LIVE TEXT Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează, după atacul masiv cu sute de drone și rachete al Iranului în Israel, ca răspuns la atacarea ambasadei sale din Siria

LIVE TEXT Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează, după atacul masiv cu sute de drone și rachete al Iranului în Israel, ca răspuns la atacarea ambasadei sale din Siria

Rachete interceptate pe Muntele Templului, în Ierusalim

scris 14 apr 2024

Situația se încinge periculos în Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat, sâmbătă seara, peste 200 de drone și rachete spre Israel,majoritatea interceptate, atac aerian de o amploare fără precedent, la care s-au alăturat și grupările Hezbollah din Liban și Houthi din Yemen. Teheranul susține că o face în legitimă apărare, după atacarea ambasadei sale din Damasc de către Israel, problemă pe care o poate „considera încheiată” după acest răspuns. Forțele americane și britanice au ajutat Israelul să intercepteze dronele și rachetele Iraniene, în timp ce Iranul avertizează toate statele să stea deoparte, iar Israelul iși pregătește propriul răspuns, în ciuda apelurilor ONU și ale Egiptului de a se abține de la viitoare represalii. Serviciul de urgență al Israelului nu a raportat niciun caz de rănire directă în urma atacurilor, doar răni ușoare sau atacuri de panică suferite în drum spre adăposturi.

22.00 Nicolae Ciucă, după ce Iranul a atacat Israelul: Ferească Dumnezeu de ceea ce ar putea să se întâmple după o escaladare a conflictului

Urmărește-ne și pe Google News

Președintele Senatului, generalul Nicolae Ciucă, s-a referit la conflictul izbucnit noaptea trecută, după ce Iranul a atacat Israelul, el afirmând că o ripostă va exista cu siguranță.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Liderii celor mai mari puteri ale lumii s-au întâlnit și au discutat și faptul că procesul acesta de analiză, procesul în care se  măsoară fiecare decizie și probabil se vor măsura cuvintele care  vor fi folosite în declarațiile de presă la finalul acestor întâlniri, trebuie să ne determine pe fiecare dintre noi să fim parte la acest îndemn de echilibru, astfel încât să nu generăm... Oricum, această spirală a conflictului există, este menținută undeva acolo unde riscurile sunt gestionate, ceea ce este important să nu se intre într-o dinamică, într-un ritm pe care nu mai putem să îl controlăm după aceea. Am văzut oameni pe stradă, pe Calea Victoriei, mergând în liniște, plimbându-se și având bucuria faptului că se pot întâlni, se pot discuta, se pot plimba, pot opri să stea la o terasă. Chestiunile astea sunt datorate faptului că avem liniște, avem pace. Ferească Dumnezeu de ceea ce ar putea să se întâmple după o escaladare a conflictului”, a declarat Nicolae Ciucă, la B1 TV.

Potrivit lui Ciucă, existau unele indicii că ar urma să aibă loc o astfel de acțiune militară, dar că nimeni nu a putut să prevadă când va avea loc.

”Începând de ieri, de când au apărut primele indicii că urmează să aibă loc o astfel de acțune, sigur, nimeni nu a putut să prevadă când se va întâmpla, dar era absolut iminent, a existat o stare de neliniște și pot să vă spun că personal am petrecut toată noaptea privind la canalele noastre de știri din momentul în care au preluat. CNN începând de aseară a relatat tot firul acțiunilor”, a spus Ciucă.

Nicolae Ciucă a afirmat că a discutat și cu premierul Marcel Ciolacu despre acest subiect.

”Am discutat cu premierul astăzi, încercând să avem o opinie coordonată și să putem să avem concluzii și date care să genereze eventuale măsuri la nivel guvernamental și politic”, a precizat Ciucă.

Întrebat cu ce va semăna riposta Israelului, Ciucă a răspuns că SUA nu vor participa la o ripostă.

”Ieri președintele Biden se afla în afara Washingtonului și a revenit la Casa Albă, a intrat în situation room cu toți liderii responsabili  și a putut să gestioneze răspunsul și măsurile de apărare la nivelul Israelului astfel încât afectele celor peste 300 de vectori care s-au năpustit asupra Israelului să poată să nu atingă decțt într-o foarte mică măsură teritoriul israelian (...)

