VIDEO Ciolacu a discutat cu președinta CE despre deficitul bugetar. Comisia, disponibilă la dialog pentru depășirea țintei - surse

VIDEO Ciolacu a discutat cu președinta CE despre deficitul bugetar. Comisia, disponibilă la dialog pentru depășirea țintei - surse
scris 24 aug 2023

Premierul Marcel Ciolacu a discutat la Atena, unde a participat la reuniunea șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre ținta de deficit bugetar asumată de România și a invocat presiunile puse pe buget de cheltuielile directe și indirecte ca urmare a conflictului din Ucraina, au declarat surse guvernamentale oficiale.

De ce este important: Premierul a anunțat că Guvernul se pregătește de majorarea deficitului, ținta de 4,4% asumată fiind considerată nerealistă, iar renegocierile pe PNRR cu Comisia Europeană vor viza și deficitul. 

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro anunțase anterior că Guvernul pregătește majorarea deficitului bugetar, la rectificarea bugetului de stat, în contextul în care situația finanțelor statului s-a deteriorat în prima parte a acestui an, iar măsurile de corecție au fost insuficiente, deși Comisia Europeană a transmis încă din martie o scrisoare oficială Executivului pe care îl avertiza că riscă să nu respecte ținta actuală a deficitului, de 4,4% din PIB. 

ULTIMA ORĂ Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru noile măsuri fiscale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru noile măsuri fiscale

În cadrul discuției cu șefa CE, Marcel Ciolacu a invocat cheltuielile pe care România le-a făcut în legătură cu conflictul din Ucraina.

”Premierul Ciolacu a discutat cu președinta CE, Ursula von der Leyen, că spre deosebire de depășirile de deficit din perioada pandemiei de Covid, acum România trebuit să suporte de la buget, direct și indirect, cheltuieli privind situația din Ucraina, precum cele legate de infrastructura necesară tranzitului cerealelor din această țară, care au afectat bugetele ministerelor Transporturilor sau Afacerilor Interne. La acestea se adaugă, legat tot de Ucraina, majorarea la 2,%% a procentului din PIB pentru apărare,” au arătat sursele citate.

Potrivit acestora, ”Comisia este dispusă la dialog și la înțelegerea argumentelor aduse de partea română, iar oficialii CE au arătat flexibilitate”, astfel încât țara noastră, deși cel mai probabil va rămâne în proceduar de deficit excesiv, nu va fi penalizată cu amendă și nici prin reducerea accesului la finanțarea UE.

Ciolacu: Microîntreprinderile au devenit un fel de offshore în interiorul unui stat. Nu poți să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi CITEȘTE ȘI Ciolacu: Microîntreprinderile au devenit un fel de offshore în interiorul unui stat. Nu poți să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi

Conform acelorași surse, Guvernul va adopta prima rectificare bugetară din acest an în luna septembrie, urmând ca o adoua rectificare să fie avizată în noiembrie.  Ministerul Transporturilor și Ministertul Dezvoltării vor fi principalii recipienți de fonduri în cadrul acestor rectificări. 

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat recent, întrebat de jurnaliști, că este exclus ca deficitul să fie mai mare de 5% în acest an. Potrivit informațiilor Profit.ro, Ministerul Finanțelor și-a negociat însă informal cu CE spațiu pentru un deficit mai mare de 5%, condiționat de măsuri de corecție, pe venituri și cheltuieli. Guvernul ar putea prezenta, însă, la rectificarea din vară o țintă de deficit bugetar până în 5%, urmând să revină asupra deficitului la a doua rectificare, de pe finalul anului, în funcție de cum decurg lucrurile. Surse diferite din Ministerul Finanțelor și din Guvern au declarat pentru Profit.ro că pentru anul 2023 a fost agreată cu reprezentanți ai Comisiei încadrarea într-un deficit de 5,5%.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu
ursula von der leyen
deficit
bugetar
comisia europeana