Senatorii au adoptat o serie de amendamente care prevăd majorarea indemnizațiilor lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite, începând cu 1 noiembrie 2022. Astfel, cuantumul brut al indemnizațiilor, de la președinte la miniștrii, parlamentari și primari, va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021.
Amendamentele au fost formulate la ordonanța prin care toți bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime din diferența între suma prevăzută în această grilă și salariile în plată.
Votul majorității de guvernământ PSD, PNL, UDMR a venit doar la câteva ore dupăp ce Curtea Constituțională admisese sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările din sistemul public, care prevedeau creșterea indemnizațiilor parlamentarilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, un amendament prevede că ”începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizațiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, cu salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit de lege pentru anul 2021”.
Anexa IX cuprinde toate funcțiile de demnitari, de la președinte, premier, miniștri, prefecți, primari și alți șefi de instituții publice.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dacia va prezenta la Paris primul motor hibrid din istoria mărcii. Când se lansează oficial Jogger HEV și unde va fi produsTotodată, potrivit unui alt amendament și pentru personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, serviciilor Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale, a fost stabilit majorarea salariului de bază aflat în plată, ”în scopul eliminării inechităților existente în acest moment”.
”Prin amendamentul UDMR, votat de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia de muncă, vor crește cu 25% și salariile și sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislatic și Administrației Prezidențiale”, a susținut în acest context Cristian Seidler, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, potrivit News.ro.