Președintele francez Emmanuel Macron îl primește luni seară la Paris pe premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru a-i vorbi despre importanța "unității țărilor europene" în fața agresiunii ruse din Ucraina, dar și despre "valorile europene" și statul de drept, în condițiile în care interlocutorului său face adesea notă disonantă în UE în legătură cu aceste teme, relatează AFP.
În cadrul unui dineu de lucru la Palatul Élysée, șeful statului francez și controversatul lider maghiar urmează să pregătească Consiliul European din 23 și 24 martie de la Bruxelles. Aceștia vor discuta "probleme de politică industrială, energie și migrație", a precizat Președinția franceză.
Viktor Orban adesea "navighează împotriva curentului" în discuțiile sale cu partenerii europeni referitoare la chestiunea ucraineană, încă de la invazia rusă în Ucraina, în urmă cu un an, notează AFP. El critică "războiul indirect" purtat de Europa împotriva Rusiei și a lansat la sfârșitul lunii februarie un nou apel la încetarea focului. Dincolo de aceasta, liderul naționalist s-a confruntat de mai multe ori cu Uniunea Europeană în legătură cu respectarea statului de drept în Ungaria, o problemă pe care Emmanuel Macron, mult mai eurofil, intenționează să o ridice din nou în discuție luni seara, menționează agenția franceză de știrie.
Dineul de la Elysee, programat la ora locală 20:00 (21:00, ora României) are loc la mai bine de un an de la ultima întâlnire bilaterală a celor doi lideri, în decembrie 2021, la Budapesta. "Va fi o ocazie de a reafirma importanța valorilor europene și a unității țărilor europene în sprijinul lor pentru Ucraina în fața agresiunii rusești, în special prin aplicarea de sancțiuni împotriva Rusiei", au precizat surse din anturajul președintelui francez. Emmanuel Macron va "reitera, de asemenea, necesitatea ca Ungaria să ratifice aderarea Finlandei și Suediei la NATO", au mai spus sursele AFP.
Dintre cei 30 de membri ai Alianței Atlantice, doar Turcia și Ungaria nu au ratificat încă cererile de aderare ale celor două țări nordice, care s-au decis să se alăture NATO după invazia rusă din Ucraina. O sursă diplomatică franceză a declarat luni că este "destul de încrezătoare" în ceea ce privește procesul de ratificare a candidaturilor în Parlamentul de la Budapesta, scrie News.ro.
De la începutul conflictului, în februarie 2022, Budapesta, care este puternic dependentă de importurile de hidrocarburi rusești, a menținut o poziție ambiguă, abținându-se să îl critice pe președintele rus. Viktor Orban, care a avut legături strânse cu Vladimir Putin înainte de război, refuză să trimită arme Kievului și critică sancțiunile europene împotriva Moscovei, deși a votat în cele din urmă pentru ele. De la revenirea sa la putere, în 2010, liderul naționalist a redus treptat independența în mass-media și în sistemul judiciar, atrăgându-și în mod regulat criticile Uniunii Europene. Ca urmare, UE a blocat fonduri în valoare de 12 miliarde de euro pentru Budapesta, în așteptarea reformelor anticorupție.
Pe de altă parte, la negocierea ultimului pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei, atât Ungaria, cât și Franța s-au opus sancționării sectorului nuclear civil al Rusiei, întrucât ambele țări depind de Moscova în acest domeniu pentru producția lor de energie nucleară.