Efectul Brexit: Litigiile fiscale de la Curtea Europeană de Justiție se vor înmulți

Efectul Brexit: Litigiile fiscale de la Curtea Europeană de Justiție se vor înmulți
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 9 aug 2016

Consultanții fiscali britanici se așteaptă la o majorare a numărului de litigii fiscale deschise la Curtea Europeană de Justiție ca urmare a rezultatului referendumului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Potrivit firmei Pinsent Masons, perspectiva retragerii din UE îi va determina pe mai mulți dintre clienții săi să apeleze la Curtea Europeană de Justiție în perioada următoare, în care legislația UE este încă aplicabilă în Marea Britanie.

Urmărește-ne și pe Google News

“În urma Brexit-ului, puterea Curții Europene de Justiție asupra legislației britanice va înceta într-un moment, încă incert, din viitor”, susține Andrew Scott, director la Pinsent Masons, citat de AccountancyAge.

Exemplu de practică păguboasă în rambursarea de TVA: CJUE sancționează în procedură de urgență practica ANAF cu privire la rambursările intracomunitare de TVA CITEȘTE ȘI Exemplu de practică păguboasă în rambursarea de TVA: CJUE sancționează în procedură de urgență practica ANAF cu privire la rambursările intracomunitare de TVA

“Contribuabilii britanici ar putea fi îngrijorați că, odată ieșit din UE, guvernul britanic va încerca, fără nici o notificare, așa cum a mai făcut în trecut, să elimine posibilitatea apelării la Curtea Europeană de Justiție pe baza legislației UE, chiar dacă faptul respectiv a avut loc într-o perioadă în care legislația europeană era relevantă”, explică consultantul fiscal.

De la criza financiară, numărul de litigii fiscale deschise la Curtea Europeană de Justiție s-a majorat cu o cincime. În perioada 2005-2010, britanicii deschideau în medie 50 de litigii fiscale pe an la Curtea Europeană de Justiție. În perioada 2011-2015, număruyl acestora s-a majorat cu 22%, la 61 de cazuri anual.

În ultimii ani, jurisprudența europeană s-a extins considerabil și continuă să se extindă, susține directorul Pinsent Masons, consecința fiind aceea că întregul Cod Fiscal britanic este afectat. Din ce în ce mai multe companii, dar și contribuabili persoane fizice, au reușit să-și facă dreptate contestând codul fiscal din Marea Britanie, susține Scott.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
cod fiscal
ue
curtea europeană de justiție
litigii
consultantă