Ambasada Statelor Unite la București a lansat o procedură competitivă deschisă ONG-urilor românești, prin care acestea vor concura pentru o finanțare în sumă de maxim 25.000 dolari cu care să organizeze un program de educație civică și de promovare a "votului informat" la alegerile prezidențiale de la finalul anului în rândurile cetățenilor de 55-85 de ani din regiunile rurale din sud-estul României, rămase fiefuri ale PSD și după alegerile europarlamentare de luna trecută.
"Ambasada SUA la București/Biroul de Afaceri Publice al Departamentului de Stat anunță o competiție deschisă pentru organizații și instituții non-profit românești cu experiență în domeniul educației și angajamentului civic, prin care acestea pot aplica pentru un grant destinat organizării unui program de educație civică de promovare a votului informat în regiunile rurale din sud-estul României. Programul trebuie finalizat înainte de debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale programate în ultima parte a anului 2019", se arată într-un anunț al Departamentului de Stat de la Washington.
Instituția precizează că ONG-urile care se înscriu în competiție și programul de educație civică pe care câștigătorul sau câștigătorii grantului îl vor elabora nu trebuie să fie afiliate cu sau să promoveze nici un partid politic, ci să se concentreze strict pe educația alegătorilor.
Sursă: grants.gov
Programul va face parte din campania de angajament civic a Ambasadei, sub sloganul "Votul meu contează!".
"Scopul programului este promovarea conștientizării importanței votului informat și creșterea participării la vot în zonele rurale ale României. La recentele alegeri, prezența la vot a fost slabă, iar datele reflectă lipsa de implicare a cetățenilor din rural în procesele electorale. Acest program educațional va promova conștientizarea beneficiilor exercitării dreptului la vot, cu focus pe impactul direct al votului asupra familiei, prietenilor și comunităților. Audiența țintă este reprezentată de cetățenii în vârstă din zonele rurale din sud-estul României, între 55 și 85 de ani. Programul va fi conceput pentru a îi încuraja pe acești votanți să își exercite în mod informat dreptul la vot, dar nu va promova nici o formațiune sau agendă politică", se mai spune în anunț, care precizează că ținta programului este de minimum 1.000 de potențiali alegători.
Programul va fi derulat în județele Vaslui, Botoșani, Iași, Ialomița, Călărași, Giurgiu și Teleorman.
CITEȘTE ȘI Șefa ANAF va fi schimbată în scurt timp, decizia este luată - surseAmbasada mai caută organizații nonguvernamentale interesate de un grant de maxim 35.000 de dolari pentru un proiect de implementare de ateliere de cultură media (media literacy) pentru elevii de liceu din județele Teleorman, Ialomița și Tulcea, menit să dezvolte, printre altele, gândirea critică și abilitatea de a discerne sursele credibile de informații de propagandă și fake news.
Astfel, în cadrul proiectului, elevii vor trebui ajutați "să dobândească abilitățile necesare pentru a deveni consumatori inteligenți de media și să capete oportunitatea de a fi contributori activi cu conținut pe platformele digitale și sociale".
Alte două competiții pentru finanțare lansate de Ambasada SUA și dedicate ONG-urilor românești vizează organizarea de simulări de alegeri în licee, prin care elevii urmează să învețe despre plaforme, campanii și procesul de votare, precum și înființarea de cluburi de dezbatere (debate) pentru elevi de liceu din județele Botoșani, Călărași, Caraș Severin, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Neamț, Teleorman și Vaslui.
Sursă: grants.gov
Ambasada a lansat și o a cincea competiție pentru ONG-urile românești, oferind un grant de până la 90.000 de dolari pentru dezvoltarea unei programe curiculare de predare a istoriei comunismului.
"Proiectul trebuie conceput în vederea pregătirii unui grup de 10 traineri, selectați prin competiție, care să predea pe baza acestei programe curiculare și să organizeze două tabere de vară de câte o săptămână pentru 75 de studenți din orice domeniu și proveniți din toate regiunile României, la care aceștia să învețe despre istoria comunismului. Programul trebuie planificat pe o perioadă de 15 luni începând din octombrie 2019 și să includă un eveniment organizat în decembrie 2019 (posibil în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale – n.r.), cum ar fi un seminar de două zile. O tabără de vară trebuie planificată să aibă loc înainte de august 2020; programul trebuie să includă activități de follow-up derulate de toți cei 10 traineri și de 150 de studenți la finalul lunii noiembrie 2020", se menționează în anunțul Departamentului de Stat.
Potrivit sursei citate, printre obiectivele programului se numără "aprofundarea înțelegerii de către studenți a felului în care regimurile nedemocratice se pot folosi de instituțiile democratice pentru a ajunge și a se menține la putere".
Sursă: grants.gov