Pensionarea anticipată va fi permisă de drept avocaților cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dacă au realizat stagiul complet de cotizare numai în profesia de avocat, prevede un proiect de lege adoptat de senatori. Conform proiectului, va fi eliminată din lege și interdicţia de exercitare a profesiei de avocat la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Inițiatorii proiectului arată că articolul 38 privind pensia anticipată din Legea 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor nu întruneşte toate condiţiile prevăzute pentru a putea fi aplicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, acest articol prevede acum că pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, asiguraților care au depășit cu cel puțin 5 ani stagiul complet de cotizare realizat numai în profesia de avocat.
Prin urmare, conform inițiatorilor, la un stagiu de cotizare de cel puţin 40 de ani în profesie, fără stagiu asimilat, în situaţia optimistă a unui avocat care intră în profesie la 22 de ani, la care s-ar adăuga cei 40 de ani de cotizare, în forma actuală legea nu poate fi aplicat niciunui avocat de 60 de ani, ci doar unor avocaţi care au împlinit cel puţin 62 de ani.
Pentru a înlătura ipotezele inaplicabile ale articolului menţionat mai sus se propune modificarea acestuia astfel încât să fie posibilă pensionarea anticipată la vârsta de 60 de ani.
Așadar, pensia anticipată se va cuveni, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, asiguraților care au realizat stagiul complet de cotizare numai în profesia de avocat.
CITEȘTE ȘI Programul ”Rabla pentru becuri” nu este pentru toată lumeaTotodată, cuantumul pensiei anticipate se va stabili din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă prin diminuarea acestuia cu un procent de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare.
Măsura este preluată din prevederile sistemului public, existentă şi în sistemul de pensii al notarilor, respectiv aplicarea unei diminuări de 0,75% pe lună de anticipare (echivalent cu 9% pe an de anticipare) a cuantumului pensiei în funcţie de numărul de luni de anticipare, diminuare ce este eliminată la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei de limită de vârstă.
”În cadrul unor scenarii estimative în ceea ce priveşte aplicarea prevederilor prezentei propuneri legislative realizate de Casa de Asigurîri a Avocaţilor din România, cu referire la reducerea vârstei de pensionare cu 5 ani, vârstă minimă 60 de ani, pentru un stagiu necesar de 37 de ani diferenţa ratei de finanţare este de 0,88%, iar pentru un stagiu de 35 de ani de 1,48%”, arată inițiatorii.
CITEȘTE ȘI Avocatul Poporului propune modificarea definiției accidentului de muncăO altă modificare prevăzută în proiect are în vedere înlăturarea interdicţiei de exercitare a profesiei, de avocat, la împlinirea vârstei de 70 de ani prin eliminarea prevederii actuale de transformare din oficiu a pensiei anticipate în pensie de retragere definitivă din profesie.
Încă o modificare adoptată de senatori o constituie introducerea transformării pensiei anticipate în pensie de limită de vârstă la împlinirea condiţiilor de vârstă standard, aşa cum este prevăzut şi în legislaţia sistemului public sau în legislaţia de pensii a notarilor, urmărindu-se egalitatea de tratament a pensionarului, din avocatură, în comparaţie cu alte sisteme de pensii naţionale obligatorii.
Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de deputați și promulgat de șeful statului.