Președintele Klaus Iohannis va efectua, în perioada 18-26 aprilie, vizite oficiale în Republica Federativă a Braziliei, în Republica Chile și în Republica Argentina.
Potrivit sursei citate, aceste vizite urmăresc relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine și redinamizarea interacțiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial, fiind menite să deschidă noi oportunități de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global.
Principalele obiective ale vizitelor oficiale ale președintelui Iohannis în America Latină vizează: aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de interes comun; prezentarea pozițiilor și evaluărilor României, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, vecin direct al Ucrainei, privind războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și contracararea efectelor acestuia care au proiecții la nivel global care se resimt și în America Latină, inclusiv pentru combaterea falselor narative ruse; creșterea profilului politic și economic al României în acest spațiu; impulsionarea contactelor sectoriale și dezvoltarea unor proiecte bilaterale concrete în domeniile economiei, comerțului, cercetării, protecției mediului și schimbărilor climatice, agricultură, educație, cultură, protecție civilă și altele; aprofundarea cooperării și a coordonării la nivelul forurilor multilaterale, pentru apărarea multilateralismului și a dreptului internațional, inclusiv a principiilor Cartei ONU.
„Interesul acordat de România consolidării relațiilor cu Republica Federativă a Braziliei, Republica Chile și Republica Argentina se înscrie, de asemenea, în procesul de aprofundare a cooperării Uniunii Europene cu America Latină și Caraibi, proces orientat în prezent spre pregătirea Summitului Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC), din luna iulie a acestui an, de la Bruxelles. Continentul latino-american este considerat o zonă de importanță strategică pentru Uniunea Europeană și statele sale membre, inclusiv în actualul context geopolitic global, marcat de numeroase surse de divergențe și de acumularea de noi tensiuni. În acest sens, va fi reafirmat angajamentul țării noastre de a contribui activ, prin valorificarea avantajelor sale competitive și a relațiilor sale tradiționale cu statele de pe continentul latino-american, la succesul acțiunii globale a Uniunii Europene și la obținerea unor rezultate de durată cu ocazia Summitului de la Bruxelles", mai indică sursa citată.
Administrația Prezidențială arată că șeful statului va evidenția în toate discuțiile oficiale, ținând cont de complexitatea contextului actual la nivel global, provocările de securitate fără precedent pe care România trebuie să le gestioneze la nivel național și, alături de partenerii săi, la nivel european și euroatlantic.
„Va fi pus accentul pe nevoia combaterii în comun, de către toate statele membre ale Organizației Națiunilor Unite, a tendințelor de contestare sau de erodare a principiilor fundamentale ale multilateralismului și ale dreptului internațional, în primul rând a celor înscrise în Carta ONU. De asemenea, discuțiile vor aborda și alte teme de actualitate de pe agenda internațională, printre care combaterea schimbărilor climatice, dezvoltarea durabilă, reducerea inegalităților sociale și egalitatea de gen, consolidarea democratică și promovarea drepturilor omului, nevoia dinamizării formatelor de cooperare regională pentru a aduce beneficii tangibile în primul rând la nivel economic și social", mai precizează sursa citată.
Cu prilejul vizitei oficiale în Brazilia, prima la nivel de șef de stat în ultimii 23 de ani, președintele Klaus Iohannis va discuta cu omologul său, Luiz Inacio Lula da Silva, atât stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, cât și temele de actualitate de pe agendele regionale și respectiv cea internațională.
CITEȘTE ȘI SUA impun sancțiuni unei bănci în care România încă este acționar cu Rusia. Banca mai are obligațiuni emise în leiAdministrația Prezidențială adaugă faptul că vizita oficială în Republica Chile, cea de-a doua etapă a turneului sud-american, prima vizită de acest nivel în ultimii zece ani, beneficiază deja de un cadru dinamic al dialogului politico-diplomatic în ultimii ani. Construită pe premise bilaterale favorabile, vizita are ca obiectiv impulsionarea colaborării politice, a schimburilor economice, consolidarea cooperării sectoriale dintre cele două țări și încurajarea contactelor interumane.
Vizita oficială în Republica Argentina va prilejui întrevederea președintelui Klaus Iohannis cu omologul său, Alberto Fernandez, fiind prima vizită la acest nivel în ultimii 30 de ani.