Marcel Ciolacu: Anul acesta România va intra în Schengen terestru. Cu certitudine

Marcel Ciolacu: Anul acesta România va intra în Schengen terestru. Cu certitudine
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 06:24

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anul acesta România va intra în Schengen și cu granițele terestre.

”Am rezolvat Schengen-ul, după un eșec a fostului prim-ministru, maritim și terestru, și până la sfârșitul anului o să închidem și terestru”, a declarat la România TV, premierul Marcel Ciolacu.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Austriecii de la PORR au forat peste 1.000 de metri în tunelul \ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Austriecii de la PORR au forat peste 1.000 de metri în tunelul "Daniela" al Autostrăzii Sibiu - Pitești

Întrebat dacă are garanția acestui rezultat, Ciolacu a afirmat: Anul acesta România va intra în Schengen terestru. Cu certitudine”, scrie News.ro.

Prim-ministrul a precizat că are ”mai multe informații”, care îi permit să facă aceste afirmații, dar a precizat că nu vrea să intre ”mai mult în detalii”.

”Atât eu, cât și ministrul de Interne, cât și ministra de Externe, am avut un dialog cu bun cu partenerii noștri în cadrul Uniunii Europene, austrieci”, a adăugat Ciolacu.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, vineri, în legătură cu aderarea completă la Spațiul Schengen, că autoritățile române se ”luptă cu ghearele și cu dinții în această direcție” ca și cum ar fi șanse pentru îndeplinerea acestui obiectiv până la 31 decembrie. El a explicat că tratatul Schengen prevede că după ce sunt îndeplinite criteriile tehnice va exista o decizie politică. Predoiu a adăugat că nu a citit nicio nemulțumire în ultimul an și jumătate în legătură cu modul în care România își protejează frontiera.

În data de 31 Martie 2024, România a devenit Stat membru Schengen. Astfel, controalele la frontierele aeriene (aeroporturi) și maritime (porturi la Marea Neagră) s-au eliminat, iar persoanele se pot deplasa către sau dinspre alte State Membre UE/SEE/CH (cu excepția Cipru și Irlanda) fără a fi supuse controalelor de frontieră.

În continuare, există verificări la frontierele terestre.

Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, România, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

viewscnt
Afla mai multe despre
marcel ciolacu
schengen