Cosmin Marinescu, consilier pe teme economice al președintelui Klaus Iohannis, este în cărți pentru a prelua funcția rezervată PNL de viceguvernator al Băncii Naționale a României în noul Consiliu de Administrație, au declarat pentru Profit.ro mai multe surse din mediul bancar și politic.
Marinescu (48 de ani) este absolvent al Academia de Studii Economice din București, doctor în economie, profesor universitar din 2015 și consilier al președintelui Iohannis începând cu primul mandat din 2014.
El ar urma să preia locul PNL din conducerea băncii centrale ocupat în ultimele două mandate de Eugen Nicolăescu. În discuții pentru o susținere din partea PNL a fost și Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank, după cum Profit.ro a relatat anterior.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La conducerea BNR va rămâne Mugur Isărescu, care își prelungește recordul de cel mai longeviv guvernator, poziție pe care o ocupă, cu o scurtă pauză, începând cu 1990. Isărescu a împlinit în august 75 de ani.
Poziția de prim-viceguvernator nu este încă tranșată. Florin Georgescu, fost ministru de Finanțe și membru PSD, nu este încă decis dacă va mai continua cu un nou mandat. În primăvară, Georgescu părea că va rămâne la pensie, din cauza problemelor de sănătate – el a fost vizibil slăbit la ultimele apariții publice la BNR.
Pe poziția lui Georgescu ar fi urmat să urce Leonardo Badea, care acum ocupă funcția de viceguvernator din partea PSD și s-ar fi eliberat o poziție nouă pentru încă un pretendent din partea social-democraților, despre care Profit.ro a relatat în primăvară că era interesat Adrian Câciu, ministru al Fondurilor europene, fost ministru de Finanțe.
Despre numele în discuție pentru pozițiile neexecutive puteți citi mai multe aici.
Conducerea BNR se stabilește pe algoritm politic. PSD are două poziții de conducere (prim-vice și vice) și una de membru simplu de CA, PNL are o poziție de vice și două neexecutive. UDMR are o poziție neexecutivă și USR a primit de asemenea una la ultimele numiri.
Noile numiri vor fi validate în Parlament, în comisiile de specialitate, în perioada următoare.