Majestatea Sa Regele Charles al III-lea a ajuns în România.
IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO (Inquam Photos / Octav Ganea). VIDEO poate fi văzut AICI
Aeronava cu care a venit monarhul a aterizat pe Aeroportul Băneasa. Regele a fost primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Primirea oficială a avut loc pe Platoul Marinescu. Regele a salutat garda în limba română, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Bine ați revenit în România și în numele românilor vă dorim o domnie prosperă și lungă”, i-a transmis președintele Klaus Iohannis Regelui Charles, după ce acesta a semnat în cartea de onoare.
”Bine ați revenit în România, țara pentru care de-a lungul timpului ați dezvoltat o afecțiune aparte! Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestății Voastre are loc în țara noastră. Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse și după preluarea noilor responsabilități”, a spus președintele în alocuțiunea comună.
”Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea și recunoștința noastră pentru implicarea autentică în protejarea și celebrarea unor valori care țin de însăși identitatea națională: natura, peisajul rural din țara noastră, dar și moștenirea culturală bogată. Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și a tradițiilor lor a trecut granițele. Le-ați reamintit cât de prețioase sunt tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile moștenite de generații și faptul că acestea nu își pierd valoarea în fața erei vitezei și a tehnologiei, ci dimpotrivă”, a spus președintele. Klaus Iohannis a arătat că Fundația caritabilă a Majestății Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc și de a contribui la prezervarea lui prin activități de restaurare a clădirilor sau a obiectelor prețioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viață a unor meserii tradiționale. Ați creat astfel oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale. ”Activitatea substanțială, valoroasă și constantă a Majestății Voastre pentru protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice s-a reflectat și în România”, a mai spus Iohannis.
”Ați făcut din protejarea ecosistemului și din refacerea biodiversității unice a țării noastre o prioritate. Admirația Majestății Voastre față de peisajele mioritice, față de fauna sălbatică și pădurile maiestuoase a alimentat o dorință permanentă de a proteja această frumusețe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu.Sunt bucuros să evidențiez astăzi și rolul special al comunității românești din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice. Și pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci și prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături”.
Șeful statului a arătat în finalul alocuțiiunii: ”Vă mulțumim că ați fost și sunteți în continuare un mare prieten al României! Ne uităm cu speranță spre viitor, convinși că aceste legături vor deveni tot mai puternice și că relațiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare.
CITEȘTE ȘI Nicoleta Cârciumaru, vicepreședinte ANAF, apare în discuție pentru preluarea postului de președinte pe o perioadă de "tranziție" - surseRegele Charles al III- lea a declarat, în alocuțiunea susținută la Palatul Cotroceni, împreună cu președintele Klaus Iohannis, că a ajuns să iubească România, cultura și arta, patrimoniul, istoria, peisajele și biodiversitatea. El a spus în limba română: ”Țară de Glorii, țară de dor!”, fiind aplaudat de oficialii prezenți la eveniment. Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice astăzi decât oricând de-a lungul istoriei și abia aștept să îmi joc și eu rolul în strângerea lor și mai puternic, pe viitor, a mai spus Regele.
”Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă odată România, vă mulțumesc domnul președinte pentru cuvintele generoase și pentru generozitatea imensă pe care ați manifestat-o organizând această recepție. Au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă și când am venit aici am simțit o legătură profundă cu România”, a spus Regele Charles. El a arătat că ”Regele României era vărul regelui Marii Britanii iar Regina Maria era de asemenea descendentă a familiei regale britanice”.
”Tatăl meu a fost vărul regelui Mihai și aveam amintiri din copilăria comună petrecută aici și pot să spun că întotdeauna m-am simțit acasă în România”, a arătat Regele. Charles al III-lea a mai spus că în toți acești ani a avut bucuria de a călători prin toată țara și a întâlnit români din toate domeniile.
”Am avut astfel posibilitatea de a fi martor la prima mână a dezvoltării extraordinare care a avut loc și care este, pot să spun, o mărturie a energiei, inovativității și rezistenței dvs. Am întâlnit și am fost impresionat de reprezentanții tinerei generații, întreprinzători, tineri care fac față provocărilor lumii moderne, în toate domeniile, din tehnologie, ecoturism sau protecția mediului, în construirea de clădiri prietenoase cu mediul” a spus Regele Charles.
CITEȘTE ȘI VIDEO Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au anunțat amânarea rotativei guvernamentaleEl a precizat că ”a fost inspirat de oamenii pe care i-a întâlnit, care lucrează neobosit pentru ceilalți” și a arătat că încă din anii 90 i-a sprijinit pe tineri și a devenit prietenul lor și este și acum prietenul Asociației Monumentelor, care îi instruiește pe arhitecți în conservarea monumentelor.
”Este atât de impresionant să vezi câți voluntari tineri lucrează an de an, cu atâta dragoste și atenție la detalii pentru monumentelor istorice, pentru a ajuta la păstrarea arhitecturii atât de diversificate a României”, a completat el.
”Am ajuns să iubesc România, cultura și arta, patrimoniul, istoria, peisajele și biodiversitatea. Țară de Glorii, țară de dor”, a spus Regele Charles al III-lea, citând în limba română expresia ”Țară de Glorii, țară de dor”.
”România și-a păstrat pădurile, peisajele rurale și modele de agricultură sustenabilă. În continuare, aici, sunt numeroase specii care au dispărut în alte zone din Europa și din lume. Cu atât mai prețioasă devine, deci, această țară. Dar mai ales prețuiesc prietenii mei din România. Sunt foarte recunoascător pentru numeroșii oameni care sunt și aici în sală care m-au sprijinit în proiecte care fac bine pentru comunitățile din toată țara, a spus Regele Charles.
Regele a precizat că în ultima vizită în România a văzut un sprijin deosebit de generos pentru prietenii din Ucraina.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Statul român rămâne acționar la Enel”Am venit în România atâția ani pentru că am simțit apropierea de poporul român, pentru suferințele din urma celui de-al doilea război Mondial mi-am dorit mai ales să amintesc lumii de toate lucrurile care au făcut ca România să fie o țară atât de specială. Astăzi nu mai este nevoie să amintim oamenilor, pentru că din ce în ce mai mulți britanici vin anual în România și milioane de români reprezintă un element important al vieții din Marea Britane. Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice astăzi decat oricând de-a lungul istoriei și abia aștept să îmi joc și eu rolul în strângerea lor și mai puternic, pe viitor”, a spus în final Regele Charles.
Regele Charles al III-lea nu este însoțit de Regina Camilla, soția sa. Regele se va deplasa în timpul vizitei și la reședința sa de la Viscri. Ultima vizită în România a Alteței Sale Regale Charles, pe atunci Prinț de Wales, a avut loc în luna mai 2022.