ULTIMA ORĂ FOTO-DOCUMENT Biden și-a anunțat retragerea din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă. Reacția lui Trump

ULTIMA ORĂ FOTO-DOCUMENT Biden și-a anunțat retragerea din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă. Reacția lui Trump

Inquam Photos

Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iul 2024

Președinte în funcție al Statelor Unite, democratul Joe Biden a anunțat că se retrage din campania de realegere în funcția de președinte al SUA, afirmând că "este în interesul partidului meu și al țării" - VEZI MAI JOS DOCUMENTUL RETRAGERII

Mai jos REACȚIA LUI TRUMP la retragerea lui Biden

Urmărește-ne și pe Google News

Este pentru prima dată în ultimele decenii când un președinte american renunță la a candida pentru realegere, ceea ce amintește de decizia președintelui Lyndon Johnson de a nu candida pentru un al doilea mandat complet în 1968 - deși decizia lui Biden vine cu luni mai târziu în campanie decât anunțul lui Johnson, conform nerws.ro.. Este, de asemenea, cea mai recentă evoluție șocantă într-o campanie politică extrem de încărcată, care a inclus o tentativă de atentat la viața lui Trump.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„A fost cea mai mare onoare din viața mea să fiu președinte. Și, deși intenția mea a fost să caut realegerea, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu”, a transmis Biden.

Prestigiosul Secret Service, sub presiune. Misterul domnește, fotografii au intrat în istorie CITEȘTE ȘI Prestigiosul Secret Service, sub presiune. Misterul domnește, fotografii au intrat în istorie

 Aceasta pregătește terenul pentru încheierea unei cariere politice care s-a întins pe o jumătate de secol, o carieră în care Biden a intrat ca unul dintre cei mai tineri senatori din istoria SUA și a ieșit ca cel mai în vârstă președinte al său.

Vârsta și întrebările cu privire la facultățile mintale ale președintelui au reprezentat cel mai mare handicap politic al lui Biden încă de la prima sa candidatură împotriva lui Trump în 2020. Prestația dezastruoasă a lui Biden la dezbaterea CNN din 27 iunie - în timpul căreia președintele a vorbit încet, a avut o privire glacială și, la un moment dat, a părut să-și piardă șirul gândurilor în mijlocul unei propoziții, în timp ce adversarul său a oferit o prestație animată, dar în mare parte lipsită de date concrete - a adus aceste preocupări în prim-planul conversației politice și, în cele din urmă, a condamnat încercarea sa de realegere.

Antreprenorii ultrabogați amenință că vor părăsi Marea Britanie din cauza unei propuneri de modernizare a sistemului de impozitare CITEȘTE ȘI Antreprenorii ultrabogați amenință că vor părăsi Marea Britanie din cauza unei propuneri de modernizare a sistemului de impozitare

Acum, democrații trebuie să-și aleagă un nou candidat pentru cursa din noiembrie, o cursă care a fost deja marcată de tensiune, diviziune și o tentativă de asasinat asupra lui Trump.

Anunțul lui Biden vine după luni de speculații cu privire la vârsta și capacitatea sa de a servi SUA încă patru ani – pe fondul unei serii de gafe foarte mediatizate și a unei prestații dezastruoase la dezbateri.

VIDEO Atacatorul lui Trump, surprins pe video chiar când începe să tragă CITEȘTE ȘI VIDEO Atacatorul lui Trump, surprins pe video chiar când începe să tragă

Deși în trecut au mai existat președinți democrați (Harry Truman în 1952 și Lyndon B. Johnson în 1968) care au decis să nu candideze pentru al doilea mandat, retragerea lui Joe Biden reprezintă prima dată când acest lucru s-a întâmplat atât de târziu în procesul electoral, cu mai puțin de patru luni până la alegeri.

Este și prima dată când un candidat se retrage după ce a obținut sprijinul majorității delegaților în alegerile primare și la mai puțin de o lună de desfășurarea Convenției Democrate, programată la Chicago pentru 19-22 august.

Președintele american, în vârstă de 81 de ani, era contestat de mai multe săptămâni, analiștii întrebându-se dacă este apt din punct de vedere fizic să își exercite funcția pentru încă patru ani.

Atacatorul lui Trump a folosit o dronă pentru a obține imagini aeriene de la locul de desfășurare a mitingului CITEȘTE ȘI Atacatorul lui Trump a folosit o dronă pentru a obține imagini aeriene de la locul de desfășurare a mitingului

Al 46-lea președinte al SUA, Joseph Robinette Biden pune astfel capăt unei cariere politice de 55 de ani, fiind membru al Partidului Democrat american de la terminarea unei facultăți de Drept de la New York, în 1969. Originar din Pennsylvania, Biden a trăit toată viața sa în Delaware, unde a devenit și ales local, în 1970, iar apoi senator al SUA, în 1972, la doar 30 de ani.

ULTIMA ORĂ FOTO-DOCUMENT Biden și-a anunțat retragerea din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă. Reacția lui Trump

Fostul președinte Donald Trump l-a descris pe Joe Biden ca fiind "de departe cel mai prost președinte din istoria țării noastre", într-o convorbire telefonică la CNN, la câteva minute după ce președintele Joe Biden și-a anunțat retragerea din cursa pentru 2024.

Deși nu este clar cine va fi candidatul democrat, Trump a spus că el crede că vicepreședintele Kamala Harris va fi mai ușor de învins decât ar fi fost Biden.

Într-o postare pe Truth Social, candidatul Partidului Republican și fostul președinte Donald Trump susține că Joe Biden "nu era potrivit să candideze la președinție și cu siguranță nu este potrivit să servească țara și nu a fost niciodată".

