Stratfor: Eșecul Guvernului de a răspunde îngrijorărilor populației subminează aspirațiile României pentru o mai mare integrare europeană

Stratfor: Eșecul Guvernului de a răspunde îngrijorărilor populației subminează aspirațiile României pentru o mai mare integrare europeană
scris 7 nov 2017

România este una dintre țările din Europa de Est care își doresc o mai mare integrare în Uniunea Europeană, însă aspirațiile sale ar putea fi înăbușite din cauza deciziilor politicienilor, potrivit institutului de analiză geopolitică Stratfor.

“Românii au ieșit, din nou, în stradă pentru a protesta împotriva Guvernului și a reformelor pregătite. Pe 5 noiembrie, zeci de mii de oameni au protestat la București împotriva unor reforme ce ar permite Guvernului să supravegheze justiția, ceea ce ar putea duce la slăbirea anchetelor anticorupție. Eșecul Guvernului de a răspunde îngrijorărilor poporului ar putea submina aspirațiile României cu privire la întărirea legăturilor cu Europa de Vest”, scriu analiștii Stratfor.

Urmărește-ne și pe Google News

Institutul amintește protestele de amploare de la începutul anului, care au dus la abandonarea unor măsuri similare anunțate atunci de Guvern.

VIDEO Mii de oameni protestează în mai multe orașe din țară împotriva guvernării CITEȘTE ȘI VIDEO Mii de oameni protestează în mai multe orașe din țară împotriva guvernării

“Corupția a fost o problemă endemică în România timp de decade, însă acum românii nu mai par dispuși să o tolereze, după cum atestă și protestele frecvente din ultima perioadă”, potrivit analiștilor.

În plus, UE și SUA presează Guvernul să își intensifice lupta împotriva corupției, în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri și a ridicării standardului de viață. De asemenea, partenerii internaționali consideră că instituțiile de stat opace sunt vulnerabile la amestecul din partea puterilor străine, precum Rusia, care vrea să își crească influența în regiune.

Analiștii institutului american avertizează că România ar putea fi asociată cu Polonia și Ungaria, state intens criticate pentru măsurile care limitează drepturile cetățenilor sau care îngrădesc libertatea presei și a justiției. Recent, unii oficiali UE au sugerat ca fondurile structurale acordate statelor membre (România fiind un beneficiar net) să fie condiționate, pe viitor, de respectarea statului de drept.

O asemenea măsură ar putea afecta negativ economia României, iar lipsa transparenței la nivelul instituțiilor de stat ar putea periclita planurile Bucureștiului privind intrarea în spațiul Schengen sau chiar în zona euro, conchid analiștii.

viewscnt
Afla mai multe despre
stratfor
guvern
coruptie
proteste
justitie