În astfel de situații există o marjă a răspunsului și poate fi un răspuns minimal, cu o contrareacție și poate fi un răspuns care să prevadă și să aibă în vedere alte obiective. Aici depinde foarte mult de tot ceea ce ține de coordonarea deciziei politice, nu doar în coordonare cu leadershipul israelian, ci în coordonare cu ceilalți lideri pentru că avem deja declarați conform cărora SUA nu vor participa la o acțiune contraofensivă împotriva Iranului. Sunt dezbateri și am putut să urmăresc să văd diferite analize care spun că acțiune aîn sine, răspunsul Iranului nu a generat suficiente motive astfel încât SUA să fie parte  la acțiunea contrarăspuns a Israelului, ca atare foarte greu de anticipat”, a mai spus președintele Senatului.

Nicolae Ciucă a mai adăugat că va exista un răspuns către Iran, dar că planurile nu vor fi prezentate public niciodată.

”Acolo este o problemă istorică de simțire. Oamenii sunt în acea stare conflictuală nu  de două săptămâni, nu de doi ani, sunt într-o stare conflictuală de zeci de ani. Ca atare sunt cei mai în măsură să balanseze și să ia o decizie.

Este absolut de înțeles că nu se iese cu o dată exactă, cu o prezentare a planului. Cu certitudine vor avea loc acțiuni care să contrabalanseze. Sunt foarte multe dscuții conform cărora nu s-a reușit descurajarea acțiunii Iranului și după ce s-a întâmplat azi noapte cu certitudine va exista un răspuns”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

21.36 Liderii G7 au asigurat Israelul de "sprijinul lor deplin" după atacul Iranului, spunând că sunt "gata să ia măsuri" împotriva Teheranului "ca răspuns la alte inițiative destabilizatoare", relatează AFP.

"Ne exprimăm solidaritatea și sprijinul deplin pentru Israel și poporul său și ne reafirmăm angajamentul față de securitatea sa", subliniază ei într-o declarație comună emisă la sfârșitul unei reuniuni prin videoconferință convocată de președinția italiană.

Summitul virtual a reunit liderii Statelor Unite, Canadei, Regatului Unit, Franței, Germaniei, Italiei și Japoniei, precum și pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

21.04: Liderii Congresului SUA din ambele partide rămân în contradicție cu privire la modul de a sprijini Israelul în urma atacurilor Iranului, chiar dacă s-au grăbit să le condamne. Președintele Camerei, Mike Johnson, a declarat că va susține votul pentru a acorda un ajutor suplimentar Israelului, fără a-și detalia planurile, în timp ce posibila includere a finanțării Ucrainei în pachetul de ajutor rămâne pe muche de cuțit între părerile conservatorilor. „Republicanii Casei și Partidul Republican înțeleg necesitatea de a fi alături de Israel. Vom încerca din nou săptămâna aceasta, iar detaliile acelui pachet sunt în curs de realizarechiar acum”, a declarat Johnson pentru Fox News. Conservatorii de linie dură îl avertizează, însă, să nu atașeze finanțarea Ucrainei pachetului de ajutor pentru Israel. „Congresul ar trebui să fie clar: nicio acțiune a Iranului sau Israelului nu merită un vot cu privire la pachetul Ucrainei, pe care Senatul îl dorește”, a scris reprezentantul republican Warren Davidson pe rețelele de socializare.

20.55: Reuniunea cabinetului de război al Israelului se încheie, după câteva ore, fără o decizie privind răspunsul la atacul Iranului, spune un oficial israelian citat de CNN. Cabinetul este hotărât să răspundă, dar încă nu a decis momentul și domeniul de aplicare. Oficialul a spus că armata israeliană a fost însărcinată să vină cu opțiuni suplimentare pentru un răspuns. Separat, un înalt oficial al administrației Biden a declarat reporterilor că un oficial israelian a spus SUA că nu intenționează să intensifice în mod semnificativ confruntarea cu Iranul.

20.50: Armata israeliană IDF cheamă două divizii de rezerviști pentru mai multe operațiuni în Gaza, unde duce un război împotriva grupului militant islamist Hamas, potrivit unui anunț făcut duminică. La începutul acestei luni, Israelul a retras o parte din forțele sale din Gaza, afirmând că trupele se vor pregăti pentru alte operațiuni în teritoriu, inclusiv în zona sudică Rafah, unde s-au refugiat peste un milion de persoane.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va evacua civilii din Rafah înainte de orice incursiune menită să distrugă bastioanele Hamas din această zonă, dar acest lucru nu a făcut prea mult pentru a calma îngrijorarea internațională cu privire la atacul planificat.

20.42 Ministrul turc de externe Hakan Fidan i-a spus omologului său american Antony Blinken, cu care a vorbit la telefon, că Ankara este îngrijorată de potențiala extindere și escaladare a crizei din Orientul Mijlociu după atacurile Iranului asupra Israelului, a declarat o sursă diplomatică turcă citată de Reuters.

