Noi tensiuni în Israel: Granița cu Iordania, închisă. Un funcționar umanitar de rang înalt din Gaza, ucis cu toată familia de un raid aerian israelian asupra locuinței lor

Noi tensiuni în Israel: Granița cu Iordania, închisă. Un funcționar umanitar de rang înalt din Gaza, ucis cu toată familia de un raid aerian israelian asupra locuinței lor
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 sep 2024

O lovitură aeriană israeliană în nordul orașului Gaza a ucis un oficial umanitar de rang înalt și patru membri ai familiei sale, în aceeași zi în care un bărbat înarmat a ucis trei agenți de securitate israelieni la punctul de trecere dintre Iordania și Cisiordania, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Grupul de Apărare Civilă din Gaza, un serviciu care luptă împotriva incendiilor și salvează oamenii prinși sub dărâmături, a declarat că directorul său adjunct pentru nordul Gaza, Mohammed Morsi, a fost ucis într-o lovitură aeriană. Organizația a declarat că membrii familiei sale au murit, de asemenea, în bombardarea casei lui Morsi aflată în tabăra urbană de refugiați Jabaliya, la nord-est de orașul Gaza.

Urmărește-ne și pe Google News

În aceeași zi, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că trei agenți de securitate privați de la punctul de trecere Podul Allenby au fost împușcați mortal de un șofer de camion care venea dinspre Iordania spre Cisiordania. Șoferul „a ieșit din camion și a deschis focul asupra forțelor de securitate israeliene care operează la pod”, se arată în comunicatul armatei.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
GAZE Fluxuri record din România către Ungaria. Rata de utilizare: 100% CITEȘTE ȘI GAZE Fluxuri record din România către Ungaria. Rata de utilizare: 100%

Ca urmare, Israelul a închis toate cele trei puncte de trecere a frontierei terestre cu Iordania, iar armata israeliană ar fi izolat, de asemenea, orașul Ierihon din Cisiordania, care se află în apropiere de punctul de trecere de la Allenby, în cazul în care alți potențiali atacatori ar vrea să intre de aici. Ministerul de Interne al Iordaniei a anunțat, de asemenea, că a demarat o anchetă privind împușcăturile.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, l-a descris pe atacator drept „un terorist abominabil”.

„Suntem înconjurați de o ideologie criminală condusă de axa răului din Iran”, a declarat el la începutul unei reuniuni a cabinetului.

În Cisiordania a avut loc o creștere a violenței, implicând raiduri ale armatei în orașe palestiniene și atacuri frecvente și în creștere ale coloniștilor israelieni. În ultimele zile s-a înregistrat, de asemenea, o creștere accentuată a numărului de atacuri asupra coloniștilor israelieni și a forțelor de securitate, inclusiv două atentate cu mașină capcană și o tentativă de atentat cu mașină capcană.

Înmulțirea incidentelor sângeroase din Cisiordania are loc în timp ce războiul din Gaza intră în cea de-a douăsprezecea lună, numărul estimat al morților palestinieni apropiindu-se de 41.000. Conflictul a fost declanșat de un atac surpriză al Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie 2023, în care au fost uciși aproximativ 1.200 de israelieni.

De la declanșarea războiului din Gaza, 650 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania în urma raidurilor armatei și a atacurilor coloniștilor. Doisprezece israelieni au murit în lupte sau atacuri acolo în aceeași perioadă, dintre care șase în ultimele opt zile.

SUA, Egiptul și Qatarul încearcă de mai multe luni să negocieze un acord de încetare a focului între Hamas și Israel, însă negocierile sunt în impas, în principal din cauza unei dispute cu privire la posibilitatea ca Israelul să mențină o forță preventivă într-un coridor strategic de-a lungul graniței dintre Gaza și Egipt.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaza
israel
atac
functionar umanitar ucis