În 1988, la vârsta de 46 de ani, Joe Biden face prima tentativă de a candida la președinția SUA, dar nu trece de alegerile interne ale democraților. Se va înscrie din nou în această cursă 20 de ani mai târziu, în 2008, când pierde din nou, în fața lui Barak Obama, care însă îl alege să îi fie vicepreședinte. I-a fost nu numai partener, ci și unul dintre cei mai apropiați sfătuitori, în cei opt ani petrecuți la Casa Albă, până în 2016, arată BiziDay.

Ministru, despre cei care caută PET-uri în gunoaie: Între 5.000 și 6.000 de români pun o pâine pe masă datorită sistemului de garanție-returnare. E greșit să amendezi CITEȘTE ȘI Ministru, despre cei care caută PET-uri în gunoaie: Între 5.000 și 6.000 de români pun o pâine pe masă datorită sistemului de garanție-returnare. E greșit să amendezi

După ce Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton, în 2016, Joe Biden a decis să intre în cursa împotriva acestuia, în 2020, deși avea deja atunci 78 de ani. A devenit astfel cel mai învârstă președinte al Statelor Unite, iar mandatul său a fost marcat nu numai de lupta împotriva pandemiei de Covid, dar și recesiunea și inflația semnificativă care i-a urmat acesteia. Legea de Reducere a Inflației (IRA – Inflation Reduction Act) este considerat de specialiști unul dintre cele mai complexe planuri de reindustrializare și reașezare a economiei americane (și nu numai) pe alte baze, care stimulează un salt tehnologic către industrii nepoluante.

Dar cel de-al 46-lea președinte american va rămâne probabil în istorie pentru rolul jucat după invadarea Ucrainei de către Rusia, prin unificarea opiniei publice internaționale și, mai ales, a comunității occidentale, pentru susținerea militară și financiară a statului invadat, evitând în același timp escaladarea războiului din estul Europei într-un mondial sau nuclear.

ULTIMA ORĂ Statul român a dat undă verde continuării proiectului mini-reactoarelor nucleare. Ce s-a schimbat din aprilie, când Ministerul Energiei s-a abținut de la vot CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul român a dat undă verde continuării proiectului mini-reactoarelor nucleare. Ce s-a schimbat din aprilie, când Ministerul Energiei s-a abținut de la vot

Pe 25 aprilie 2023, Biden și-a anunțat candidatura pentru nominalizarea democrată la alegerile prezidențiale din 2024, iar apoi a devenit candidatul acestui partid fără a mai trece printr-un proces propriu-zis de selecție internă.

Mai târziu, după prestația foarte slabă de la o dezbatere cu Donald Trump de la finalul lunii iunie 2024, echipa sa de campanie a fost acuzată public că a ascuns starea de “senioritate înaintată” a președintelui, nu numai pentru un nou mandat de patru ani, ci și pentru actualul mandat, care durează până în ianuarie 2025. Timp de aproape o lună, apelurile publice pentru retragerea candidaturii lui Biden, chiar din tabăra democraților s-au întețit, după ce chiar marile publicații americane i-au cerut să facă acest lucru.

Ciolacu, atac dur la miniștrii PNL ai Energiei : Mintea ta n-a putut gândi? Cel mai rău în administrație mi-e frică de hărnicia prostului CITEȘTE ȘI Ciolacu, atac dur la miniștrii PNL ai Energiei : Mintea ta n-a putut gândi? Cel mai rău în administrație mi-e frică de hărnicia prostului

După Summitul NATO de la Washington și gafele monumentale comise la acesta, presiunea asupra lui Joe Biden a crescut și mai mult, iar președintele s-a retras în Delaware din cauza unei infectări cu Covid, dar și pentru a lua o decizie, împreună cu familia, privind modul în care avea să-și încheie cursa prezidențială, dar și cariera politică.

O analiză EFE citată de Agerpres explică modul în care se va desfășura procesul de înlocuire a lui Biden în cursa electorală, după ce președintele american a anunțat că nu va mai candida pentru al doilea mandat: DNC va organiza o reuniune de urgență în care comisia sa de regulament va stabili procesul de înlocuire a candidatului.

Având în vedere că și-a anunțat retragerea înainte de a fi confirmat (nominalizat) la convenția din august drept candidat la președinție, DNC poate decide desfășurarea unei convenții speciale pentru nominalizarea unui alt candidat sau desemnarea directă a acestuia în urma consultărilor cu liderii democrați.

TABEL&DOCUMENT ANRE plusează ușor la majorarea unui factor-cheie din calculul tarifelor de rețea la energie și gaze, dar mai puțin decât vor operatorii CITEȘTE ȘI TABEL&DOCUMENT ANRE plusează ușor la majorarea unui factor-cheie din calculul tarifelor de rețea la energie și gaze, dar mai puțin decât vor operatorii

Un element de luat în calcul este că fiecare stat al SUA are propria dată limită până la care candidații la alegerile din noiembrie pot fi înscriși pe buletinele de vot, unele foarte apropiate de data convenției, ceea ce limitează marja de timp pentru organizarea unei convenții speciale.

Astfel, înlocuitorul său va fi cel mai probabil decis în timpul convenției din august. De asemenea, actualul președinte are în acest scenariu o mare capacitate de a influența alegerea celui care-i va lua locul în cursa electorală, întrucât el controlează în acest moment 3.908 din cei 3.939 de delegați.

Biden le-ar putea cere de asemenea acestor delegați să voteze după propria lor dorință, iar câștigătorul va fi aspirantul care obține sprijinul a cel puțin 1.976 de delegați.

viewscnt
Afla mai multe despre
biden
sua