Guvernul susține proiectul inițiat în iunie de cinci senatori PSD, printre care ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, de modificare a legii de funcționare a agenției naționale de presă Agerpres, proiect care prevede că șeful instituției este demis de drept în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate al Agenției.
"Respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a directorului general", este prevederea nouă introdusă în lege prin proiectul menționat, despre care Profit.ro a relatat în premieră.
Agerpres este condusă de un consiliu director, coordonat de un director general, cu rang de secretar de stat, propus de premier și numit prin votul Parlamentului pentru un mandat de 5 ani. Potrivit legii în vigoare, Legislativul examinează raportul anual de activitate al instituției și se pronunță prin vot asupra acestuia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Actualul șef al Agerpres, Alexandru Giboi, fost director al biroului de presă al PSD, a fost numit în februarie 2013, la propunerea premierului de atunci, Victor Ponta. Soția sa, Ioana-Florina Giboi, lucrează tot la Agerpres, ca expert în marketing. Anul trecut, Alexandru Giboi a încasat din salariul de director general al Agerpres suma totală de 62.092 lei, adică circa 5.200 lei pe lună, potrivit ultimei sale declarații de avere.
În punctul său de vedere asupra proiectului de lege, Guvernul Tudose folosește aceleași argumente ca inițiatorii draftului de act normativ și arată că, în condițiile dispozițiilor legale în vigoare, respingerea raportului anual de activitate al Agerpres nu are nicio consecință și că, în prezent, nu există nici un instrument juridic care să permită Parlamentului luarea unor măsuri în cazul în care, ca urmare a examinării raportului anual de activitate, constată anumite disfuncționalități în activitatea agenției de presă bugetare.
"De asemenea, poate fi avută în vedere similitudinea statutului juridic al Agerpres cu statutul juridic al altor instituții autonome aflate sub control parlamentar. De exemplu, (...) SRR și SRTv sunt servicii publice de interes național, independente editorial, își desfășoară activitatea sub controlul Parlamentului, iar respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a Consiliului de Administrație", se arată în documentul citat, în care Guvernul susține adoptarea proiectului de lege.
La finalul lunii trecute, plenul reunit al Parlamentului a respins raportul de activitate al Televiziunii publice, ceea ce a dus la demiterea întregului Consiliu de Administrație, în frunte cu președintele director-general, Irina Radu, care a fost înlocuită cu Doina Gradea. Același lucru s-a întâmplat în aprilie cu CA-ul Radioului public și cu șeful acestuia, Ovidiu Miculescu, demiși ca urmare a respingerii în Parlament a raportului de activitate al SRR. Miculescu a fost înlocuit cu Georgică Severin, fost senator PDL și PSD.
Raportul de activitate pe 2016 al Agerpres a fost depus de instituție la Parlament încă din primăvară și a fost repartizat pe 13 iunie la Comisiile pentru cultură ale Senatului și Camerei Deputaților, pentru întocmire de raport, și la cele de Buget, pentru aviz, cu termen inițial de finalizare 26 iunie. Proiectul de modificare a legii de funcționare a Agerpres a fost înregistrat la Senat pe 14 iunie.
CITEȘTE ȘI Digi Mobil va lansa un serviciu de voce pe tehnologia 4G, din 20 octombrie. Noul serviciu va fi disponibil doar pe terminalele Samsung Galaxy S8În raportul pe anul trecut al instituției se arată că finanțarea cheltuielilor curente și de investiții ale Agerpres, în anul 2016, s-a realizat în procent de 85,2% de la bugetul de stat și în procent de 14,8% din venituri proprii. Agerpres a avut în 2016 cheltuieli totale efective de 18,11 milioane lei, cu peste 19% mai mari față de 2015 (15,14 milioane lei), din care 15,02 milioane lei au reprezentat cheltuieli de personal, în creștere cu mai mult de 20% comparativ cu anul anterior (12,45 milioane lei).
La finalul anului trecut, Agerpres avea ocupate 316 posturi (298 în 2015), din care 248 cu personal redacțional și tehnic-redacțional, față de 231 în anul anterior.
Agerpres a avut în 2016 venituri proprii de 3,134 milioane lei, cu 6% peste prevederile bugetare anuale definitive pe anul 2016 și în creștere cu 5,1% față de încasările cumulate realizate în anul 2015. Veniturile din principala sursă, vânzarea de știri în timp real, au crescut cu 6%, la 1,249 milioane lei.
"Creșterea veniturilor extrabugetare din activitatea Agerpres se datorează și creșterii cu 12% a numărului de clienți/utilizatori, astfel că, la sfârșitul anului 2016, Agerpres a înregistrat un număr total de 698 clienți (157 clienți mass-media și 541 clienți non-media), față de 623 clienți în 2015", se precizează în raport.