Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a prezentat cartea ”În slujba țării”, la Cetate, alături de Mircea Dinescu, cei doi gătind mâncăruri tradiționale din Oltenia, ascultând muzică lăutărească și vorbind despre capitole din volumul lui Ciucă. ”Trăirea de acolo nu poate fi decât din trăire”, a afirmat Ciucă. El s-a referit și la cariera sa militară: ”În Armată, când încerci să te impui prin forță, nu reușești să obții... Trebuie să îi simți pe oameni și ei trebuie să te simtă. Fără simțirea asta reciprocă, nu se face nimic în viață”.
Nicolae Ciucă și-a prezentat cartea ”În slujba țării”, în localitatea Cetate din județul Dolj, alături de scriitorul Mircea Dinescu, în cadrul emisiunii ”Poezie și Delicatețuri” de la Prima TV.
”Este prima dată în istoria omenirii când un soldat fruntaș prezintă cartea unui general (...) Primul capitol - Viața mea așa cum a fost. Popasuri biografice... este nemaipomenită, este un fel de compasiune, iubirea și admirația pentru femeile din Oltenia. Acest capitol nu poate fi scris de cineva din afară”, a spus Mircea Dinescu, în deschiderea emisiunii.
”Trăirea de acolo nu poate fi decât din trăire”, a completat Nicolae Ciucă.
Ciucă a povestit că și-a cunoscut soția în urmă cu 41 de ani.
Apoi, Dinescu a mai spus că în carte se găsesc și povești despre mâncare, în timp ce Nicolae Ciucă a scos o pâine din țest. ”E unsă cu roșie pe deasupra, se vede”, a comentat Ciucă. ”Știți ce se mai punea în țest? Frunză de nuc”, a completat el.
Mircea Dinescu a remarcat că, dintre cei care candiează la Președinția României, Ciucă are o meserie. ”În Armată, când încerci să te impui prin forță, nu reușești să obții... Trebuie să îi simți pe oameni și ei trebuie să te simtă. Fără simțirea asta reciprocă, nu se face nimic în viață”, a afirmat Ciucă.
Apoi, cei doi au continuat să gătească, au pus mai multe legume și carne de pui pe grătar.
Ciucă a povestit și prima sa excursie cu bicicleta, la 13 ani, dar și cum a crescut albine într-o perioadă a vieții sale. Liderul liberal a explicat că 109 pagini din carte sunt alocate vieții sale până a ajuns la București.
Nicolae Ciucă a fost întrebat de Mircea Dinescu dacă mai are stupi. ”Nu mai am. 2004 – 2005, la Bistreț, când mai era floarea de rouă pe malul Dunării, în toamnă, ca să poată să intre...Dincolo de ce le duceam siropul de zahăr să le ajute, luau din natură...”, a povestit Ciucă.
”Mi-am adus aminte, exact ca acum, seceta a produs aceleși efecte”, a adăugat liderul PNL.
Acesta a explicat că a învățat multe studiind viața albinelor: ”Stupul este colosal. Nu există formă de viață mai organizată decât un stup. Coloanele romane au fost inspirate de fagurii de stupi”.
Apoi, liderul PNL a povestit prima excursie cu bicicleta din copilărie: ”Știți unde am făcut prima mea excursie cu bicicleta? De la Plenița la Fântâna Banului, de aceea mi-am adus aminte de Fântâna Banului...Aveam 13 ani...”.
Nicolae Ciucă se referă din nou la cartea lui și explică: ”Doar viața, până am ajuns la București sunt 109 pagini. Sunt 32 de pagini doar despre Plenița și Craiova”.
Întrebat dacă i-a fost teamă să scrie această carte, Ciucă a spus: ”Nu, am scris-o cu drag”.
Cei doi au discutat și despre clasa de mijloc de la sat, aproape inexistentă în acest moment. ”Dacă noi nu revenim și nu creăm clasa de mijloc de la sat nu vom mai fi niciodată o țară care șă-și păstreze tradiția, cultura”, crede liderul PNL.
”Știți cât la sută din suprafața agricolă a țării este deținută de marii fermieri? Nu mai mult de 15-20%. Restul este agricultură familială. Dar nu au bani să investează. Da, aici este problema”, a declarat Nicolae Ciucă.
”Există posibilități de...Dacă noi nu revenim și nu creăm clasa de mijloc de la sat nu vom mai fi niciodată o țară care și-și păstreze tradiția, cultura”, a adăugat Nicolae Ciucă. Acesta a explicat că ”liberalii au venit în perioada interbelică cu clasa de mijloc de la țară”. În plus, Ciucă a explicat că ăncă se poate face agricultură, putându-se solicita pământ de la ADS., 50 de hectare. ”Există posibilitatea să se dea teren. Încă mai exită teren la ADS (...) Pe 50 de hectare de teren încă se poate face....”, a mai declarat liderul PNL.
Apoi Nicolae Ciucă și Mircea Dinescu au discutat despre mâncarea sănătoasă de la țară, de pe vremuri. ”Mama își face iaurtul cu laptele cumpărat de la țărani din piață”, a afirmat Nicolae Ciucă.
”Aici, toată lumea bea lapte de la vaca lui”, a răspuns Mircea Dinescu. ”Doar noi bem vin”, a venit replica liderului PNL, cei doi avînd în față câte un pahar de vin alb.
”Vinul încălzește inima”, a adăugat Nicolae Ciucă, râzând.