Iohannis retrimite Parlamentului legea prin care companiile nu pot concedia liderii de sindicat

Iohannis retrimite Parlamentului legea prin care companiile nu pot concedia liderii de sindicat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 4 iun 2016

Președintele Klaus Iohannis a retrimis, sâmbătă, Parlamentului o lege care stabilește că liderii de sindicat nu pot fi concediați din companie nu doar pe durata mandatului, dar și timp de doi ani după ce își pierd funcția de conducere. Legea a fost adoptată de Parlament deși Curtea Constituțională stabilise că interzicerea concedierii liderilor sindicali este neconstituțională.

Proiectul de lege, care prevede interdicția concedierii liderilor sindicali, anunțat de Profit.ro aici, fusese respins de Senat la începutul acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia senatorilor a venit după ce, la finele anului trecut, Curtea Constituțională stabilise că că articolul din Codul Muncii care prevede că liderii de sindicat nu pot fi concediați este neconstituțional. Curtea a motivat că ei trebuie să beneficieze de protecție pentru activitatea sindicală depusă, și nu pentru cea profesională, de bază.

 "Concedierea salariaților nu poate fi dispusă pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârșite de către acel salariat”, este articolul care a fost declarat neconstituțonal.

Deputații din Comisia pentru muncă și protecție socială nu doar că nu au ținut cont de verdictul Curții Constituționale, dar, menținând interdicția concedierii liderilor sindicali, au extins protecția acordată acestora până la doi ani și au adprobat legea în urmă cu o lună.

“Este interzisă, sub sancțiunea nulității absolute a deciziei de concediere, concedierea persoanelor alese în organele de conducere ale sindicatelor pe toată durata mandatului, precum și pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia, pentru motive care nu țin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce țin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariații din unitate”, se arată în proiectul de lege aprobat.

Președintele Iohannis trimite Parlamentului pentru reexaminare Legea cashback CITEȘTE ȘI Președintele Iohannis trimite Parlamentului pentru reexaminare Legea cashback

Profit.ro a arătat la data adoptării că, având în vedere decizia Curții Constituționale, șeful statului ar putea solicita reexaminarea legii.

Acest lucru s-a întâmplat, iar președintele Iohannis arată, în adresa de reexaminare, că proiectul aprobat de Parlament "reintroduce soluții legislative constatate ca fiind neconstituționale, cu ignorarea efectelor deciziilor Curții Constituționale".

Șeful statului amintește, totodată, că "persoanele alese în organele de conducere ale sindicatelor în raporturile de muncă, Curtea Constituțională a  statuat că protecția acestor persoane trebuie să funcționeze exclusiv în raport cu activitatea sindicală efectiv desfășurată, iar nu și în ceea ce privește activitatea profesională de bază a angajatului". 

viewscnt
Afla mai multe despre
lideri
sindicat
concedia
curtea constitutionala
companii
deputati
parlament