Premierul Marii Britanii nu va cere acordul Parlamentului pentru declanșarea Brexit

Premierul Marii Britanii nu va cere acordul Parlamentului pentru declanșarea Brexit
scris 27 aug 2016

O eventuală blocare în Parlament a procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană pare să fie un scenariu tot mai îndepărtat, în condițiile în care premierul Theresa May este hotărâtă să declanșeze negocierile pentru Brexit fără votul legislatorilor, scrie The Telegraph.

Oponenții Brexit-ului susțin că, având în vedere caracterul consultativ al referendumului din luna iunie, rezultatul trebuie aprobat de Camera Comunelor înainte ca țara să poată activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona și să declanșeze efectiv procedura de ieșire din UE.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă surse guvernamentale citate de publicația britanică au declarat că May nu va da opozanților Brexit-ului oportunitatea să amâne sau să blocheze rezultatul referendumului. Potrivit surselor, May s-a consultat cu avocații Guvernului de la Londra, care au informat-o că premierul deține puterea executivă ca să invoce articolul 50 în absența unui vot în Parlament.

“May a fost foarte clară: publicul s-a exprimat, iar acum va trece la implementarea Brexit-ului“, a spus una dintre surse.

Presa britanică: Brexit-ul nu va avea loc mai devreme de 2019 CITEȘTE ȘI Presa britanică: Brexit-ul nu va avea loc mai devreme de 2019

Decizia premierului destramă speranțele britanicilor pro-UE referitoare la blocarea în Parlament a Brexit-ului. Candidatul la șefia Partidului Laburist, Owen Smith, a declarat săptămâna trecută că reprezentanții partidului vor vota împotriva declanșării procedurii de ieșire din UE.

“Vom vota în Parlament pentru blocarea oricărei încercări de invocare a articolului 50 până când Theresa May nu se va angaja să organizeze un al doilea referendum“, a spus Smith, care și-a exprimat speranța că actualul președinte al laburiștilor, Jeremy Corbyn, va sprijini inițiativa.

Și fostul premier Tony Blair s-a declarat în favoarea organizării unui nou referendum pe tema apartenenței Marii Britanii la UE, iar un grup de avocați reprezentând oameni de afaceri și academicieni britanici a anunțat inițierea procedurilor legale pentru a se asigura că Brexit-ul nu va fi declanșat fără aprobarea Parlamentului.   

Britanicii au votat cu 52% la 48% în favoarea părăsirii blocului comunitar la referendumul din iunie. Majoritatea parlamentarilor s-au exprimat pentru rămânerea în Uniunea Europeană, astfel că un vot pe tema activării articolului 50 s-ar putea solda cu blocarea procedurii sau amânarea acesteia timp de câțiva ani. 

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
brexit
parlament
theresa may
articolul 50