Fidan i-a spus lui Blinken că principala cauză a crizei din regiune este războiul din Gaza și că este nevoie de o încetare imediată a focului și de un acces neîngrădit al ajutorului umanitar în enclavă, a precizat sursa citată.

Fidan a îndemnat, de asemenea, țările cu influență asupra Israelului să trimită "mesajele corecte" pentru a preveni o nouă escaladare a tensiunilor regionale, a adăugat sursa.

19.28: Școlile vor rămâne închise și luni în Israel, suspendarea orelor fiind prelungită după ce au fost anulate și duminică, zi lucrătoare în țară,  au anunțat duminică Forțele de Apărare Israelului IDF. Armata a anunțat și limitarea dimensiunii adunărilor publice și anularea lucrărilor în comunitățile din nordul și sudul țării luni

19.23: Președintele american Joe Biden l-a descurajat pe premierul Benjamin Netanyahu să dea undă verde unui atac de represalii imediate împotriva Iranului, a relatat The New York Times. Mai mulți membri ai cabinetului de război al Israelului au fost în favoarea lansării unui atac de ripostă, dar lipsa unor pagube serioase provocate de Iran, pe lângă discuția lui Netanyahu cu Biden, a dus la anularea acestuia. Președintele Biden și echipa sa, în speranța de a evita o nouă escaladare care să ducă la un război mai amplu în Orientul Mijlociu, au sfătuit Israelul că apărarea sa reușită împotriva atacurilor aeriene iraniene a constituit o victorie strategică majoră care ar putea să nu necesite o altă rundă de represalii.

Emoțiile au fost puternice în rândul oficialilor israelieni în timpul convorbirilor telefonice pe care le-au avut cu partenerii americani până târziu în noapte, iar presiunea de a riposta a fost, în consecință, puternică, arată NYT. Oficialii americani citați au subliniat că decizia aparține în cele din urmă Israelului. 

Miniștrii și deputații israelieni din dreapta radicală au făcut însă presiuni, duminică, pentru un răspuns rapid și agresiv la atacul aerian al Iranului din cursul nopții, punând presiune asupra liderilor israelieni de a rezista apelurilor la reținere ale președintelui Biden și ale altor lideri mondiali. Itamar Ben-Gvir, ministrul israelian al securității naționale, a lăudat apărarea Israelului și a declarat pe rețelele sociale: "Acum avem nevoie de un atac zdrobitor"..

19.10: Președintele SUA, Joe Biden, se întâlnește cu liderii ai G7 pentru a discuta un „răspuns diplomatic urgent” la atacul Iranului asupra Israelului. Accentul pus pe diplomație arată clar că Biden caută un răspuns non-militar la dronă și caută modalități de a limita riscul unui război mai larg, potrivit CNN. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a postat pe X o fotografie de la discuții, care îl arată și pe Biden în camera de ledință cu asistenți de top, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, coordonatorul Orientului Mijlociu Brett McGurk și șeful personalului Jeff Zients.

Michel a spus că grupul G7 „a condamnat în unanimitate atacul fără precedent al Iranului împotriva Israelului. Toate părțile trebuie să dea dovadă de reținere. Vom continua toate eforturile de a lucra pentru detensionare. Încheierea crizei din Gaza cât mai curând posibil, în special printr-o încetare imediată a focului, va face diferența."

LIVE TEXT Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează, după atacul masiv cu sute de drone și rachete al Iranului în Israel, ca răspuns la atacarea ambasadei sale din Siria

Și Casa Albă a publicat o fotografie în care îl arată pe președintele american Joe Biden vorbind cu liderii G7, într-o sală în care mai apar secretarul de stat Antony Blinken și coordonatorul Orientului Mijlociu Brett McGurk.

LIVE TEXT Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează, după atacul masiv cu sute de drone și rachete al Iranului în Israel, ca răspuns la atacarea ambasadei sale din Siria

19.04: Cabinetul de război al Israelului se întrunește pentru a evalua răspunsul la atacul Iranului, „într-un mod și un timp care ni se potrivesc”, a declarat duminică ministrul cabinetului de război Benny Gantz, în urma atacului iranian cu drone și rachete asupra Israelului. Iranul „a întâlnit puterea sistemului de securitate israelian”, a spus Gantz, o referire la daunele minime cauzate de atacul care a implicat sute de proiectile. Cabinetul de război este format din Gantz, prim-ministrul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării Yoav Gallant. Ministrul Afacerilor Strategice, Ron Dermer, și politicienii Gadi Eisenkot și Aryeh Deri stau ca observatori.

