Firea copiază "bugetarea participativă" a lui Boc: bucureștenii vor putea propune și vota online proiecte de investiții publice de 4 milioane euro

Firea copiază "bugetarea participativă" a lui Boc: bucureștenii vor putea propune și vota online proiecte de investiții publice de 4 milioane euro
scris 25 aug 2017

Locuitorii Capitalei vor putea propune și vota online proiecte de investiții publice care să fie implementate de Primăria București cu bani de la bugetul local, după modelul introdus în premieră la Cluj-Napoca de primarul Emil Boc, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din 30 august.

Dintre propunerile cetățenilor, Primăria va selecta, în urma votului bucureștenilor, în vederea implementării, un număr de 20 de proiecte, în valoare totală maximă de 4 milioane de euro cu tot cu TVA, care vor fi incluse în bugetul local al Bucureștiului pe anul viitor.

Urmărește-ne și pe Google News

Valoarea unui proiect nu poate depăși 200.000 de euro, cu TVA inclusă.

RADET a cerut scumpirea cu peste 30% a căldurii. Pentru ca bucureștenii să n-o simtă e nevoie de subvenții suplimentare de 151 milioane lei de la Primărie CITEȘTE ȘI RADET a cerut scumpirea cu peste 30% a căldurii. Pentru ca bucureștenii să n-o simtă e nevoie de subvenții suplimentare de 151 milioane lei de la Primărie

"Având în vedere că, la nivel local, Primăria Municipiului București are ca obiectiv creșterea gradului de transparență și de bună guvernare, ajustarea politicilor publice la nevoile și așteptările comunității, prin această campanie se propune identificarea unui număr de 20 de proiecte prioritare de interes local inițiate de cetățeni, care vor putea fi asumate și implementate de Municipiul București începând cu anul 2018, fiind un pas important în complexul proces de bugetare participativă", se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Proiectele vor putea fi depuse în perioada 18 septembrie – 6 octombrie, pe o secțiune dedicată special acestei campanii care va fi înființată pe pagina de internet a Primăriei. Până pe 3 noiembrie, Primăria va selecta proiectele considerate eligibile, printr-o Comisie de evaluare înființată special în acest scop. Acestea vor fi supuse votului online al cetățenilor în perioada 6-17 noiembrie, iar rezultatele finale vor fi anunțate pe 24 noiembrie.

Propunerile vor putea fi făcute și votate de persoane cu vârsta de minimum 18 ani cu domiciliul în București. Se vor admite proiecte în domeniile infrastructură (zone pietonale, scuaruri, trotuare, aliniamente stradale), amenajare/reabilitare spații publice (exemplu: mobilier stradal), spații verzi și locuri de joacă pentru copii, mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, infrastructură socială, infrastructură culturală, Smart City și sănătate.

Firea copiază
Google va lansa următoarea versiune a smartphone-ului Pixel pe 5 octombrie CITEȘTE ȘI Google va lansa următoarea versiune a smartphone-ului Pixel pe 5 octombrie

Modelul a fost anunțat prima dată luna trecută de către primarul Clujului, Emil Boc. La Cluj-Napoca, valoarea maximă a unui proiect este de 150.000 euro.

”Primăria Cluj-Napoca a lansat primul proces de bugetare participativă din România, o formă de respect pentru clujenii care plătesc taxe și impozite locale și care pot decide cum se cheltuiesc banii în interes public. În perioada 17 iulie-20 august, clujenii pot propune proiecte pentru oraș prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro, care trebuie să se încadreze în șase domenii, precum alei, trotuare și zone pietonale, mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, spații verzi și locuri de joacă, amenajare spații publice - mobilier urban, iluminat public, infrastructură educațională și culturală, orașul digital. Proiectele care obțin cel mai mare număr de voturi vor fi implementate de către Primăria Cluj-Napoca începând cu anul 2018. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 euro”, a declarat Boc, într-o conferință de presă susținută pe 17 iulie.

Potrivit acestuia, prin acest proces de bugetare participativă online, municipalitatea urmărește implicarea directă în luarea deciziilor privind proiectele orașului a tuturor celor care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au cel puțin 18 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
bugetare participativa
investitii publice
gabriela firea
emil boc
pmb
cgmb