VIDEO Republica Moldova lansează o nouă linie electrică spre România, cu sprijin american. „Asistăm la un eveniment istoric.”

VIDEO Republica Moldova lansează o nouă linie electrică spre România, cu sprijin american. „Asistăm la un eveniment istoric.”
scris 2 mai 2024

O a treia linie aeriană de înaltă tensiune care va conecta Republica Moldova de România va fi construită cu sprijinul USAID - Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Conexiunea se va face între stațiile electroenergetice Strășeni și Gutinaș, iar linia aeriană va avea o lungime de 190 de kilometri.

Un Memorandum de Înțelegere pentru construcția porțiunii moldovenești a liniei de înaltă tensiune a fost semnat, la Strășeni, de ministrul Energiei, Victor Parlicov, și administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Colema, arată moldova1.md.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Hidroelectrica e pe cale să ia OK-ul de finalizare a hidrocentralelor de pe Jiu, un proiect vechi de 20 ani, despre care organizații de mediu susțin că ar ″mutila″ situri protejate și care a fost blocat mulți ani în instanțe CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Hidroelectrica e pe cale să ia OK-ul de finalizare a hidrocentralelor de pe Jiu, un proiect vechi de 20 ani, despre care organizații de mediu susțin că ar ″mutila″ situri protejate și care a fost blocat mulți ani în instanțe
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Asistăm la un eveniment istoric”, a punctat ministrul Energiei de la Chișinău.

Oficialul a precizat că, trei ani în urmă, Republica Moldova era total dependentă de gaze rusești și de infrastructura energetică din stânga Nistrului.

„În toată această perioadă am fost dependenți și din punct de vedere al gazelor și din punct de vedere al energiei electrice indirect de Federația Rusă. În doar trei ani am reușit să ajungem cu dependență de la 100% la 0% pentru teritoriul pe care îl controlăm, tot ce ține de gaze”, a declarat Victor Parlicov.

Acord istoric - Închiderea centralelor pe cărbune CITEȘTE ȘI Acord istoric - Închiderea centralelor pe cărbune

Potrivit oficialului, către sfârșitul anului 2028, Republica Moldova se va putea integra și în piața energetică europeană, prin piața română.

„Fără această colaborare, fără această deschidere, fără acest sprijin politic necondiționat pe care Bucureștiul l-a avut întotdeauna față de Republica Moldova, și în special cu parcursul european al Republicii Moldova, nu am fi putut să atingem acea viteză pe care o avem astăzi de realizare a proiectelor infrastructurale, de asigurare a securității și de a obține niște prețuri mai favorabile pentru consumatorii noștri. Mulțumesc României, mulțumesc poporului american pentru sprijin, pentru că până la urmă sunt banii plătitorilor de taxe și asta trebuie să înțelegem”, a mai specificat Victor Parlicov.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, a remarcat că războiul de agresiune al Rusiei dus în Ucraina a demonstrat cum dependența de sursele de energie rusești amenință securitatea națională și securitatea economică a Republicii Moldova.

Raiffeisen, foarte atent la tranzacția cu Strabag. Multiple presiuni din partea oficialilor CITEȘTE ȘI Raiffeisen, foarte atent la tranzacția cu Strabag. Multiple presiuni din partea oficialilor

„Statele Unite susțin puternic eforturile Moldovei de integrare în Uniunea Europeană. Linia de înaltă tensiune Strășeni-Gutinaș va asigura cetățenilor moldoveni energie suficientă pentru a acoperi perioadele de cerere maximă, sporind securitatea și fiabilitatea energetică. De asemenea, această linie va ajuta Republica Moldova să procure energie la prețuri disponibile și în viitor să vândă pe piața europeană”, a menționat Kent Logsdon.

Diplomatul american a mai specificat că SUA planifică să investească 220 de milioane de dolari în construcția acestei linii de transport și în proiecte care sporesc stabilitatea și stimulează în același timp investițiile private în generarea energie la nivel intern.

VIDEO Autostradă prăbușită în China. Zeci de morți și răniți CITEȘTE ȘI VIDEO Autostradă prăbușită în China. Zeci de morți și răniți

Administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman, a exprimat angajamentul Statelor Unite de a sprijini Moldova în acest proiect de interconexiune energetică între cele două maluri ale Prutului.

„Acest lucru va duce la creșterea independenței Moldovei și în același timp va asigura energie la prețuri accesibile. La nivel simbolic este un alt exemplu al modului în care Moldova se integrează cu Europa. Memorandumul pe care îl semnăm astăzi reflectă încrederea noastră în poporul și în Guvernul Moldovei”, a relevat Isobel Coleman.

McDonald’s a ratat ținta de profit pentru prima dată în ultimii 2 ani. Consumatorii nu se mai lasă atrași de oferte. Planul companiei CITEȘTE ȘI McDonald’s a ratat ținta de profit pentru prima dată în ultimii 2 ani. Consumatorii nu se mai lasă atrași de oferte. Planul companiei

Alte două linii electrice aeriene pentru interconectarea energetică dintre România și Republica Moldova vor fi date în folosință în următorii ani. Este vorba de liniile de înaltă tensiune Bălți-Suceava și Isaccea-Vulcănești-Chișinău.

VIDEO Teleradio Moldova

viewscnt
Afla mai multe despre
moldova
romania