Remus Pricopie, rectorul SNSPA, este propunerea comună de premier a PSD și Pro România.
”Am avut o discuție cu Ponta și vom merge împreună cu o singură nominalizare la Cotroceni, în persoana lui Remus Pricopie”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu, arată news.ro.
Anunțul a fost făcut împreună cu liderul Pro România Victor Ponta.
Remus Pricopie/sursa foto Inquam Photos / Octav Ganea și George Călin
Liderul PSD a evitat să răspundă dacă ALDE susține această propunere.
La rândul său, liderul Pro România a catalogat drept „trei luni de crize și de scandaluri” guvernarea liberală.
CITEȘTE ȘI FOTO Moment istoric - Boris Johnson a semnat acordul pentru ieșirea Marii Britanii din UEGuvernul Orban a fost demis miercuri ca urmare a adoptării moțiunii de cenzură inițiate de PSD, cu 261 de voturi ”pentru”.
Remus Pricopie/sursa foto Inquam Photos / Octav Ganea și George Călin
Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Liberalii și președintele au anunțat că nominalizarea va fi tot Ludovic Orban, pentru a forța anticipatele. PSD, care inițial anunțase că nu va propune un premier, fiind mai interesant de reforma în partid, a revenit, spunând că va face o propunere din afara partidului.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Gelu Voican Voiculescu, venit la Universitate să depună o coroană de flori - atacat și rănitCandidatul pentru funcția de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului. Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.
Articolul 89 din Constituție prevede că după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de președinte, cât și de PNL.