Investițiile străine directe - din afara Uniunii Europene - vor fi avizate de o nouă insituție, respectiv de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care va funcționa în subordinea Guvernului. Astfel vor fi supuse examinării și avizării CEISD investițiile străine directe care vizează securitatea energetică, a transporturilor, industrială, dar și domeniil precum cel industrial, informatic, financiar sau de aprovizionare și nu numai. De asemenea, vor fi avizate investițiile străine directe a căror valoare depășește pragul de 2 milioane euro.
Noile măsuri au fost aprobate prin ordonanță de urgență de Guvern, conform prevederilor Regulamentului (UE) 2019/452 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune, dat fiind că regulamentul se aplică de la data de 11 octombrie 2020.
Conform Guvernului, Comisia Europeană transmite, printre altele, faptul că situația de criză generată de COVID-19 poate să crească riscurile în ceea ce privește tentativele de achiziționare a capacităților de asistență medicală (de exemplu, pentru producerea de echipamente medicale sau de protecție) sau a industriilor conexe precum instituțiile de cercetare (de exemplu, cele care dezvoltă vaccinuri) prin intermediul investițiilor străine directe.
”În acest context, achizițiile de active legate de asistența medicală ar avea un impact asupra Uniunii Europene, în ansamblu. În Comunicarea sa din 13 martie 2020, Comisia Europeană a indicat că statele membre trebuie să fie vigilente și să utilizeze toate instrumentele disponibile la nivelul Uniunii Europene și la nivel național pentru a evita ca actuala criză să ducă la o pierdere de active și tehnologii critice”, arată Executivul.
Astfel, investitorul străin este definit ca persoană fizică, care nu este cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene, respectiv persoana juridică al cărei sediu social nu se află într-un stat membru al Uniunii Europene, care a realizat sau intenționează să realizeze o investiție străină directă în România.
În această categorie intră și persoana juridică al cărei sediu social se află într-un stat membru al Uniunii Europene, care a realizat sau intenționează să realizeze o investiție străină directă în România, dar în mod direct sau indirect controlul este exercitat de către o persoană fizică sau juridică din afara Uniunii Europene, respectiv administratorul fiduciar al unei entități similare.
O investiție străină directă va fi calificată astfel și când există o schimbare în structura de proprietate a unui investitor străin persoană juridică, dacă această schimbare în ceea ce privește persoana juridică face posibilă exercitarea unui control, în mod direct sau indirect, de către o persoană sau o altă entitate juridică din afara Uniunii Europene.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Proiectul de schimbare a Legii offshore. Producătorii vor fi în continuare suprataxați, însă baza de impozitare se modifică, iar deductibilitățile vor fi majorate. Dispar interdicțiile la exportComisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) va fi un organ colegial fără personalitate juridică, aflat în subordinea Guvernului României, care va avea ca atribuții examinarea investițiilor străine directe, în urma depunerii unei cereri de autorizare a investiției străine directe.
Sunt supuse examinării și avizării CEISD investițiile străine directe care:
a) au ca obiect domeniile de activitate prevăzute la art.2 din Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr.73/2012 referitoare la aplicarea art.6 alin. (9) din Legea Concurenței nr.21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la criteriile prevăzute la art. 4 din Regulament și
b) a căror valoare depășește pragul de 2.000.000 de euro, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României valabil pentru ultima zi a exercițiului financiar din anul anterior realizării operațiunii.
Prin excepție de la prevederile anterioare, pot fi supuse examinării și avizării CEISD și investițiile străine directe care nu depășesc pragul de 2.000.000 euro, dacă, prin natura sau efectele sale potențiale, pot avea impact asupra securității sau ordinii publice sau prezintă riscuri la adresa acestora.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Vechimea în muncă - recunoscută pentru PFA fără contract. În ce condițiiCEISD se poate sesiza din oficiu cu privire la punerea în aplicare a unei investiții străine directe care ar putea face obiectul noilor reglementări și cu privire la care nu a fost depusă cerere de autorizare, declanșând procedura de examinare prevăzută.
”În vederea aplicării prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, CEISD poate să ia în considerare informațiile întemeiate și relevante primite de la operatori economici, reprezentanți ai societății civile sau partenerii sociali, precum sindicatele, în legătură cu o investiție străină directă de natură să afecteze securitatea sau ordinea publică”, prevede ordonanța.
În cadrul CEISD vor fi numiți reprezentanți ai mai multor ministere, iar reprezentanți ai Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe vor avea calitatea de invitați permanenți.
La solicitarea CEISD, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe transmit avize, în conformitate cu atribuțiile specifice și se comunică CEISD, în termen de cel mult 20 de zile de la solicitare.
CITEȘTE ȘI Profitul băncilor nu se reflectă și în salariile angajaților lor. Mulți câștigă sub 4.000 lei net pe lună. LISTA salariilor din sistemÎn urma analizei efectuate, CEISD va emite un aviz cu privire la cererile de autorizare a investiției străine directe, declarate complete, hotărând, după caz:
a) autorizarea investiției străine directe în România în situația în care consideră că aceasta nu afectează securitatea sau ordinea publică a României și nu este de natură să afecteze proiecte sau programe de interes pentru Uniunea Europeană;
b) autorizarea condiționată a investiției străine directe în România în situația în care consideră că aceasta poate fi realizată în urma unor măsuri/angajamente comportamentale sau structurale ale investitorului străin; în această situație
Avizul CEISD prin care se propune soluția privind investiția străină va fi transmis Consiliului Concurenței care, în termen de 30 de zile, prin decizie, va dispune autorizarea investiției străine directe potrivit avizului primit.
Ordonanța prevede și ”măsuri privind transparentizarea investițiilor străine directe în domeniul mass-media”
Înainte de realizarea investiției străine care are ca obiect o întreprindere care fie deține o licență audiovizuală la nivel național, regional sau local, fie realizează o publicație periodică având un tiraj mediu de cel puțin 5.000 de exemplare tipărite/zi în ultimul an calendaristic, fie deține un portal web cu minimum 10.000 de accesări/lună, CEISD solicită investitorului străin transparentizarea informațiilor cu privire la investiția străină, înainte de declanșarea procedurilor prevăzute de ordonanța de urgență.
CEISD supune consultării publice, pentru o perioadă de 30 de zile, informațiile cu privire la întreprinderea din domeniul mass-media. În cazul în care CEISD nu constată niciun motiv pentru inițierea procedurilor de examinare a investiției străine, se consideră că efectuarea investiției străine nu pune în pericol securitatea sau ordinea publică a României.