18.57: Rialul iranian a coborât duminică, temporar, la un minim record față de dolarul SUA, după atacul Iranului împotriva Israelului, dar a recuperat ulterior o parte din pierderi, după scurt timp. Cursul de schimb a fost la 705.000 de riali/USD pe piața liberă, în jurul orei 10:30, ora locală de duminică, potrivit datelor de la site-ul de monitorizare valutară Bonbast. Moneda iraniană a recuperat apoi din pierderi. Guvernul a stabilit un curs oficial de schimb de 42.000 de riali /USD în 2018.

18.03 Mai multe aeroporturi iraniene, printre care și Imam Khomeini International din Teheran, au anulat zborurile până luni dimineața, a anunțat presa de stat iraniană.

17.43 Statele Unite nu vor nici o "escaladare", nici un "război în toată regula cu Iranul", a insistat un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, la o zi după ce Republica Islamică a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, relatează AFP.

"Președintele (Joe Biden) a fost clar: nu vrem escaladare. Nu vrem un război în toată regula cu Iranul. Cred că orele și zilele următoare ne vor spune multe", a declarat Kirby pentru NBC.

16.21 Șeful diplomației europene Josep Borrell a convocat o reuniune prin videoconferință a miniștrilor de externe din UE pentru marți, în contextul în care atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului alimentează temerile privind un război mai larg în Orientul Mijlociu, relatează DPA și EFE.

"Obiectivul nostru este să contribuim la detensionarea situației și securitatea regiunii", a transmis duminică șeful politicii externe a UE, într-o postare pe rețeaua X, fostă Twitter.

14.46 Prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, a confirmat că aviația militară britanică a doborât "mai multe" drone iraniene în timpul atacului lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică împotriva Israelului, informează AFP.

"Pot confirma că piloții noștri au doborât mai multe drone de atac iraniene", a declarat Rishi Sunak într-un mesaj video retransmis de biroul de presă premierului, cu puțin timp înainte de o reuniune a liderilor statelor G7, din care face parte și Regatul Unit.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a anunțat că Franța și Regatul Unit se numără printre țările care au ajutat Israelul să se apere de atacul fără precedent lansat de Iran în timpul nopții de sâmbătă spre duminică. Hagari a subliniat că Israelul și țările aliate "au dejucat" atacul iranian împotriva teritoriului său și au interceptat "99% dintre tirurile" cu rachete și drone.

14.39 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat atacul fără precedent lansat de Iran asupra Israelului în cursul nopții și a făcut apel la ambele părți să dea dovadă de prudență.

"Condamn ferm atacul brutal și nejustificat al Iranului asupra Israelului. Și cer Iranului și complicilor săi să înceteze imediat atacurile. Toți actorii trebuie acum să se înfrâneze de la o nouă escaladare și să acționeze pentru a restabili stabilitatea în regiune", a scris von der Leyen pe platforma X.

14.31 Ministerul Afacerilor Externe iranian i-a convocat pe ambasadorii Regatului Unit, Franței și Germaniei pentru a discuta despre ceea ce Iranul a numit "abordarea iresponsabilă" referitoare la atacul lansat de Teheran asupra Israelului, a relatat agenția iraniană semioficială Labour News, citată de Reuters.

Cele trei țări europene au condamnat atacul cu drone și rachete lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică de Iran asupra Israelului, care s-a dorit a fi o răzbunare pentru bombardarea atribuită Israelului asupra consulatului iranian din Siria, la 1 aprilie.

14.06 Israelul își cântărește cu atenție acțiunile după atacul fără precedent al Iranului asupra teritoriului său, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz, într-un interviu pentru postul de radio al armatei israeliene, informează dpa.

"Noi am spus: dacă Iranul atacă Israelul, noi vom ataca Iranul. Și această afirmație este încă valabilă", a spus Katz.

El a adăugat că problema unui posibil răspuns al Israelului va fi discutată într-un cadru adecvat sub președinția prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu. Katz și-a exprimat încrederea că decizii adecvate și corecte vor fi luate atunci.

Postul israelian de televiziune Channel 12 și alte media au anunțat că guvernul israelian se va reuni la orele locale 15:30 (2:30 GMT) pentru a discuta despre pașii ce urmează a fi luați.

14.02 Iranul avertizează Israelul că va lansa un atac mai amplu pe teritoriul său în cazul în care va riposta la atacul cu drone și rachete lansat de Teheran în cursul nopții și susține că Washingtonul a fost avertizat să nu sprijine acțiunea militară israeliană, relatează The Times of Israel.

