Premierul britanic Theresa May a respins sâmbătă contrapropuneri la proiectul său de acord negociat cu Uniunea Europeană (UE) cu privire la Brexit, afirmând că acestea nu conduc la dispariția problemelor, relatează agenția AFP, citată de News.ro.
Șefa Guvernului a obținut miercuri un proiect al unui acord cu UE asupra Brexitului, însă acesta a provocat patru demisii din Guvernul său, motivate prin soarta specială rezervată provinciei britanice Irlanda de Nord, după ieșirea din UE, prevăzută la 29 martie 2019.
Ea este amenințată totodată de o moțiune de cenzură, iar în cadrul Guvernului său, un grup de cinci miniștri eurosceptici încearcă să o convingă să-și modifice proiectul acordului Brexitului, scria presa britanică sâmbătă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Oamenii spun «dacă puteți pur și simplu să faceți ceva ușor diferit, să aveți un acord de tip norvegian sau canadian», atunci această problemă a backstop-ului (o plasă de siguranță în vederea evitării revenirii la o frontieră terestră între Irlanda de Nord și Republica Irlanda după Brexit) ar dispărea”.
”Nu ar fi cazul. Această problemă va rămâne în continuare”, a declarat Theresa May, într-un interviu acordat ediției de sâmbătă a cotidianului The Daily Mail.
Theresa May a beneficiat de un moment de răgaz vineri, evitând un al doilea val de demisii și obținând susținerea a două nume grele eurofobe din cadrul Guvernului său, miniștii Mediului Michael Gove și al Comerțului Internațional Liam Fox. Ea a găsit, de asemenea înlocuitori miniștrilor demisionari și l-a numit pe Stephen Barclay, un avocat eurosceptic în vârstă de 46 de ani, în postul de ministru însăcrinat cu Brexitul.
Însă partida este departe a fi câștigată.
Potrivit Daily Telegraph, cinci miniștri pro-Brexit - inclusiv Michael Gove - intenționează să exercite presiuni asupra Theresei May pentru ca ea să întoarcă la Bruxelles și să negocieze possibilitatea ca regatul Unit să se retragă unilateral din aranjamentul încheiat cu privire la Irlanda de Nord după Brexit.
În afară de Michael Gove, din acest grup mai fac parte ministrul Relației cu Parlamentul Andrea Leadsom, ministrul Comerțului Internațional Liam Fox, ministrul Dezvoltării Internaționale Penny Mordaunt și secretarul de stat însărcinat cu Transporturile Chris Grayling, potrivit BBC și The Telegraph.
Săptămâna viitoare, ar putea să fie declanșată procedura unei moțiuni de cenzură vizând să o răstoarne de la putere, în cazul în care este cerută de 15% din grupul conservator în Parlament - adică de 48 de deputați.
Aprocimativ 20 de deputați conservatori s-au exprimat deja în acest sens.
”Am avut două zile destul de dificile”, a mărturisit Theresa May Daily Mail, după o săptămână tumultoasă.
Ea i-a adus un omagiu soțului său, Philip May, cu care este căsătorită de 38 de ani, ”roca” sa.