Acord istoric - Închiderea centralelor pe cărbune

Acord istoric -  Închiderea centralelor pe cărbune
scris 29 apr 2024

Miniștrii Energiei din țările bogate, din Grupul celor Șapte (G7), au ajuns la un acord pentru a-și închide centralele pe cărbune din țările lor până în 2035 cel târziu, într-un pas semnificativ către tranziția de la combustibilii fosili către alte forme de energie, transmite Reuters.

”Avem un acord pentru a înceta utilizarea cărbunelui în prima jumătate a anului 2030... este un acord istoric”, a declarat ministrul britanic pentru Securitate Energetică și Net Zero, Andrew Bowie, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Curtea de apel Cluj a anulat avizul de mediu pentru proiectul aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, unde sunt canadienii de la Euro Sun CITEȘTE ȘI FOTO Curtea de apel Cluj a anulat avizul de mediu pentru proiectul aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, unde sunt canadienii de la Euro Sun

Surse diplomatice italiene au declarat că reuniunea s-a încheiat un acord tehnic.

Acordul va fi inclus în comunicatul final al miniștrilor energiei G7, care va fi publicat marți, la sfârșitul unei întâlniri de două zile de la Torino.

O nouă avarie majoră. 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până la 1 mai CITEȘTE ȘI O nouă avarie majoră. 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până la 1 mai

O sursă a declarat mai devreme pentru Reuters că diplomații din țările G7 - Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada și Japonia - au discutat problema până duminică seara, înainte de începerea reuniunii ministeriale.

Acordul marchează un pas semnificativ în direcția indicată anul trecut de summit-ul COP28 al Națiunilor Unite privind clima, pentru o tranziție de la combustibilii fosili, dintre care cărbunele este cel mai poluant.

ANRE anunț: Ce se întâmplă cu obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalațiile prosumatorilor CITEȘTE ȘI ANRE anunț: Ce se întâmplă cu obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalațiile prosumatorilor

”Ajută la accelerarea trecerii investițiilor de la cărbune la tehnologia curată, în special în Japonia și, mai larg, în întreaga economie asiatică a cărbunelui, inclusiv China și India”, a declarat Luca Bergamaschi, membru cofondator al oinstitutului de cercetări italian ECCO, pe X.

Italia a produs anul trecut 4,7% din electricitatea totală prin cele șase stații rămase pe cărbune. În prezent, Roma plănuiește să-și închidă centralele pe cărbune până în 2025, cu excepția insulei Sardinia, unde termenul limită este 2028.

Transgaz vrea să înființeze o firmă pentru transportul hidrogenului CITEȘTE ȘI Transgaz vrea să înființeze o firmă pentru transportul hidrogenului

În Germania și Japonia, cărbunele are un rol mai mare, ponderea energiei electrice produsă de combustibil fiind în 2023 mai mare de 25% din total.

Anul trecut, sub președinția Japoniei, G7 s-a angajat să acorde prioritate pașilor concreti către eliminarea treptată a producției de energie pe bază de cărbune, fără a indica un anumit termen limită.

viewscnt
Afla mai multe despre
carbune
centrale
g7