Oligarhul Viktor Pinchuk, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, cu o avere estimată de Forbes la peste 2 miliarde de dolari, ginerele fostului președinte al țării Leonid Kucima, cu un istoric de donații financiare efectuate în beneficiul fundațiilor lui Hillary Clinton și Donald Trump și vechi promotor al ideii aderării Ucrainei la UE în rândul elitelor occidentale, vrea să organizeze în Capitoliul SUA, sediul Congresului american, o expoziție de fotografie dedicată crimelor de război comise de Rusia în Ucraina, relevă datele analizate de Profit.ro.
În acest scop, filiala din Marea Britanie a unei fundații a lui Pinchuk, care îi poartă numele, este reprezentată pro-bono la Washington de firma de lobby și consultanță politico-strategică Daschle Group a fostului senator democrat Tom Daschle, dar și de fostul senator republican Norm Coleman.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Daschle Group a avut deja contacte pe această temă, în numele fundației lui Pinchuk, cu secretarul de stat adjunct Wendy Sherman, cu subsecretarul pentru Afaceri Politice din Departamentul de Stat Victoria Nuland, cu senatorul democrat de Delaware Chris Coons și cu șefa USAID Samantha Power, potrivit raportărilor transmise Departamentului pentru Justiție în baza Legii Foreign Agents Registration Act (FARA) din 1938.
Expoziția de fotografie a fost prezentată prima dată în mai anul trecut în cadrul World Economic Forum de la Davos, în fosta Casă a Rusiei, închiriată în acest scop de Viktor Pinchuk. Ulterior, evenimentul a mai fost organizat la sediile NATO, Parlamentului European și Adunării Generale a ONU, precum și, cel mai recent, cu ocazia Conferinței pentru Securitate de la Munchen.
Viktor Pinchuk, la Conferința pentru Securitate de la Munchen, februarie 2023. Sursă foto: https://pinchukfund.org/
Potrivit Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Pinchuk, care a fost și parlamentar ucrainean între 1998 și 2006, a fost suspectat că și-ar fi construit averea inclusiv cu sprijinul socrului său, fostul lider de la Kiev Leonid Kucima, fiind ulterior în relații bune și cu Viktor Yanukovici, președintele pro-rus al Ucrainei îndepărtat de la putere în 2014 în urma protestelor Maidan.
În 2016, Viktor Pinchuk a semnat un editorial în Wall Street Journal, criticat de autoritățile de atunci de la Kiev, în care a susținut că, pentru a se ajunge la pace în Donbas, Ucraina trebuie să își suspende demersurile de aderare la UE, să renunțe la obiectivul de a se alătura NATO și să ajungă la un compromis cu Moscova pe tema peninsulei Crimea, anexată ilegal de Kremlin în același an 2014.
CITEȘTE ȘI TABEL România urcă în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin internet și intră în Top 5. Ce tarife sunt în alte țări
Principalele active ale lui Pinchuk, a cărui avere este estimată de Forbes la peste 2 miliarde de dolari, sunt producătorul ucrainean de țevi Interpipe Group și firma de asset management înregistrată la Londra EastOne Group LLC.
Omul de afaceri, care a înființat în 2004 think-tank-ul Yalta European Strategy (YES), ce promovează ideea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, a donat milioane de dolari fundației fostului secretar de stat american și candidat la președinția SUA Hillary Clinton, precum și 150.000 de dolari celei a fostului lider de la Casa Albă Donald Trump.
Sursă: Depaartamentul pentru Justiție de la Washington