România a fost un stâlp al NATO în Europa, a transmis președintele american Joe Biden, în discuția avută acum cu președintele Klaus Iohannis.
Președintele american a spsus că a susținut aderarea Românaiei la NATO încă de pe vremea când a fost senator și că toate așteptările sale au fost depășite. „Am susținut aderarea României încă de pe când eram senator, de acum 180 de ani adică”, a glumit Biden.
La rândul său, Iohannis a declarat că acceptarea României în NATO a constituit piatra de temelie pentru drumul spre democrație al țării.
El a amintit însă și de Visa Waiver, cerând scoaterea acesteia pentru românii care vor să călătoarească peste ocean.
CITEȘTE ȘI VIDEO Macron și Xi Jinping cer un "armistițiu olimpic"„Am abordat și admiterea României în programul Visa Waiver și suntem convins că aceasta se va întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat”, a declarat președintele român.
Iohannis a vorbit cu Biden și despre candidatura sa la șefia NATO, spunând că nu poate dezvalui cele discutate, dar că negocierile continuă și că e posibil să nu se ajungă la un consens deplin pănă la summitul NATO.
Joe Biden a lăudat România pentru ajutorul acordat Ucrainei și pentru participarea la exercițiile NATO și a mulțumit pentru găzduirea de soldați americani pe teritoriul țării.
Iohannis sse află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, fiind primit, la Casa Albă, de președintele SUA, Joe Biden. Cei doi șefi de stat au discutat inclusiv despre situația din Ucraina și din bazinul Mării Negre, precum și întărirea securității în spațiul euroatlantic.
Totodată, Klaus Iohannis va primi premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, acordat de Consiliul Atlantic din SUA ”ca o recunoaștere a carierei sale și a rolului său de lider transatlantic și european”. Iohannis este primul șef de stat european onorat cu această distincție. Președintele Biden îi va mulțumi lui Iohannis pentru găzduirea de militari americani în România și va recunoaște multiplele contribuții pe care România, ”un aliat necondiționat al NATO, le-a avut la securitatea pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre”, a transmis Casa Albă.
CITEȘTE ȘI VIDEO Macron pledează în summitul cu Xi și von der Leyen în favoarea unor ”reguli echitabile pentru toți” în comerț”Cei doi lideri vor sublinia sprijinul lor constant pentru Ucraina, care continuă să se apere de agresiunea Rusiei. Ei vor trece în revistă, de asemenea, domeniile în care România și Statele Unite colaborează, între care energie, cooperare economică și valorile democratice comune”, mai arată reprezentantul Casei Albe.
Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizație americană de tip ”think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaționale.
CITEȘTE ȘI Breșă de securitate în armata germanăAnual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalități care întruchipează esența relației transatlantice și care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate și apărare, artă, activități umanitare etc.).
Printre personalitățile cărora li s-a acordat, de-a lungul timpului, The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără președinții Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) și George H.W. Bush (2009), vicepreședintele SUA Joseph R. Biden, Jr. (2011) – actualul președinte al SUA, președinții Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) și Jose Manuel Barroso (2014), prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), cancelarul german Helmut Kohl (2009), prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum și alți șefi de stat și de guvern sau lideri de organizații internaționale.