"Răspunsul nostru va fi mult mai amplu decât acțiunea militară din această noapte, dacă Israelul va riposta împotriva Iranului", a declarat șeful Statului Major al forțelor armate iraniene, generalul-maior Mohammad Bagheri, la televiziunea de stat. El a adăugat că Teheranul a avertizat Washingtonul că orice eventuală susținere a represaliilor israeliene va avea ca rezultat luarea în vizor a bazelor americane.

Comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, Hossein Salami, a avertizat, de asemenea, că Teheranul va riposta la orice atac israelian împotriva intereselor, oficialilor sau cetățenilor iranieni.

13.42 Rusia, care are o relație apropiată cu Iranul, după ce Teheranul i-a furnizat drone esențiale pentru atacurile asupra Ucrainei, a reacționat duminică la atacul iranian fără precedent asupra teritoriului Israelului făcând apel la reținere și la rezolvarea pașnică a conflictelor, dar subliniind punctul de vedere iranian, conform căruia ar fi acționat în virtutea dreptului la autoapărare.

13.10: Confruntarea dintre Israel și Israel „nu s-a încheiat încă”, a declarat ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant. „Statul Israel a fost atacat cu sute de rachete și [vehicule aeriene fără pilot], iar [Forțele de Apărare Israelului] au dejucat acest atac într-o manieră impresionantă”, a spus Gallant, îndemnând israelienii să rămână „alerți și atenți la instrucțiunile publicate de IDF și Comandamentul Homefront”. Ministrul  a subliniat că Israelul „trebuie să fie pregătit pentru fiecare scenariu”. „Împreună cu SUA și alți parteneri, am reușit să apărăm teritoriul statului Israel”, a continuat Gallant. „Au fost cauzate foarte puține pagube – acesta este rezultatul operațiunilor impresionante ale IDF”.

Gallant este unul dintre cei trei oameni care alcătuiesc cabinetul de război al Israelului, alături de premierul Benjamin Netanyahu și Benny Gantz. Cabinetul de război a fost autorizat să decidă asupra răspunsului Israelului la atacul iranian.

13.03: IDF: Și Franța a ajutat, alături de SUA, Marea Britanie și Iordania  la apărarea Israelului împotriva atacului iranian cu rachete și drone, potrivit purtătorului de cuvânt al forțelor de apărare ale Israelului (IDF), care nu a putut spune și dacă francezii au doborât ceva. "Franța are o tehnologie foarte bună, avioane, radare - și știu că au contribuit la patrularea spațiului aerian", a declarat contraamiralul Daniel Hagari, adăugând că nu are detalii exacte dacă avioanele franceze au doborât vreuna dintre rachetele lansate de Iran. Forțele de apărare israeliene au declarat că atacul iranian, primul atac direct al Republicii Islamice asupra Israelului, a cuprins aproximativ 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice.

13.02: Cel mai mare aeroport din Iran va rămâne închis până luni dimineață.

12.35: Conflictul continuă în Liban, la granița cu Israel. Un atac aerian israelian a distrus duminică o clădire din orașul Nabi Sheet din regiunea Baalbek, la nord-est de capitala Beirut, a anunțat Agenția Națională de Știri (NNA) din Liban. Armata israeliană a declarat pentru CNN că încă nu poate confirma aceste rapoarte. Tensiunile dintre vecinii Israel și Liban au escaladat după 7 octombrie, cu rachete trimise în mod regulat între cele două țări. Gruparea militantă susținută de Iran Hezbollah și-a declarat  sprijinul pentru poporul palestinian din Gaza și rezistența acestuia împotriva atacurilor israeliene asupra zonelor civile. Loviturile israeliene în regiunea Baalbek sunt mai rare, având în vedere că se află mai la nord, în Liban, la 80 km de granița dintre Israel și Liban. 

12.18: După șase luni de război în Gaza și pe fondul riscurilor tot mai mari de declanșare a unui război regional mai mare, Axios citează un oficial de rang înalt de la Casa Albă, potrivit căruia Biden i-ar fi spus lui Netanyahu că SUA se opune oricărui contraatac israelian împotriva Iranului.

11.24: Irak își redeschide spațiul aerian pentru toate zborurile, după ce a fost închis temporar peste noapte pe fondul atacurilor asupra Israelului. Autoritatea de Aviație Civilă din Irak a confirmat că această decizie urmează „atenuarea cu succes a tuturor riscurilor” care a afectat anterior siguranța și securitatea aviației civile în Irak. 

