Fostul ministru al Energiei Constantin Niță se întoarce în penitenciar, unde are de executat un rest de pedeapsă de trei ani și jumătate închisoare pentru trafic de influență, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
El a fost ministru pentru IMM-uri, Comerț și Mediul de Afaceri în Guvernul Boc.
În mai 2017, Constantin Niță (PSD) a fost condamnat în primă instanță, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la patru ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, într-un dosar în care este acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, scrie Agerpres.
CITEȘTE ȘI PNL vrea drept de vot de la 16 aniSentința a fost menținută la apel în iunie 2018, iar Constantin Niță a fost dus la penitenciar, unde a executat șase luni, fiind eliberat în decembrie 2018, după ce Curtea Constituțională a dispus rejudecarea unor dosare de corupție, pe motiv de nelegalitate a compunerii completurilor de la Instanța supremă.
După ce a fost eliberat în baza deciziilor Curții Constituționale alături de alți oameni importanți acuzați de corupție, Constantin Niță a introdus o cale extraordinară de atac – contestația în anulare, obținând rejudecarea apelului.
Un complet de cinci judecători de la Instanța supremă i-a admis apelul lui Niță doar cu privire la confiscarea unor sume de bani și interzicerea exercitării unor drepturi civile, însă a păstrat condamnarea de patru ani, din care a fost scăzută perioada de șase luni deja executată.
În consecință, Constantin Niță se întoarce în penitenciar, pentru a executa restul de pedeapsă de trei ani și jumătate închisoare.
Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Niță i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iași.Niță ar fi intermediat o întâlnire între Urdăreanu și fostul primar Gheorghe Nichita în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să îi fie remiși lui Niță în două forme – parțial în numerar și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.
„În consecință, la data de 21 iulie 2013, Niță Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri în incinta unui restaurant libanez dintr-un hotel din București. De asemenea, la solicitarea lui Niță Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013 – iunie 2014”, susțineau procurorii.