Marine Le Pen spune că îl va lăsa pe noul premier Michel Barnier să-și facă treaba. Trei sferturi dintre francezi cred că nu va rezista mult în funcție, deși majoritatea îl consideră competent

Marine Le Pen spune că îl va lăsa pe noul premier Michel Barnier să-și facă treaba. Trei sferturi dintre francezi cred că nu va rezista mult în funcție, deși majoritatea îl consideră competent
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 sep 2024

Marine Le Pen, șefa de facto a dreptei radicale franceze, a arătat, într-un interviu acordat duminică cotidianului francez La Tribune, că intenționează să colaboreze cu noul prim-ministru al țării, Michel Barnier, care provine din rândul partidului de centru-dreapta LR.

„Nu dorim să provocăm obstrucții”, a declarat Le Pen despre alegerea făcută de președintele francez Emmanuel Macron pentru a-i succeda în funcție fostului premier, Gabriel Attal, în urma alegerilor din această vară.

Urmărește-ne și pe Google News

Michel Barnier are o lungă carieră politică, inclusiv ca ministru și comisar european, dar s-a făcut remarcat ca negociator-șef al Uniunii Europene pentru Brexit.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Poziția sa cu privire la imigrație s-ar putea dovedi esențială în asigurarea unui sprijin cel puțin tacit din partea extremei drepte în parlament. Barnier face parte din partidul de dreapta Republicanii și a propus în trecut „stoparea imigrației non-europene timp de trei până la cinci ani”, o poziție apropiată de cea a lui Le Pen.

FOTO Cum ar arăta Dacia 1300 reintepretată cu tehnologie actuală? Renault a prezentat conceptul unui coupe derivat din celebrul R12 CITEȘTE ȘI FOTO Cum ar arăta Dacia 1300 reintepretată cu tehnologie actuală? Renault a prezentat conceptul unui coupe derivat din celebrul R12

„Este de netăgăduit că Michel Barnier pare să aibă aceeași poziție ca și noi cu privire la migrație”, a declarat Le Pen pentru cotidianul francez, relatează News.ro.

Sprijinul implicit al liderului de extremă dreapta - sau cel puțin faptul că nu-l respinge - contează, din cauza aritmeticii electorale din noul parlament francez, care este împărțit în mare parte între stânga, dreapta și centru. Premierul ales de Macron trebuie să fie capabil să supraviețuiască unui vot de neîncredere.

Grupul de stânga, Noul Front Popular, a respins deja numirea lui Barnier, cel mai mare partid din alianță, LFI, mișcare de extremă stânga a lui Jean-Luc Mélenchon, lansând acuzația că „alegerile au fost furate”.

După primul tur al alegerilor legislative anticipate, extrema dreaptă părea marea câștigătoare și se pregătea să dea noul prim-ministru al țării, însă în turul al doilea frontul comun făcut de celelalte partide pentru a bara drumul Rassemblement National (RN) a funcționat, iar formațiunea lui Marine Le Pen s-a văzut pe locul al doilea. Acum, Marine Le Pen își face strategia pentru a reuși să câștige în cele din urmă alegerile prezidențiale din 2027, o funcție pe care o vizează, deocamdată fără succes de mai bine de un deceniu.

FRANCEZII, MULȚUMIȚI DE NUMIREA LUI BARNIER

Majoritatea francezilor sunt mulțumiți de numirea lui Michel Barnier în funcția de prim-ministru al Franței, dar nu se așteaptă ca acesta să reziste mult timp în această funcție, potrivit unui sondaj Ifop pentru Journal du Dimanche. Potrivit sondajului, 52% dintre cei chestionați s-au declarat mulțumiți de numirea fostului comisar european în fruntea guvernului, după aproape două luni de așteptare în urma alegerilor legislative anticipate. Acest rezultat este similar cu cel al predecesorului său Gabriel Attal la preluarea mandatului (53%) și mai mare decât cel al lui Elisabeth Borne (47%), scrie Le Figaro.

Noul prim-ministru este văzut în primul rând ca fiind competent (62% dintre cei intervievați), deschis la dialog (61%) și plăcut (60%). În ceea ce privește aceste trăsături de imagine, el obține cel mai bun scor în rândul susținătorilor taberei macroniste sau LR (partidul din care provine).

Cu toate acestea, într-o Adunare mai fragmentată ca niciodată, 74% dintre cei intervievați cred că va fi răsturnat rapid de o moțiune de cenzură.

Duminică, în fieful său electoral, Marine Le Pen a declarat presei că „nu ar fi foarte rezonabil” să se procedeze la o moțiune de cenzură după discursul de politică generală al lui Michel Barnier. „Cred că va corespunde cu siguranță speranțelor noastre cu privire la o serie de aspecte importante", a spus Le Pen. Dar noul guvern va fi „judecat pe baza acțiunilor sale”, s-a grăbit ea să adauge.

Descriindu-l pe Michel Barnier drept un „om respectat”, ea a declarat că nu poate uita că acesta „și-a petrecut întreaga carieră într-o familie politică care nu a făcut altceva decât să dezamăgească poporul francez în legătură cu promisiunile făcute de-a lungul deceniilor”.

viewscnt
Afla mai multe despre
marine le pen
michel barnier
franta
alegeri
motiune de cenzura