Procurorul general: Banul public este o miere la care trag foarte mulți; oameni de paie - folosiți la fraude

Procurorul general: Banul public este o miere la care trag foarte mulți; oameni de paie - folosiți la fraude
scris 3 mar 2018

Procurorul general Augustin Lazăr susține, într-un interviu acordat Agerpres, că există metode sofisticate de fraudă în achizițiile publice, în care sunt folosiți ca paravan "oameni de paie" cu o cultură modestă, astfel încât este necesară menținerea infracțiunii de abuz în serviciu pentru a proteja banul public, care este "o miere la care trag foarte mulți".

"Mai mult de jumătate din dosarele aflate pe rolul DNA se referă la abuz în serviciu în legătură cu aceste fraude. (...) În rapoartele MCV s-a observat deja că faptele de corupție legate de asemenea fraude - fiindcă niciodată nu se comit abuzuri, așa de artă pentru artă să facă și cineva un abuz, toate sunt legate unele de altele și se comite un cocktail de fapte pe care cineva trebuie să le cerceteze - în rapoartele MCV s-a remarcat foarte bine că, din păcate, se continuă săvârșirea de infracțiuni de corupție și infracțiuni în legătură cu faptele de corupție. De ce se continuă? Pentru că există bani publici și bani europeni, și ăștia sunt foarte atractivi, iar modul de operare sofisticat, mai nou este că poți folosi pe cineva - de fapt nu este nou, pentru că l-au folosit italienii și alții înainte - în grupările infracționale poți folosi pe cineva pe post de paravan, de cap de lemn, 'testa di legno' cum îi zic italienii, pe post de om de paie, cum i se mai spune în jurisprudențe din Uniunea Europeană sau alte asemenea. Adică iei un om cu o cultură modestă, îi promiți că îl faci om de afaceri, îl pui administrator la o societate pe care tu o butonezi din spate, prin acea societate faci o mulțime de fraude, iar când e să fie, omul acela este cel care este demonstrat ca fiind administrator, el trebuie să răspundă pentru o mulțime de lucruri", a spus procurorul general.

Urmărește-ne și pe Google News

Procurorul general susține că infracțiunea de abuz în serviciu trebuie menținută, pentru a proteja banul public - o "miere la care trag foarte mulți".

"Este evident că infracțiunea de abuz în serviciu este un instrument juridic care a fost bine introdus în legislație, așa cum a funcționat decenii până acum. Ea (infracțiunea - n.r.) este cunoscută și în alte state ale UE sau, dacă nu e formulată așa, e formulată într-un fel oarecum asemănător, dar nu ne putem lipsi de asemenea instrumente juridice care să protejeze banul public, pentru că banul public este o miere la care trag foarte, foarte mulți", a explicat Lazăr.

El susține că nu se investește în formarea funcționarilor publici și de aceea se comit în continuare astfel de fapte.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
coruptie
mita