Deși analiștii avertizau înainte de referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană că un vot favorabil va afecta economia, prima lună după pronunțarea pentru Brexit indică ameliorarea indicatorilor economici în Marea Britanie. Șomajul a scăzut, consumul s-a majorat, prețurile sunt stabile și nu există amenințare de recesiune.
A fost votul pentru Brexit șocul pentru economia britanică față de care avertizau analiștii financiari? Cel puțin după prima lună de la vot, răspunsul este negativ. Majoritatea indicatorilor economici s-au ameliorat, sintetizează un material al Daily Telegraph. „Primele date economice din iulie – lună următoare referendumului pentru Brexit – care au fost publicate în această săptămână, nu arată semne ale unui colaps economic imediat”, comentează publicația britanică. Este ceva departe de acel „șoc” asupra căruia avertiza în timpul campaniei fostul ministru de finanțe George Osborne. Șomajul s-a redus, prețurile sunt stabile, cumpărătorii sunt încrezători și guvernul a înregistrat un surplus bugetar în iulie.
Mai puțini șomeri
Șomajul în Marea Britanie este de 4,9%, cel mai coborât nivel din anul 2005 încoace, iar în în cele 3 luni premergătoare referendumului până în iunie sunt înregistrați cu 52.000 de șomeri mai puțini. Aceasta înseamnă că nu a fost un fenomen de concedieri sau întârzieri de angajări antrenate de teama legată de Brexit.
Britanicii au cheltuit mai mult
În iulie, vânzările cu amănuntul s-au majorat în Marea Britanie cu 5,9% față de aceeași lună din 2015. Mai mult decât atât, pe unele segmente precum bijuterii, ceasuri, pantofi sau antichități au fost salturi importante ale vânzărilor. Lira sterlină depreciată a adus în fața turiștilor realitatea unor produse mai ieftine în magazinele britanice. Economiștii consideră că sporirea cheltuielilor de consum le dă încredere antreprenorilor și îi face să nu se îngrijoreze de rezultatul referendumului.
Prețurile sunt stabile
Prețurile de consum au crescut în iulie cu 0,60% față de luna iulie a anului precedent, considerabil sub ținta de inflație anuală de 2% a Băncii Angliei. În același interval, salariile s-au majorat cu 2,4%, iar puterea de cumpărare a sporit cu 1,9%, ceea ce este un alt semnal favorabil pentru întreaga economie. În iunie, inflația anualizată era de 0,5%, în timp ce luna trecută a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 20 de luni. Cea mai mare parte a creșterilor de prețuri au rezultat din deprecierea lirei sterline. Economiștii consideră că ținta de inflație de 2% va fi atinsă undeva în cursul anului viitor, în timp ce indicele prețurilor de consum ar urma să ajungă la 3% la sfârșitul lui 2017.
Bugetul este, totuși, pe surplus
Printre puținii indicatori care s-au deteriorat în răstimpul de o lună scurs de la referendum, este balanța bugetară. Astfel, chiar dacă trezoreria a contabilizat un surplus lunar de 1 miliard de lire sterline, acesta este cu 200 milioane lire sterine mai mic decât cel din iulie 2015. Volumul de credit contractat pentru finanțarea bugetară s-a redus cu 3 miliarde lire sterline de la începutul anului, dar datele din iulie, după referendum, indică o ușoară tendință de deteriorare.
Nu va fi recesiune
Ultimele estimări ale agenției de rating Moody’s indică faptul că economia britanică va încetini, dar nu va intra în recesiune. Astfel, produsul intern brut ar urma să se majoreze cu 1,6% în 2016 și să urce cu 1,2% în 2017. Nu este o economie în „boom” , dar sunt ritmuri de creștere care au mai existat în anii post-criză.