11.05: Armata iraniană spune că operațiunea s-a „încheiat” și avertizează SUA și Israelul împotriva viitoarelor atacuri. Sardar Bagheri, șeful Statului Major al Forțelor Armate Iranului, a declarat că Iranul a trimis un mesaj Statelor Unite prin intermediul ambasadei Elveției, avertizând Washingtonul că, dacă va coopera cu Israelul în posibilele lor acțiuni viitoare, bazele americane „nu vor avea nicio securitate” și vor fi „a tratat”. Bagheri a precizat că, din perspectiva Iranului, operațiunea militară împotriva Israelului „s-a încheiat”. Cu toate acestea, el a subliniat că forțele armate iraniene rămân în alertă maximă și sunt pregătite să „acționeze dacă este necesar”, potrivit unui interviu acordat duminică la televiziunea de stat IRINN.

10.28: Forțele americane au interceptat peste 70 de drone de atac unidirecțional și cel puțin trei rachete balistice în timpul atacului Iranului asupra Israelului, potrivit a doi oficiali americani familiarizați cu situația, citați de CNN. Rachetele balistice au fost interceptate de nave de război în estul Mării Mediterane. Iranul a lansat peste 100 de rachete balistice în total asupra Israelului, potrivit unui înalt oficial al administrației. Marina SUA are în prezent două distrugătoare în acea zonă, ambele sunt distrugătoare de rachete ghidate capabile să intercepteze lansările de rachete și drone.

Avioanele de luptă americane au făcut, de asemenea, parte din răspunsul la atacul Iranului de sâmbătă și au doborât dronele lansate spre Israel, a declarat un alt oficial american pentru CNN.

09.32: Român stabilit în Israel: Avem mare încredere în sistemul de apărare, în armată, sperăm că lucrurile nu vor degenera mai mult. Dragoș Nelersa, român stabilit în Israel, a declarat, duminică dimineață, la Știrile Pro TV: "A fost o noapte dificilă, am stat cu emoții. Acum nu se mai trage, să sperăm că lucrurile vor intra pe cale diplomatică. Locuim la 30 km sud de Tel Aviv. Populația este pregătită, pentru cele mai grele și groaznice scenarii. Avem mare încredere în sistemul de apărare, în armată, sperăm că lucrurile nu vor degenera mai mult. Există o aplicație a apărării civile, care ne spune când se trage, unde să intrăm, sunt adăposturi, buncăre deschise de primăriii. Se știe câte minute ai, unde să te adăposteți. Avem 9 minute de la mine până la un buncăr. La mine nu au sunat alarmele, dar în Ierusalim au sunat. Nu credem că va merge această provocare, am fost uimiți că începe ceva. Ne-a surprins, dar fiecare suntem pregătiți", a declarat el.

09.04: Campania nu s-a încheiat încă, trebuie să rămânem în alertă, spune ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant, care a finalizat o evaluare a situației operaționale cu înalți oficiali din cadrul instituției de apărare israeliene, după atacul Iranului, relatează BBC. "Împreună cu Statele Unite și cu parteneri suplimentari, am reușit să apărăm teritoriul statului Israel. Au fost provocate foarte puține pagube - acesta este rezultatul operațiunilor impresionante ale IDF (n.r. - forțele de apărare ale Israelului)", a declarat el. Cu toate acestea, el a adăugat: "Campania nu s-a încheiat încă - trebuie să rămânem în alertă și să fim atenți la instrucțiunile publicate de IDF și de Comandamentul de pe frontul intern. Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu. Acestea fiind spuse, am zădărnicit cel mai semnificativ val de atac și am făcut-o cu succes."

08.03: Iranul a avertizat că va răspunde cu mai multă forță dacă Israelul ripostează pentru atacurile din acest weekend, despre care Teheranul afirmă că sunt, la rândul lor, o replică la un atac al Israelului de luna aceasta asupra complexului ambasadei sale de la Damasc, capitala Siriei, potrivit CNN. ”Republica Islamică Iran nu va ezita să își exercite dreptul intrinsec la auto-apărare când este nevoie”, a afirmat ambasadorul Iranului și reprezentantul permanent la ONU, Amir Saeid Iravani, într-o declarație. ”În cazul în care regimul israelian va mai comite vreo agresiune militară, răspunsul Iranului va fi cu siguranță și în mod hotărâtor mai puternic  și mai hotărât”, a adăugat ambasadorul Iravani.

Invocând auto-apărarea în fața repetatelor agresiuni militare ale Israelului, Iravani a afirmat că atacurile au fost o ripostă în mod special pentru atacul israelian din 1 aprilie împotriva a ceea ce Iranul a numit centrul său diplomatic de la Damasc.Iranul susține că atacul a încălcat dreptul internațional și a dus la moartea a șapte consilieri militari iranieni, inclusiv comandanți cu rol cheie din Corpul Gărzilor Revoluționare iraniene.

