Pentru ca România să intre în Visa Waiver, Guvernul introduce cardul electronic de cetățenie română

Pentru ca România să intre în Visa Waiver, Guvernul introduce cardul electronic de cetățenie română
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iul 2024

Actualul certificat de cetățenie română în format de hârtie va fi înlocuit cu un card electronic de cetățenie română, eliberat persoanei căruia i s-a acordat sau care a redobândit cetățenia română, conform unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern. Cardul de cetățenie română va include un suport de stocare de înaltă securitate în care sunt memorate datele biometrice și date personale ale titularului, respectiv amprentele și fotografie în format biometric.

Măsura a fost luată de Guvern pentriu că se aflat printre cele incluse în ălanul de acțiuni ca începând de anul viitor și cetățenii români să aibă acces, prin Programul Visa Waiver, la un regim de călătorie similar celui de care se bucură cei mai mulți dintre cetățenii statelor Uniunii Europene. 

Urmărește-ne și pe Google News
Marcel Ciolacu va discuta cu omologul ungar Viktor Orban despre aderarea completă la Schengen a României CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu va discuta cu omologul ungar Viktor Orban despre aderarea completă la Schengen a României

Ca formă de reparație, Legea cetățeniei române nr. 21/1991 prevede, prin dispozițiile art. 11 din lege, prevede redobândirea sau acordarea cetățeniei române persoanelor care au pierdut cetățenia din motive neimputabile lor sau cărora cetățenia le-a fost ridicată fără voia lor, precum și descendenților acestora, până la gradul III inclusiv. Această categorie este alcătuită din foștii cetățeni români care și-au pierdut cetățenia, fără voia lor, ca urmare a pierderilor teritoriale suferite de România în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, precum și din descendenții acestora

De asemenea, prin dispozițiile art. 10 din lege sunt vizate persoanele care în timpul regimurilor dictatoriale au plecat din România, în condițiile în care aceasta conducea la pierderea cetățeniei române, precum și descendenții acestora, până la gradul II inclusiv. 

Cu toate acestea, cei mai mulți dintre cetățenii astfel naturalizați nu locuiesc în mod obișnuit în România, iar mulți dintre descendenții foștilor cetățeni români s-ar putea să nu fi călătorit vreodată în România, arată Guvernul.

În acest context, Guvernul reclamă că: ”Un fenomen extrem de îngrijorător constatat în ultimii ani este cel al riscului de fraudare a procedurii de redobândire a cetățeniei române, de regulă prin utilizarea unor acte false, fenomen ce a făcut subiectul mai multor articole de presă.”

În marea majoritate a situațiilor, aceste cazuri privesc solicitanți de cetățenie ale căror cereri sunt întemeiate pe dispozițiile art. 11 din lege, care pretind că sunt descendenți ai unor foști cetățeni români și care au cetățenia unor state succesoare ale fostei URSS (inclusiv din Federația Rusă sau Belarus) sau care locuiesc în regiuni care nu se află în prezent sub controlul autorităților constituționale ale acestor state.

În perioada 2010 – 2024 (raportat la data de 25.03.2024) au fost înregistrate 28.724 cereri de redobândire a cetățeniei române depuse în temeiul art. 10 din Legea nr. 21/1991, din care un număr de 25.598 de petenți au solicitat redobândirea cetățeniei române cu menținerea domiciliului în străinătate (respectiv 89,1% la sută din numărul total de cereri). De asemenea, în perioada 2010 – 2024 (raportat la data de 25.03.2024) au fost înregistrate 967.463 cereri de redobândire a cetățeniei române depuse în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991, din care un număr de 830.209 de petenți au solicitat redobândirea cetățeniei române cu menținerea domiciliului în străinătate (respectiv 86% la sută din numărul total de cereri).

Este de menționat că din numărul total de cereri privind obținerea cetățeniei române înregistrate în perioada 2010-2024, cererile de redobândire depuse în temeiul art. 10 din lege reprezintă un procent de 2,78%, iar cererile de redobândire depuse în temeiul art. 11 din lege reprezintă un procent de 93,75%.

VIDEO Guvernul lansează campania ”Calificăm România” în programul Visa Waiver. Portal dedicat cu instrucțiuni pentru reînnoirea vizei de SUA. Ciolacu: Așa vom călători în Satele Unite de anul viitor fără vize CITEȘTE ȘI VIDEO Guvernul lansează campania ”Calificăm România” în programul Visa Waiver. Portal dedicat cu instrucțiuni pentru reînnoirea vizei de SUA. Ciolacu: Așa vom călători în Satele Unite de anul viitor fără vize

Ordonanța de urgență adoptată introduce biometria în procedura de acordare a cetățeniei române, cât și securizarea întregului proces de dobândire a cetățeniei, prin dezvoltarea de proceduri verificabile, bazate pe sisteme informatice sigure, astfel încât să se elimine riscul de fraudare a procedurii de redobândire a cetățeniei române.

Actul normativ instituie măsuri care să garanteze certitudinea stabilirii identității pentru persoanele care solicită cetățenia română, prin prelevarea datelor biometrice la momentul  înregistrării cererilor (fotografie în format biometric și amprente digitale) și, ulterior, prin compararea amprentelor prelevate cu elementele comparabile direct verificabile, atât la momentul depunerii jurământului de credință față de România (moment care marchează dobândirea cetățeniei române), cât și ulterior dobândirii cetățeniei, la momentul depunerii cererilor de eliberare a actului de identitate sau a documentului de călătorie românesc.

Măsurile de introducere a biometriei privesc și înlocuirea actualului certificat de cetățenie în format pe hârtie cu un card electronic doveditor al cetățeniei române, eliberat persoanelor cărora le-a fost acordată sau au redobândit cetățenia română.

Cardul de cetățenie română va include și un suport de stocare de înaltă securitate în care sunt stocate atât datele personale, cât și datele biometrice ale titularului.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT România intervine în scandalul întârzierilor aeriene CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT România intervine în scandalul întârzierilor aeriene

Guvernul arată că face aceste demersuri pentru ca începând de anul viitor și cetățenii români să intre în Programul Visa Waiver.

În acest sens, a fost introdusă decontarea costurilor pentru angajații din sistemul bugetar și cei din sistemul de siguranță publică, astfel încât să se ajungă la o reducere a ratei de refuz a vizelor pentru cetățenii români sub procentul de 3%, în cursul anului fiscal 2024 -condiție distinctă pentru liberalizarea regimului de vize cu SUA. 

viewscnt
Afla mai multe despre
card
electronic
cetățenia
română
visa waiver
s.u.a.
amprente
date
biometric
fotografie
guvern