Sky News Australia: Sistemul global de verificare a faptelor folosit de Facebook este plin de nereguli. Unii verificatori au acreditări expirate și legături financiare directe cu Meta

Sky News Australia: Sistemul global de verificare a faptelor folosit de Facebook este plin de nereguli. Unii verificatori au acreditări expirate și legături financiare directe cu Meta
scris 24 aug 2023

Sky News Australia susține, într-un articol-investigație, că sistemul global de verificare a faptelor folosit de gigantul tehnologic Meta (Facebook) este neconform cu propriile reguli de imparțialitate și transparență. Publicația dezvăluie să Meta are relații directe, inclusiv financiare, cu enitățile care se ocupă de fact-checking, deși acestea sunt prezentate ca fiind complet independente. De asemenea, unele organizații au acreditări expirate și, totuși, continuă să verifice și să eticheteze știrile de pe platformă.

Totodată, Sky afirmă că articolele sale și ale altor site-uri de știri sunt blocate sau etichetate ca false pe nedrept, din motive politice.
 

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru noile măsuri fiscale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru noile măsuri fiscale
Spre exemplu, publicația susține că Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) a fost autorizat de Meta, compania-mamă a Facebook, să blocheze publicații australiane, inclusiv Sky News Australia, în pofida faptului că aceasta reprezintă o încălcare a regulilor pe care fondatorul Meta, Mark Zuckerberg, le-a stabilit pentru a se distanța de responsabilitățile de verificare a faptelor.

Meta susține că operațiunea sa de verificare a faptelor este independentă, dar Sky News dezvăluie că gigantul tehnologic a semnat un contract comercial secret direct cu RMIT, care permite ca unitatea de verificare a faptelor să primească până la 740.000 de dolari australieni pe an (540.000 dolari americani) de la o filială irlandeză a Meta. Zuckerberg a dat promisiuni la nivel global că Meta nu caută să fie arbitrul adevărului pe internet și a insistat că platforma este supravegheată de o entitate cunoscută sub numele de International Fact Checking Network (IFCN).

Astfel, Meta operează o filială în Irlanda, care gestionează plăți de până la 40.000 de dolari americani pe lună către RMIT pentru verificările sale, deși a declarat că operațiunile sale de verificare a faptelor sunt în întregime efectuate de "terțe părți", independente, dar acest contract dovedește că gigantul tehnologic are o relație financiară directă cu cel puțin un organism de verificare a faptelor.
 
Mai mult, deși RMIT a fost certificată de IFCN în momentul semnării contractului, Sky News susține că această certificare a expirat în decembrie, lăsând RMIT liberă să cenzureze jurnalliștii fără nicio supraveghere.
 
Potrivit Sky, acceastă situație doar una dintre cele 55 de entități de verificare a faptelor din întreaga lume care rămân semnatare ale IFCN, în ciuda faptului că au acreditările expirate.
 
Contractul comercial dintre universitatea din Melbourne și Meta are clauze stricte care permit Meta să rupă acordul dacă RMIT își pierde vreodată certificarea, dar gigantul tehnologic nu a făcut acest lucru, potrivit investigației.
 
Sky News se plânge de faptul că universitatea s-a folosit de puterile pe care i le-a acordat Facebook pentru a sugruma pagina de Facebook a Sky News Australia cu verificări false ale faptelor de mai multe ori în acest an, încălcând Codul de principii IFCN aprobat de Meta și împiedicând milioane de australieni să citească sau să urmărească jurnalismul Sky News Australia.
 
În contextul în care Australia se pregătește de un referendum pe tema includerii indigenilor din Strâmtoarea Torres în Parlament, Sky News susține că două dintre cele mai puternice universități australiene și un gigant tehnologic sunt în fruntea unor campanii menite să blocheze știri pe acest subiect pentru a influența rezultatele. Verificatorii de fapte angajați de RMIT ar fi făcut numeroase încălcări ale codului de coduită, inclusiv prin faptul că un verificator și-a folosit contul de socializare pentru a-l cataloga pe liderul opoziției din Australia, Peter Dutton, drept rasist.
 
Contactată de Sky, directoarea International Fact Checking Network, Angie Holan, a insistat că un verificator de fapte cu o certificare expirată nu poate fi numit "necertificat", deoarece această etichetă nu există în cadrul organizației sale.
 
"Există un proces care trebuie urmat pentru reînnoiri, așa cum este prezentat pe site-ul nostru, dar nu există un calendar stabilit", a spus ea, afirmând totodată că reînnoirile sunt anuale. Reînnorile durează atât timp cât durează procesul pentru a fi finalizat", a afirmat Holan.
 
Această informație este în contradicție cu mesajele publice ale IFCN de pe site-ul său, care promite că procesul de reînnoire este finalizat în termen de trei luni, iar responsabilitatea de a începe din timp procesul de reînnoire revine celui care verifică faptele.
"IFCN nu dictează verificatorilor de fapte cum să respecte principiile. Mai degrabă, noi comparăm practicile lor cu principiile noastre și facem o evaluare pentru a vedea dacă acestea corespund. Verificarea faptelor de către RMIT a demonstrat că respectă standardele noastre", afirmă directoarea.
 
Totuși, Meta insistă că IFCN supraveghează certificarea verificării faptelor, care include respectarea Codului de principii.
 
Potrivit Sky, Meta nu și-a asumat nicio responsabilitate pentru campania țintită pe care o finanța în jurul referendumului australian și a insistat că operațiunea de verificare a faptelor este "independentă".
 
"Meta nu crede că firmele și companiile, cum este și a noastră, ar trebui să decidă ce este adevărat sau fals, așa că ne asociem cu verificatori de fapte independenți pentru a identifica și revizui potențialele dezinformări", a declarat o purtătoare de cuvânt.
 
"Dacă cineva nu este de acord cu un rating aplicat conținutului său, poate solicita o revizuire cu organizația de verificare a faptelor."
 
Sky News a contestat  etichetarea ca false a unor știri de către RMIT Fact Lab, dar nu a primit niciun răspuns de la IFCN după ce a făcut o plângere oficială pe 5 iulie, până când i s-a explicat că această problemă va fi abordată public.

"IFCN a primit plângerea de la Sky News la data de 5 iulie și este în curs de examinare", a Holan la 21 august, la mai bine de o lună după ce organizația sa a fost alertată cu privire la această problemă.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
meta
fact-check
investigatie meta
facebook
stiri false
fake news