În declarație este criticat, de asemenea, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite pentru că ”a eșuat în a menține pacea internațională”, permițând Israelulul să ”nesocotească” normele internaționale stabilite și să ”escaladeze” tensiunile din regiune.

07.01: Joe Biden i-a spus lui Benjamin Netanyahu, în apelul telefonic, că Israelul ar trebui să considere seara trecută o victorie, deoarece evaluarea actuală a SUA este că atacurile Iranului au eșuat în mare măsură și au demonstrat capacitatea militară superioară a Israelului, a declarat un înalt oficial al administrației pentru CNN. Evaluarea SUA în această seară a fost că aproape toate dronele și rachetele – inclusiv peste 100 de rachete balistice – lansate de Iran au fost aruncate din cer. Nicio rachetă de croazieră nu a avut impact, a spus oficialul, și nimic de „valoare” nu a fost lovit.

06.30: Bilanțul atacului de până acum, prezentat de surse israeliene pentru New York Times: Iranul a lansat 185 de drone, 36 de rachete de croazieră și 110 de rachete sol-sol. Niciun rănit direct în urma atacului.

06.14: Președintele SUA a emis o declarație, după conversația la telefon cu Netanyahu, în care condamnă atacul Iranului „în cei mai puternici termeni posibil”. Biden a spus că forțele americane desfășurate în regiune au ajutat Israelul să doboare „aproape toate dronele și rachetele sosite” și a reafirmat „angajamentul ferm” al Washingtonului față de securitatea aliatului său. El a adăugat că, deși nu au existat atacuri asupra forțelor sau instalațiilor americane sâmbătă, „vom rămâne vigilenți la toate amenințările”.

06.08: Peste 55 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel în ultima oră, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene.

06.01: Valul de lovituri lansate din Iran către Israel pare să se fi domolit, au declarat doi oficiali americani pentru CNN. Atacurile au durat aproximativ cinci ore. Duminică dimineața devreme, în Israel, Comandamentul Frontului Intern al țării și-a anulat cererea ca cetățenii să rămână în apropierea adăposturilor, un indiciu că armata israeliană consideră că amenințarea imediată a unui atac a trecut.

05.50: Consiliul de Securitate al ONU se va reuni pentru o sesiune de urgență duminică, 14 aprilie, pentru a discuta recentul atac al Iranului asupra Israelului, a anunțat misiunea permanentă a Maltei, care deține președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU în această lună. Aceasta este așteptată să aibă loc la ora 20:00 ora Bucureștiului (8:00 p.m. GMT). Anterior, trimisul permanent al Israelului la ONU a declarat că a cerut o ședință extraordinară a consiliului în legătură cu atacul. „Am cerut Consiliului să organizeze o ședință de urgență și le-am cerut să condamne atacul Iranului asupra Israelului”, a spus diplomatul pe rețeaua de socializare X, atașând scrisoarea.

5.38: Mii de iranieni au ieșit duminică dimineață pe străzile din țară, în semn de susținere pentru atacul cu drone și rachete împotriva Israelului, relatează AFP.

05.24: Atacurile iraniene nu s-au soldat cu răniți direct. Potrivit serviciului de urgență al Israelului, citat de CNN, nu au existat rapoarte de răni provocate direct de atacurile iraniene, dar au fost solicitări pentru a trata 31 de persoane care au suferit răni ușoare în timp ce se îndreptau către adăposturi sau atacuri de panică în timpul atacurilor cu drone și rachete. Anterior, MDA declarase că a dus la spital o fetiță de 7 ani care a suferit o rănire gravă la cap din cauza schijelor de la o rachetă de interceptare lansată pentru a opri un proiectil iranian.

05.12: Iranul transmite că nu caută escalaradea conflictului, într-o scrisoare adresată șefului ONU Antonio Guterres și președintelui Consiliului de Securitate Vanessa Frazier. Teheranul a subliniat că atacul său asupra Israelului este un legal și justificat de autoapărare împotriva „agresiunilor” israeliene. Misiunea iraniană la ONU a condamnat eșecul Consiliului de Securitate de a condamna raidul aerian mortal israelian asupra consulatului țării din Damasc la 1 aprilie. „În calitate de membru responsabil al Organizației Națiunilor Unite, Republica Islamică Iran este angajată față de scopurile și principiile consacrate în Carta Națiunilor Unite și în dreptul internațional și își reiterează poziția consecventă conform căreia nu urmărește escaladarea sau conflictul în regiune.” spunea scrisoarea. Totuși, Iranul a avertizat că își va apăra poporul și interesele împotriva oricăror amenințări.

