune maximă” menită să facă Iranul să se plieze, inamicul lor numărul unu în Orientul Mijlociu, punând capăt derogărilor care permiteau unui număr de opt țări să cumpere petrol iranian, relatează AFP.

Președintele Donald trump intenționează astfel ”să aducă la zero exporturile” de țiței iranian și ”să priveze regimul de princopala sa sursă de venituri”, a anunțat Casa Albă, preluată de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Începând de la 2 mai, China, India, Turcia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwanul, Italia și Grecia urmează să înceteze orice achiziții. Această măsură se anunță deosebit de delicată pentru India, aliata strategică a Statelor Unite și al treilea importator mondial de petrol. Aproape o zecime din aceste achiziții ale New Delhi provin din Iran.

”Dacă nu respectați acest lucru, vor exista sancțiuni” americane, a amenințat șeful diplomației americane Mike Pompeo. ”Noi intenționăm să aplicăm aceste sancțiuni”, a insistat acesta.

VIDEO Grecia / proteste: Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de profesori care a încercat să intre în Parlament CITEȘTE ȘI VIDEO Grecia / proteste: Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de profesori care a încercat să intre în Parlament

După ce s-a retras în urmă cu aproape un an din acordul internațional din 2015 menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică, considerat prea ”slab” de către Donald Trump, Washingtonul a reimpus în noiembrie sancțiuni economice dure Republicii islamice. El a amenințat atunic cu măsuri punitive și țările care vor continua să facă schimbru comerciale cu Iranul.

Interdicția de a cumpăra petrol iranian era principala dintre aceste sancțiuni, care se vor ”cele mai puternice din istorie”. Statele Unite au acordat aceste derogări pe o perioadă de șase luni, apreciind că piața mondială nu putea să suporte o anulare prea bruscă a vâznărilor de țiței iranian.

RIADUL VA ”STABILIZA PIAȚA”

”Statele Unite, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU), trei dintre cei mari producători de energie din lume, împreună cu prietenii și aliații noștri, se angajează să facă astfel încât piețele mondiale ale petrolului să rămână suficient de aprovizionate”, a anunțat luni într-un comunicat Casa Albă.

FOTO Isărescu îi spune în față lui Dăncilă: Ținta pentru euro - se mai poate discuta. Nu este pentru cine se nimerește, ci pentru cine se pregătește CITEȘTE ȘI FOTO Isărescu îi spune în față lui Dăncilă: Ținta pentru euro - se mai poate discuta. Nu este pentru cine se nimerește, ci pentru cine se pregătește

Donald Trump a subliniat pe Twitter că Riadul și alte țări din cadrul Organizației Țărilor exportatoare de Petrol (OPEP) vor face ”mai mult decât săcompenseze” scăderea ofertei.

Guvernul saudit s-a declarat imediat pregătit să ”stabilizeze” piața, al cărei curs crește puternic după ce informațiile despre viitoarea încheie a derogărilor americane au circulat în presă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, un loial susținător al lui Donald trump în lupta împotriva Teheranului, a salutat o decizie ”de o importanță capitală în vederea consolidării presiunii asupra regimului terorist iranian”.

Această decizie are loc la două săptămâni după alt anunț simbolic, și anume înscrierea gardienilor revoluției, armata ideologică a Republicii islamice, pe lista neagră americană a ”organizațiilor teroriste străine”.

FOTO Cel mai mare exercițiu medical multinațional din istoria NATO, în România CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare exercițiu medical multinațional din istoria NATO, în România

Campania de ”presiune maximă” împotriva Iranului vizează, potrivit Washingtonului, să pună capăt ”activităților destabilizatoare” ale acestuia în Orientul Mijlociu, și anume în Liban prin mișcarea șiită Hezbollah, în Yemen prin intermediul rebelilor huthi și în Siria prin susținerea acestuia a regimului lui Bashar al-Assad.

În mai 2018, Mike Pompeo, care asigură că vrea să schimbe ”comportamentul regimului iranian” și nu regimul însuși, a prezentat 12 condiții drastice în vederea unui nou acord global care să conducă la o ridicare a sancțiunilor.

Un an mai târziu, niciuna dintre condiții nu pare respectată, însă administrația Trump apreciază că Iranul începe să rămână fără fonduri în vederea susținerii unora dintre aliații săi, precum Hezbollahul libanez.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
sua
trump