Premierul Dacian Cioloș a transmis, recent, Parlamentului, o scrisoare în care cere urgentarea adoptării în plenul comun a unei Directive a Consiliului UE, amânată de patru ori din cauza lipsei de cvorum în Parlament, ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul arătând că România este ultimul stat care nu a dat vot, iar Comisia Europeană nu poate propune rectificarea de buget pentru statele membre UE.
Plenul comun al Parlamentului urmează să voteze, la începutul săptămânii viitoare, proiectului de lege pentru ratificarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene 2014/335/UE, Euratom privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene, arată news.ro.
Premierul Dacian Cioloș a transmis, recent, Parlamentului, o scrisoare în care solicită urgentarea finalizării procedurilor parlamentare, în cazul acestui proiect.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dacian Cioloș atrage atenția că Ministerul Finanțelor a transmis încă din septembrie 2015 un proiect de lege de ratificare a acestei Decizii UE 2014/335/UE Euratom, privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020.
”Precizăm că ratificarea este cu atât mai urgentă cu cât plata de către toate statele membre a impactului noii Decizii în cursul anului 2016, pe baza unui buget rectificativ al UE adoptat, va fi posibilă numai în cazul în care România va notifica Secretariatul General al Consiliului că a finalizat procedurile de ratificare până cel târziu 30 septembrie 2016”, se menționează în scrisoarea premierului.
Cioloș mai spune că României i-a fost solicitată, în nenumărate rânduri, urgentarea ratificării, de către Comisia Europeană și statele membre.
”Mai mult, președinția slovacă a anunțat că intenționează să facă demersuri suplimentare în acest sens, prin transmiterea unor scrisori către președinții celor două Camere ale Parlamentului”, mai afirmă Cioloș în scrisoare.
Potrivit discuției din Biroul Permanent reunit, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că, din fișa proiectului, rezultă că acesta a mai fost înscris în proiectul ordinii de zi a ședințelor celor două Camere, anul acesta, în datele de 22 martie, 11 aprilie, 4 mai și 22 iunie.
CITEȘTE ȘI Ce propun parlamentarii la început de sesiune: cazinouri, restaurante și magazine în locuri speciale, scutite de taxe și impoziteÎn cadrul ședinței, ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul, Ciprian Bucur, le-a transmis parlamentarilor să ia în calcul votarea cât mai repede a acestei decizii a Comisiei Europene.
”Există o temere la nivelul Comisiei Europene vizavi de adoptarea acestui proiect de lege, întrucât suntem ultimul stat care nu a ratificat această decizie, Comisia Europeană neputând să propună rectificarea de buget, iar statele membre neputând să contribuie la bugetul Uniunii Europene”, a explicat Bucur.
Călin Popescu Tăriceanu a răspuns că, în acest caz, este ”o problemă de cvorum”.
”Trebuie două treimi din numărul senatorilor și deputaților”, a adăugat Tăriceanu.
Președintele Senatului a supus votului conducerii reunite includerea proiectului pe ordinea de zi de luni a plenului celor două Camere.
”Nu cred că are nimeni vreo obiecție. Sigur că o să-l înscriem pe ordinea de zi a Camerelor reunite și o să-l supunem la vot. Toată problema este legată de prezența pe care o vom înregistra. Altceva nu pot să vă spun”, a mai comentat Călin Popescu Tăriceanu.
Luni, la ora 14.30, este programată ședința plenului reunit al Parlamentului la care va participa și premierul Dacian Cioloș pentru prezentarea unui raport privind situația economiei naționale.