Guvernul a redactat proiectul ordonanței de urgență care schimbă pensiile speciale, document care prevede că normele actuale vor mai fi valabile doar pentru cereri depuse până la 15 septembrie. Astfel, cererile de pensionare înregistrate și nesoluționate până la 15 septembrie 2017 vor fi analizate pe baza normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii și asigurări sociale. Schimbările vor fi introduse după ce Executivul a acuzat repetat, în ultima perioadă, cheltuielile mari ale bugetului pentru plata unui număr restrâns de pensii speciale.
Astfel, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat, în luna iulie, că, pentru 100.000 de pensii speciale, statul cheltuiește echivalentul a 4 milioane de pensii ale românilor de rând. Ministrul a afirmat că informațiile au fost furnizate de Institutul Național de Statistică.
Acum, în forma redactată pe 2 august, Guvernul justifică schimbatea prin faptul că neadoptarea măsurilor propuse generează adâncirea discrepanțelor existente între diferite categorii de pensionari, determinate de cuantumul pensiilor de serviciu care este vâdit mai mare față de pensia medie din sistemul public de pensii, sistem care are la bază printre altele, principiul contributivității, al solidarității și egalității de tratament între asigurații sistemului.
Profit.ro prezintă integral documentul, care a fost anunțat mai întâi pe Profit Insider.
Săptămâna trecută, Profit.ro a prezentat, tot în exclusivitate, draftul proiectului.
Guvernanții au precizat anterior că intenționează să regleze mai întâi pensiile militarilor, iar apoi, printr-un alt act normativ, pe cele ale diplomaților, magistraților și altor categorii de personal. Proiectul redactat cu data de 2 august face însă referire la toate categoriile de personal implicate, o decizie finală urmând să fie adoptată în ședința de guvern.
Spre deosebire de draft, în proiectul redactat ieri nu mai apar mențiunile cu dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază lunare corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care este depusă. cererea de pensionare.
Pensiile nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an.
Forma finală va fi aprobată de Guvern.
Ordonanță de Urgență privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O nouă idee a Guvernului Tudose: ”Casa de Comenzi a României” care să colecteze produse locale pentru piața internă și export. Denumirea amintește de un sistem al PCR Luând în considerare prevederile Programului de guvernare 2017-2020 referitoare la necesitatea asigurării și respectării principiului echității pentru pensionari,
Neadoptarea măsurilor propuse prin prezenta ordonanță de urgență generează adâncirea discrepanțelor existente între diferite categorii de pensionari, determinate de cuantumul pensiilor de serviciu care este vâdit mai mare față de pensia medie din sistemul public de pensii, sistem care are la bază printre altele, principiul contributivității, al solidarității și egalității de tratament între asigurații sistemului.
Prin urmare, în vederea evitării unei grave atingeri aduse principiilor echității și egalității de tratament între asigurații sistemului de pensii, se impune adoptarea unei soluții imediate, prin modificarea actelor normative cu caracter special care instituie categoria pensiei de serviciu
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.
ART I - Art. 42^5 din Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 270 din 22 aprilie 2015, cu modificările și completările ulterioare se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 42^5 - Pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Numărul sectoarelor în care angajatorii sunt obligați să încheie cu salariații contracte colective de muncă va fi semnificativ majorat, de la 30 la peste 100ART. II - Alineatul (10) al art. 68^5 din Legea nr. 567 din 9 decembrie 2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 408 din 10 iunie 2015 cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
(10) - Pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”
ART. III – Alineatul (5) al art. 73^1 din Legea nr. 7 din 11 ianuarie 2006 privind statutul funcționarului public parlamentar publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 546 din 22 iulie 2015, republicată se modifică și va avea următorul cuprins:
”(5) –Pensiile de serviciu stabilite în condițiile prezentei legi se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”
ART. IV - Alineatul (5) al articolului 6 din Legea nr. 216 din 21 iulie 2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 546 din 22 iulie 2015 se modifică și va avea următorul cuprins:
” (5) – Pensiile de serviciu, precum și pensiile de urmaș, calculate potrivit prezentei legi, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, se menține pensia de serviciu aflată în plată.”
ART. V - Alineatul (10) al art. 51 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi publicată în Monitorul Oficial nr. 41 din 19 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
”(10) Pensiile de serviciu stabilite în condițiile prezentei legi se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”
ART. VI - Alineatul (6) al articolului 49 din Legea nr. 96/2006 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
” (6) Indemnizația pentru limită de vârstă se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o o indemnizație pentru limită de vârstă mai mică, se menține indemnizația pentru limită de vârstă aflată în plată.”
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România va avea două coduri fiscaleART. VII- Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare se modifică după cum urmează:
1. La articolul 3 se introduc două noi litere, literele l) și m), cu următorul cuprins:
“l) solda/salariu lunar net – solda/salariul lunar brut prevăzut la art. 28 alin.(1) din care se deduce contribuția individuală la bugetul de stat, contribuția individuală la bugetul asigurărilor sociale de sănătate și impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare;
m) pensia militară de stat netă – pensia militară de stat stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare.”
2. Articolul 59 se modifică și va avea următorul cuprins:
“Art. 59 – Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.”
3. Articolul 60 se modifică și va avea următorul cuprins:
“Art. 60 – Cuantumul net al pensiei militare de stat, nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.”
Art. VIII - DISPOZIȚII TRANZITORII
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea achizițiilor publice va fi modificată din nou, după discuții între Guvern și Comisia Europeană Cererile de pensionare înregistrate și nesoluționate până la data de 15 septembrie 2017 se soluționează conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii și asigurări sociale.
Art. IX - DISPOZIȚII FINALE
Prevederile art. VII pct. 3 din prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare la data de 15 septembrie 2017.