LIVE TEXT Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează, după atacul masiv cu sute de drone și rachete al Iranului în Israel, ca răspuns la atacarea ambasadei sale din Siria

05.02: IDF: 28 de lansări noi din Liban, în urma ultimelor alarme din nordul Înălțimilor Golan, după ce sâmbătă seara un baraj de cel puțin 10 rachete a fost lansat tot din Liban spre Israel, activând sirenele în Galileea Superioară din nordul Israelului, iar vineri aproximativ 40 de rachete fuseseră lansate din sudul Libanului, potrivit IDF. Militanții Hezbollah din Liban, susținuți de Iran, au declarat că au tras rachete asupra pozițiilor artileriei israeliene ca răspuns la recentele atacuri israeliene și în sprijinul poporului palestinian din Gaza.

04.30: Președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu vorbesc la telefon, după atacul Iranului împotriva Israelului, potrivit unei surse apropiate citate de CNN.

LIVE TEXT Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează, după atacul masiv cu sute de drone și rachete al Iranului în Israel, ca răspuns la atacarea ambasadei sale din Siria

04.20: Sirenele de rachete sună din nou pe Înălțimile Golan

04.16: Președintele american Joe Biden și echipa sa de securitate națională au reluat ședința de urgență, întreruptă pentru o după o scurtă pauză, după de durase deja aproximativ două ore. Biden urmează să discute cu premierul israelian Netanyahu, spuns surse oficiale americane citate de CNN.

LIVE TEXT Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează, după atacul masiv cu sute de drone și rachete al Iranului în Israel, ca răspuns la atacarea ambasadei sale din Siria

04.10: Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului, a transmis postul Canal 12. Astfel, cabinetul de război nu va trebui să mai ceară cabinetului de securitate aprobarea deciziilor viitoare, simplificând procesul atunci când vor fi necesare decizii rapide.

ULTIMA ORĂ Live Update - Iranul a lansat zeci de drone către Israel, dar și rachete de croazieră CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Live Update - Iranul a lansat zeci de drone către Israel, dar și rachete de croazieră

Un oficial militar israelian de rang înalt, citat de presa de stat israeliană, spune că va exista un "răspuns semnificativ" la atacul iranian, în ciuda apelurilor ONU și ale Egiptului de a se abține de la represalii, relatează SkyNews. Harley Lippman, de la American Israeli Public Affairs Committee, a declarat anterior că "linia roșie" între cele două țări a dispărut acum, deschizând calea pentru un atac israelian asupra Iranului. "Din moment ce Israelul a fost atacat și din moment ce nu mai există linii roșii, Israelul poate ataca Iranul", a spus el. "Israelul are o mulțime de opțiuni. Una este să facă ceva imediat pentru a arăta descurajarea, unii prezic că vor riposta de zece ori mai puternic sau că fereastra de oportunitate pentru a ataca instalațiile nucleare iraniene este acum deschisă. Bănuiesc că este un lucru care va fi discutat în Israel. Dacă aș locui într-o instalație nucleară iraniană, aș purta o cască de protecție chiar acum. Cred că Israelul trebuie să răspundă într-o manieră puternică și o va face", a comentat expertul.

Sirenele au răsunat în noaptea de sâmbătă spre duminică în tot Israelul, iar exploziile s-au văzut și s-au auzit pe cer în mai multe locuri. Primul val al atacului iranian a ajuns în Israel în jurul orei locale 2 dimineața (și a României), continuând în orele următoare. Prima victimă a fost un băiat de 10 ani rănit în regiunea Arad, care a avut nevoie de îngrijiri medicale

Capitala comercială Tel Aviv, orașul disputat Ierusalim și Dimona, orașul din deșert care găzduiește uzina nucleară a Israelului, toate au fost vizate de dronele iraniene. Explozii, provenite de la interceptările apărării aeriene s-au raportat și în zonele Beersheba, Marea Moartă și Hebron din Cisiordania, precum și pe Înălțimile Golan, la granița cu Siria.

Interceptări ale sistemului Iron Dome au mai avut loc și deasupra Hanaton, în nordul Israelului, la est de Haifa; în apropiere de Nazareth; în apropiere de Modi'in-Maccabim-Re'ut; și Safed, în apropiere de Înălțimile Golan.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a condamnat ferm atacul și a cerut o încetare imediată a ostilităților, exprimându-și profunda îngrijorare cu privire la potențialul unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni.

"Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni", a declarat Guterres. "Îndemn toate părțile să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi din Orientul Mijlociu", a spus acesta.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
iran israel
atac
conflict
drone
rachete