LEGE Iohannis a promulgat donația Patriot către Ucraina

LEGE Iohannis a promulgat donația Patriot către Ucraina
scris 5 sep 2024

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi modificarea Legii din 2017 de achiziție de la Statele Unite a 7 sisteme de rachete sol-aer Patriot, modificare care permite donarea către Ucraina a unuia dintre ele, în conformitate cu hotărârea în acest sens a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din iunie.

Guvernul poate acum să aprobe prin hotărâre donația, să treacă la efectuarea ei propriu zisă și să demareze demersurile de înlocuire a sistemului Patriot care va fi donat.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Hagi deschide un hotel, pentru Academie CITEȘTE ȘI VIDEO Hagi deschide un hotel, pentru Academie
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Actul normativ prevede că sistemul Patriot care va fi achiziționat tot de la SUA pentru înlocuirea celui care va fi donat vecinilor aflați sub agresiunea militară a Rusiei nu va putea costa mai mult decât cel donat, adică 910,1 milioane dolari cu tot cu TVA.

Achiziția de înlocuire se va face ″din fonduri externe nerambursabile″, fiind vorba, cel mai probabil, de facilitatea UE prin care țărilor membre ale Uniunii care sprijină Ucraina cu produse militare li se rambursează costurile ajutoarelor acordate de la bugetul comunitar.

Cantitatea de țuică produsă anual în gospodăriile românilor și scutită de accize, majorată cu 100 litri. Argument: Limita actuală este ”mult prea mică” CITEȘTE ȘI Cantitatea de țuică produsă anual în gospodăriile românilor și scutită de accize, majorată cu 100 litri. Argument: Limita actuală este ”mult prea mică”

Chiar dacă statul va reuși să facă în așa fel încât să nu plătească nimic pe achiziția în sine a noului sistem Patriot, actitivățile logistice de recepție a acestuia vor presupune costuri estimate la circa 60 de milioane de dolari, care vor fi suportate din bugetul MApN.

Implementarea modificărilor propuse va permite ducerea la îndeplinire a mandatului CSAT și donarea către Ucraina a unui sistem de apărare aeriană, în cel mai scurt timp posibil, cu cheltuieli minime, în condițiile refacerii în timp util a capabilității de apărare aeriană cu baza la sol a României. De asemenea, finalizarea actului de donație va contribui la accentuarea poziției României ca furnizor de securitate regional și la consolidarea relației de parteneriat cu Statele Unite ale Americii, care oferă o garanție esențială pentru securitatea națională, cu valențe sporite în actualul mediu de securitate regional și internațional dificil și complex″, se afirmă în expunerea de motive a proiectului de lege.

Autoritățile poloneze vor ca regenerabilele să aibă o pondere de 56% în mixul energetic în anul 2030 CITEȘTE ȘI Autoritățile poloneze vor ca regenerabilele să aibă o pondere de 56% în mixul energetic în anul 2030

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, i-a îndemnat joia trecută pe partenerii străini ai țării sale, printre care România, să nu întârzie furnizarea sistemelor de apărare aeriană Patriot promise.

S-au înregistrat progrese bune și s-au făcut anunțuri, dar, din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă. Unii se plâng de birocrațe, alții susțin că există momente interne delicate în politica lor. Plătim pentru toate aceste întârzieri cu daune și pierderi de vieți. Bateriile promise sunt acolo, sunt gata de livrare. Ceea ce lipsește este doar aprobarea finală, unda verde″, le-a declarat Kuleba jurnaliștilor, înaintea unei reuniuni ministeriale a UE la Bruxelles.

Ulterior, după aprobarea legii de către Parlamentul de la București, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit public României pentru sistemul Patriot pe care statul român urmează să îl doneze Kievului.

LEGE Iohannis a promulgat donația Patriot către Ucraina
LEGE Iohannis a promulgat donația Patriot către Ucraina
LEGE Iohannis a promulgat donația Patriot către Ucraina

 

viewscnt
Afla mai multe despre
sistem rachete patriot donație ucraina
sistem patriot românia ucraina
război rusia ucraina
apărare aeriană ucraina