Datorită OCDE, până și RA-APPS își va selecta șefii conform regulilor guvernanței corporative. Actuala conducere rămâne deocamdată neafectată

Datorită OCDE, până și RA-APPS își va selecta șefii conform regulilor guvernanței corporative. Actuala conducere rămâne deocamdată neafectată

Hotelul Triumf

Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris vineri, 07:27

Regia Autonomă-Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) se va supune, în cele din urmă, regulilor privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, urmând să își selecteze membrii din conducere conform acestor criterii de perfromanță, stabilite prin lege. De asemenea, nu vor putea fi membri în consiliul de administrație al Regiei candidații selectați care nu obțin avizul favorabil necesar accesului la informații clasificate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De ce este important: În pofida existenței unui cadru legislativ privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011, în practică reglementările nu au fost uneori implementate, guvernanții dând adesea legi speciale pentru a excepta unele companii de stat de la aplicarea acestor principii, una dintre aceste excepții fiind RA-APPS. Ultima modificare a legislației în domeniu, hotărâtă de Parlament anul trecut, a inclus băncile de stat la obligația managementului corporativ, dar a menținut exceptarea Regiei.   

O explicație rezidă în faptul că având active imobiliare importante, printre care Hotelul Triumf sau Clubul Floreasca, sute de apartamente și vile în zone rezidențiale din Capitală, RA-APPS a preluat de la regimul comunist atribuția de administrare a caselor de protocol, de care beneficiază demnitarii. Regia se ocupă de administrararea bunurilor aparținând domeniului public al statului și destinate reprezentării și protocolului pentru Senat, Camera Deputaților, Administrația Prezidențială, Guvern și Curtea Constituțională.

DECIZIE Obligația depunerii declarației de avere, extinsă pentru conducerile filialelor regiilor și companiilor de stat, respectiv la reprezentanții din companii cu participație de stat CITEȘTE ȘI DECIZIE Obligația depunerii declarației de avere, extinsă pentru conducerile filialelor regiilor și companiilor de stat, respectiv la reprezentanții din companii cu participație de stat

Pentru a adera la OCDE, România trebuie însă să respecte Ghidul privind Guvernanța Corporativă a Întreprinderilor Publice elaborat la nivelul acestei organizații, așa că Guvernul a pregătit acum actul prin care elimină excepțiile de la aplicarea de către întreprinderile publice a legislației privind guvernanța corporativă.

Practic, actul normativ elimină din legislație prevederea care reglementa exceptarea RA-APPS de la aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Guvernul va impune și ca cerința privitoare la verificarea suplimentară de securitate, prevăzută pentru procedura de selecție a membrilor consiliilor de administrație din domeniul industriei de apărare, să se aplice și în selecția membrilor consiliului de administrație al RA-APPS, având în vedere că activitatea Regiei presupune și ”cerințe din domeniul siguranței și securității naționale”.

După ce puterea și-a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, acum le-a dublat indemnizațiile. Majorare a salariilor de la 15% până la 35% pentru anumiți angajați CITEȘTE ȘI După ce puterea și-a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, acum le-a dublat indemnizațiile. Majorare a salariilor de la 15% până la 35% pentru anumiți angajați

Potrivit normelor consituționale privind aplicarea principiului neretroactivității în privința mandatelor legale, se argumentează în proiectul de act normativ, noile prevederi nu vor afecta actuala conducere a RA-APPS, respectiv nu se aplica mandatelor în curs ale conducerii, la data intrării în vigoare a acesteia.

Consiliul de administrație al RA-APPS este alcătuit din:

- președinte - directorul general;

- 2 reprezentanți din partea Secretariatului General al Guvernului;

- un reprezentant din partea Cancelariei Prim-Ministrului;

- un reprezentant din partea Ministerului Finanțelor Publice.

Mandatul membrilor consiliului de administrație al RA-APPS este de 4 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
ra-apps
guvernanța corporativă
reguli
excepție
șefi
conducere