Proiect: Codul Fiscal - fără modificări în Guvern; pensiile - fără impozit și CASS

Proiect: Codul Fiscal - fără modificări în Guvern; pensiile - fără impozit și CASS
scris 24 ian 2016

După ce a reușit să promoveze în camera legislativă din care face parte două proiecte de lege prin care contractele de credit nu mai constituie titluri executorii, senatoarea Cristiana Anghel propune și noi reglementări în Codul Fiscal. Anghel vrea ca orice modificare adusă Codului Fiscal să fie efectuată exclusiv prin lege aprobată de Parlament, nu și prin ordonanță de Guvern, iar pensiile să fie scutite de impozit și contribuții de sănătate.

Senatoarea ALDE s-a remarcat în sesiunea de toamnă a Parlamentului prin promovarea a două proiecte de lege care au întrunit votul senatorilor și au stabilit că atât contractele de credit încheiate cu o bancă, dar și cele încheiate cu o instituție financiară nebancară (IFN) nu mai pot fi utilizate de creditori pentru a executa direct debitorii, fără a trece prin instanță.

Urmărește-ne și pe Google News

Ambele inițiative au nevoie însă și de votul deputaților, care au ultimul cuvânt de spus asupra lor. Deși ANPC a propus recent un proiect de ordonanță de urgență prin care contractele de credit să nu mai fie titluri executorii, deputații din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților nu sunt în favoarea proiectelor senatoarei Anghel.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cristiana Anghel încearcă printr-un nou proiect de lege să intervină și cu privire la modalitatea de modificare a Codului Fiscal și de impozitare a pensiilor.

EXCLUSIV Schimbările pregătite de Guvern, la cererea ANAF, care vor zgudui regulile insolvenței CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Schimbările pregătite de Guvern, la cererea ANAF, care vor zgudui regulile insolvenței

Guvernul nu ar mai putea modifica Codul Fiscal prin ordonanțe

În forma actuală Codul Fiscal prevede că nu poate fi modificat decât prin lege, iar schimbările nu pot intra în vigoare mai devreme de șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Având în vedere că și ordonanțele aprobate de Guvern au putere de lege și se aplică imediat, senatoarea propune ca textul Codului Fiscal să prevadă modificarea sa “numai prin lege” și, în plus, introduce un nou articol care interzice “modificarea și completarea prezentului cod prin ordonanțe”.

Prin urmare, Guvernul nu va mai putea aduce niciun fel de completare sau modificare Codului Fiscal fără să aibă acordul Parlamentului. Practic, în loc de ordonanțe, cu intrare în vigoare după aprobarea în ședința de Guvern și publicarea în Monitorul Oficial, Executivul nu va putea decât să elaboreze proiecte de lege privind Codul Fiscal, pe care să le trimită apoi Parlamentului spre aprobare.

“Până azi, 45 de ordonanțe de urgență, 8 ordonanțe simple și 6 hotărâri de guvern au măcelărit Codul Fiscal, schimbările aducând haos în economia românească”, susține senatoarea ALDE.

Fiscul propune marilor companii o înțelegere: trimit voluntar date și scapă de control CITEȘTE ȘI Fiscul propune marilor companii o înțelegere: trimit voluntar date și scapă de control

CASS suportată de stat pentru toți pensionarii

Conform noului Cod Fiscal, pentru veniturile din pensii se plătește contribuție de asigurare de sănătate (CASS), în cuantum de 5,5 % pentru sumele care depășesc valoarea punctului de pensie de 871,70 lei, precum și impozit de 16% pentru sumele care rezultă prin deducerea din valoarea pensiei a CASS și a sumei de 1050 lei.

Proiectul de lege inițiat de senatoarea Anghel elimină din Codul Fiscal articolele 100 și 101 privind stabilirea și reținerea impozitului din pensii și introduce noi reglementări privind CASS datorată la venitul din pensii.

Potrivit proiectului, “contribuția se suportă de la bugetul de stat”, impactul bugetar urmând a fi calculat de Ministerul Finanțelor Publice, după cum precizează senatoarea.

În sprijinul acestor propuneri, Cristiana Anghel invocă o serie de prevederi constituționale, dar și din tratate internaționale privind drepturile omului, dar mai ales inechitatea la care sunt supușii pensionarii cu venituri mici. Senatoarea arată, printre altele, că Institutul Național de Statistică “nu mai calculează valoarea coșului minim de consum”, pentru ca astfel pensia să nu mai poată fi corelată suma mimimă pentru acoperirea acestor cheltuieli. 

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
anghel
cod fiscal
guvern
pensii
impozit
cass