Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat contractarea de către municipalitatea Capitalei a unui împrumut de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) în valoare de 462,66 milioane lei, adică aproape 100 milioane euro, pe maxim 20 de ani, pentru plata subvențiilor restante ale Primăriei către RADET.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost împuternicită să negocieze și să semneze contractul de credit.
Mișcarea a devenit posibilă după ce, confirmând informațiile publicate anterior de Profit.ro, Guvernul a adoptat recent o OUG cu derogări de la legislația în vigoare pentru a permite primăriilor să acceseze împrumuturi suplimentare din banii din privatizări de la Trezoreria Statului pe perioade de până la 20 de ani, în limita sumei de 700 milioane lei, în scopul de a-și achita restanțele înregistrate la plata subvențiilor pentru încălzirea populației.
CITEȘTE ȘI Comeback: Adrian Năstase a venit la Guvern"Având în vedere solicitările primite, este necesar a se crea cadrul legal pentru ca autoritățile administrației publice locale să poată accesa împrumuturi și pentru cheltuieli curente de natura celor menționate (achitarea subvențiilor restante pentru energia termică furnizată populației – n.r.), deoarece în prezent acestea pot contracta împrumuturi numai pentru cheltuieli de capital, și, în același timp, exceptarea de la limita de trageri din finanțările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, aferentă anului 2019, care a fost angajată integral", se menționează în nota de fundamentare a draftului de act normativ.
Cea mai mare problemă este cea din Capitală. În prima parte a lunii, Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, a trimis o scrisoare membrilor Consiliului General al Municipiului București (CGMB) în care avertiza că, din cauza neachitării de către Primăria Capitalei a subvenției destinate RADET pentru acoperirea diferenței dintre costurile Regiei și prețul redus plătit de gospodăriile populației pentru căldură și apă caldă, RADET avea la acea dată o datorie scadentă față de ELCEN în sumă de 120 milioane lei.
Blocajul se propagă în lanț. Fără banii de la RADET, ELCEN întâmpină dificultăți la plata facturilor aferente gazelor naturale livrate de producătorul de profil Romgaz.
CITEȘTE ȘI Guvernul a decis: Noul indice IRCC va fi aplicat în mai multe programe guvernamentale, inclusiv Prima Casă"Prin adresa Direcției Generale Economice (a Primăriei – n.r.) nr. 7594/20.05.2019 se solicită contractarea unui împrumut intern pentru asigurarea achitării subvenției restante aferente furnizării energiei termice către populație, necesar datorită scăderii constante a încasărilor din cotele defalcate din impozitul pe venit, ce a condus la imposibilitatea achitării către RADET a subvenției pentru termoficare", se arată în raportul de specialitate al hotărârii CGMB.
La jumătatea lunii în curs, restanțele totale ale Primăriei la plata subvenției către RADET se ridicau la peste 482 milioane lei, potrivit datelor Regiei.
Creditele pe care primăriile le vor putea accesa de la Trezorerie pentru a achita subvențiile restante pentru încălzirea populației vor fi indexate la mult-hulitul indice ROBOR la 3 luni, la care se va adăuga o marjă stabilită în funcție de scadență.