Camera Deputaților, ca for decizional al Parlamentului, a aprobat miercuri proiectul de lege care îi obligă pe marii comercianți să asigure din producția locală 51% din oferta proprie de carne, legume, fructe, lapte, panificație, mierea și ouă. Proiectul fusese retrimis spre dezbatere la Comisia de agricultură, care nu i-a adus însă nicio modificare suplimentară.
Proiectul a fost votat în unanimitate, de 293 de deputați, fără niciun vot împotrivă sau vreo obținere.
Noile reguli vor fi aplicate după 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial, dar pentru noul sistem de etichetare a cărnii trebuie obținut și acordul Comisiei Europene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul de lege fusese amânat, în urmă cu o lună, chiar înainte de a fi votat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Amânarea pentru o lună a fost solicitată de PSD, care a precizat că a solicitat retrimiterea proiectului la Comisia pentru agricultură și alimentație “întrucât forma inițială nu era una aplicabilă din punct de vedere practic”, deși proiectul fusese inițiat de senatorul PSD Liviu Donțu și votat de senatori.
Miercuri, în schimb, la votul din Camera Deputaților, reprezentanții PSD au afirmat că susțin proiectul și votează în favoarea acestuia.
Potrivit proiectului legislativ, "comercianții persoane juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca, pentru categoriile: carne, legume și fructe, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepție, în lunile de iarnă, decembrie-februarie legumele și fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianților menționați".
Proiectul prevede amenzi de 100.000 până la 150.000 lei sau chiar suspendarea activității pe o perioadă de până la șase luni pentru magazinele care nu respectă prevederile impuse. Legea vizează supermarketurile cu cifra de afaceri mai mică de 2 milioane euro.
CITEȘTE ȘI Guvernul joacă tare:Drumurile transfrontaliere România-Ungaria, finanțate de UE, nu vor fi folosite fără aderarea la Schengen!Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) se opune măsurii și consideră că propunerea legislativă ar avea ca efect subminarea comerțului modern.
Asociația susține că "lanțul scurt de aprovizionare nu garantează sprijin pentru producătorii români și restrânge libertatea consumatorilor români de a alege".
Consiliul Concurenței nu se opune proiectului de lege care ar obliga magazinele să vândă în proporție de 51% produse românești, dar are dubii că o astfel de măsură se poate aplica din cauza lipsei unui număr suficient de producători și a caracterului suficient al agriculturii din România, potrivit afirmațiilor făcute luni de directorul general al Consiliului Concurenței, Daniela Bădilă.