Partidul Național Liberal (PNL) a inițiat un amendament la legislația electorală, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare pe listele sale.
″Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau aliante electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, Președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat și aceea de președinte″, stipulează amendamentul, introdus pe circuitul legislativ de parlamentarii PNL Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache.
Inițiatorii au solicitat procedură de urgență, iar Biroul Permanent al Senatului se va reuni în acest scop chiar azi, când a fost înregistrată inițiativa la Senat, fapt rar întâlnit în procedura parlamentară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Amendamentul este necesar pentru că legislația în vigoare prevede interdicția expresă pentru un independent de a candida pe listele unui partid sau ale unei alianțe, iar Constituția îi interzice șefului statului să fie membru de partid.
Dacă amendamentul va fi adoptat, iar președintele Iohannis va candida cu succes la parlamentare pe listele liberalilor, el va trebui să demisioneze de la Cotroceni, funcția de președinte urmând să fie preluată interimar de către șeful Senatului, Nicolae Ciucă, candidatul PNL la prezidențiale.
CITEȘTE ȘI Meta riscă o amendă antitrust consistentă din partea UE pentru practicile privind reclamele personalizateInițiatorii amendamentului au argumentat procedura de urgență.
″Situația care este necesar a fi reglementată în procedură de urgență este situația Președintelui României, aflat în exercitarea mandatului, care nu are dreptul de a candida la alegerile generale în cazul în care alegerile pentru Senat și Camera Deputaților se desfășoară în același an cu data la care ajunge la termen mandatul de președinte pe care îl exercită. (...) Soluția legislativă își justifică urgența deoarece suntem în situația în care unor cetățeni le este interzis dreptul de a fi aleși, deși îndeplinesc toate condițiile constituționale și legale de a exercita acest drept. Soluția legislativă respectă recomandările Comisiei de la Veneția, deoarece este în favoarea lărgirii conținutului dreptului de a fi ales, ci nu restrânge acest drept electoral fundamental″, se arată în expunerea de motive.