Iohannis se declară mulțumit că în dosarul Panama Papers nu au apărut nume de români foarte cunoscute sau în poziții înalte

Iohannis se declară mulțumit că în dosarul Panama Papers nu au apărut nume de români foarte cunoscute sau în poziții înalte
scris 6 apr 2016

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la TVR, că este "mulțumit" că în scandalul Panama Papers nu au apărut până acum multe nume de personalități politice sau financiare din România și a comentat că, personal, "are o problemă" cu mecanismul offshore-urilor, care ar trebui regândit.

"Este o problemă care nu ne afectează numai pe noi. Recunosc că sunt mulțumit, sper să nu apară alte surprize, că nu am regăsit încă nume foarte cunoscute sau în poziții foarte înalte politice din România în această listă Panama Papers. Sunt unii afaceriști din România. Parte din ei sunt deja în diferite procese, tot pentru evaziune fiscală", a spus președintele.

Urmărește-ne și pe Google News

Iohannis a afirmat că acest "megascandal global" se datorează oamenilor de afaceri care au încercat să profite de pe urma fenomenului globalizării și au căutat locații unde plătesc mai puține impozite, fapt care nu este neapărat ilegal, dar are o problemă de moralitate.

Ghid ilustrativ Panama Papers: Firmele offshore, traseul banilor și motivele, pe înțelesul tuturor CITEȘTE ȘI Ghid ilustrativ Panama Papers: Firmele offshore, traseul banilor și motivele, pe înțelesul tuturor

"Este discutabilă din punct de vedere moral, dacă un om de afaceri care câștigă foarte bine în România preferă să facă o schemă de acest tip și să nu plătească impozite în România, ci în cu totul altă parte, de exemplu în Panama, atunci mi se pare că este un lucru care poate fi judecat nu doar din punct de vedere legal, ci și moral", a spus Iohannis.

Acesta a precizat că are o "problemă" cu mecanismul offshore-urilor, considerând că sistemul ar trebui regândit.

"Acolo unde se realizează un profit este moral să se realizeze și plata taxelor și impozitelor. Că este posibil momentan acest model al offshore-urilor este o chestiune cu care personal am probleme, recunosc, și cred că avem în fața noastră o regândire a întregului circuit economic global", a spus Iohannis, dând exemplul dezbaterilor mai vechi privind afacerile de tip offshore și discuțiile privind permsiunea țărilor de a păstra control asupra impozitării.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a înființat un grup de lucru interdepartamental, din care vor face parte inspectori antifraudă și cu alte specializări, pentru a verifica informațiile din investigația jurnalistică “PanamaPapers” și pentru a analiza date referitoare la identitatea persoanelor fizice și juridice implicate, a anunțat, marți, instituția fiscală.

Șefa DNA, Codruța Kovesi, a fost spionată de firma unui fost director Mossad CITEȘTE ȘI Șefa DNA, Codruța Kovesi, a fost spionată de firma unui fost director Mossad

Anunțul agenției fiscale din România vine la circa două zile după ce au fost publicate primele informații legate de investigația internațională “PanamaPapers”, arată news.ro.

Între timp, autoritățile din întreaga lume au anunțat că au deschis anchete, după ce o scurgere masivă de informații de la un cabinet de avocatură panamez, Mossack Fonseca, a scos la lumină posibile cazuri de evaziune fiscală prin intermediul companiilor offshore.

"ANAF a inițiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicațiilor fiscale ale informațiilor publicate prin proiectul de investigație jurnalistică “PanamaPapers”", a anunțat ANAF, într-un comunicat de presă.

"Sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice și juridice, și corelarea acestora cu cele existente în bazele de date specifice, referitoare la conturi deținute, participații în firme, tranzacții interne sau internaționale", a completat instituția.

Băncile angajează foști ofițeri de informații pentru a-și spiona angajații CITEȘTE ȘI Băncile angajează foști ofițeri de informații pentru a-și spiona angajații

În grupul format de ANAF vor fi implicați inspectori antifraudă, inspectori fiscali și inspectori specializați în verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informațiilor fiscale și executări silite, a mai precizat instituția.

Deocamdată nu este clar câți români ar putea fi pe lista celor care au folosit firme offshore pentru a evita plata taxelor, însă Paul Radu, jurnalist din cadrul RISE Project, partenerul român al investigației internaționale, a declarat, la Digi 24, că deține peste o sută de nume din România obținute în urma investigației, în special de oameni de afaceri, care urmează să fie dezvăluite în perioada următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
panama