Fostul ministru al Dezvoltării, senatorul UDMR Cseke Attila, afirmă că măsurile adoptate de Guvern încetinesc dezvoltarea comunităților, subliniind că este datoria coaliției de guvernare să aloce bani din Fondul de rezervă bugetară pentru proiectele de investiții din țară. În programele mari de investiții, precum Anghel Saligny, PNCIPS, PNDL nu există resurse financiare disponibile, lucru înseamnă oprirea imediată a tuturor lucrărilor finanțate prin aceste programe.
”Având în vedere noile măsuri adoptate de Guvern, care încetinesc dezvoltarea comunităților, este datoria coaliției să aloce resurse financiare, din Fondul de rezervă bugetară, pentru a asigura finanțarea proiectelor de investiții care dezvoltă localitățile și țara”, a declarat Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltării, senator UDMR, după ce Ordonanța de Urgență a Guvernului privind unele măsuri fiscale a fost publicată în Monitorul Oficial.
Cseke Attila a arătat că măsurile Guvernului afectează investițiile comunităților din România.
”Guvernul a adoptat, în ultima perioadă, mai multe măsuri care afectează investițiile (...) în lipsa predictibilității oferită de o rectificare bugetară, poate asigura punctual, din FRB, bani pentru proiectele de investiții. Dacă aceasta este metoda de lucru a actualului Guvern, de a strânge resursele financiare în FRB, cerem coaliției să aloce urgent bani din FRB pentru a finanța investițiile aflate în execuție la nivelul întregii țări, investiții importante în infrastructura comunităților locale”, a spus senatorul UDMR.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de UDMR, OUG publicată vineri seara prevede notificarea obligatorie a executanților de lucrări asupra fondurilor disponibile pentru fiecare obiectiv de investiții. Faptul că acum, în programele mari de investiții, precum Anghel Saligny, PNCIPS, PNDL nu există resurse financiare disponibile, înseamnă oprirea imediată a tuturor lucrărilor finanțate prin aceste programe, ceea ce este inacceptabil.
În opinia senatorului UDMR, această măsură va crea probleme majore, pentru că firmele nu pot executa lucrări și plăti angajații dacă știu că statul nu le va plăti, în viitorul apropiat, munca executată. Astfel, șantierele vor fi abandonate, banii publici deja investiți în aceste lucrări vor rămâne nevalorificați, firmele ar putea da faliment, iar angajații vor rămâne fără loc de muncă sau vor emigra pentru a căuta un venit.
”Deja sunt întârzieri considerabile în plata facturilor pentru lucrări executate, situația va fi astfel și mai gravă. Măsurile propuse de Ministerul Finanțelor nu încurajează dezvoltarea și nu oferă predictibilitate”, a susținut Cseke Attila.
Potrivit sursei citate, OUG plafonează, din nou, plata facturilor pentru lucrările executate de constructori la nivelul celor de la începutul anului, când era iarnă-primăvară și construcțiile nu erau permise sau erau mai lente din cauza condițiilor meteo.
”Guvernul continuă măsurile criticate de UDMR, prin care transferă fonduri către Fondul de rezervă bugetară, creând lipsă de transparență și de predictibilitate în acest domeniu. OUG adoptată și publicată ieri seară este îngrijorătoare și pentru că Guvernul nu a evaluat sau nu a publicat efectele măsurilor similare adoptate până acum. Astfel nu știm ce economii au generat acestea sau dacă au rezultat economii la buget. În aceste condiții continuarea acestor măsuri fiscale nu se justifică”, a comentat fostul ministru al Dezvoltării.