Departamentul pentru Apărare de la Washington a atribuit un contract de 28,35 milioane dolari unei companii mixte americano-turce de construcții, care prevede efectuarea de lucrări de upgradare a bazei militare aeriene a armatei SUA de la Mihail Kogălniceanu, Constanța.
Contractul este parte a programului European Reassurance Initiative, de sporire a prezenței a Pentagonului în Europa în scopuri de securitate, inițiat de americani în 2014, după anexarea peninsulei Crimea de către Rusia.
Lucrarea a fost atribuită în urma unei licitații online la care au participat 6 ofertanți, iar termenul estimat de finalizare a lucrărilor este 21 septembrie 2020. Beneficiarul direct este divizia din Wiesbaden, Germania, a Corpului Ingineresc al armatei SUA, se arată în anunțul de atribuire a procedurii de achiziție.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Contractorul selectat este compania mixtă Bryan 77 Construction JV, formată din firma americană de construcții Bryan Construction din Colorado Springs, statul Colorado, și cea turcă 77 Construction. Ambele au mai executat lucrări de construcții pentru Pentagon, atât în SUA și Turcia, cât și în teatre externe de operațiuni precum Afganistan sau Libia.
Ministrul Apărării de la București, Mihai Fifor, a declarat pe 27 septembrie, după o vizită oficială la Washington, că SUA intenționează să dezvolte baza de la Mihail Kogălniceanu. El a mai spus că, până la finalul acestui an, armata română va achiziționa primul sistem de rachete Patriot și a anunțat că a fost demarată negocierea și pentru cumpărarea, tot din Statele Unite, a încă 36 de avioane F16.
În iulie anul acesta, la baza Kogălniceanu au fost inaugurate 10 proiecte de infrastructură, realizate cu fonduri European Reassurance Initiative, în valoare de 4,6 milioane dolari.
"Cele 10 proiecte finalizate sau în curs de finalizare, cu o valoare 4,6 milioane dolari, includ facilități de mentenanță avioane, depozite de echipamente, parc auto, stație de spălare auto sau săli de clasă", informa MapN la acea dată.
Potrivit unor informații apărute în momentul deschiderii bazei pentru militarii americani, SUA au investit aproape 50 de milioane dolari pentru operaționalizarea facilității, în zona folosită de trupele Statelor Unite, iar Aarmata are în plan investirea unei sume aproximativ egale în anii următori pentru modernizarea infrastructurii.
Pe lângă acest contract, recent atribuit, de upgradare a bazei Kogălniceanu, Departamentul pentru Apărare al Statelor Unite a aprobat deja anul acesta alte 12 contracte legate de România pentru companiile de apărare de peste Ocean, care se adaugă celor 16 cărora li s-a dat undă verde pe parcursul lui 2016.