Premierul Dacian Cioloș va renunța la coordonarea mai multor autorități aflate direct în subordine sau pe care le supervizează prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că Cioloș a cerut o analiză a instituțiilor respective, pentru a decide care rămân în subordinea sa, iar, în funcție de performanță, conducerile acestora ar putea fi schimbate.
Potrivit legislației actuale, exceptând Cancelaria, Corpul de Control al Prim-ministrului și Secretariatul General al Guvernului, Dacian Cioloș are în subordine, directă sau indirectă, nu mai puțin de alte 19 instituții.
Premierul coordonează astfel activitatea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, Secretariatului de Stat pentru Culte, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și, prin Cancelarie, activitatea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prin Secretariatul General al Guvernului sunt coordonate, de asemenea, Departamentul pentru Relații Interetnice, Institutul Național de Statistică, Agenția Națională pentru Romi, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” și Agenția Națională Anti-Doping.
În subordinea Guvernului se mai află Departamentul pentru Relații Interetnice, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine și Departamentul pentru Lupta Antifraudă - DLAF.
Mai mult, Secretariatul General al Guvernului îndeplinește rolul de minister de resort pentru Regia Autonomă "Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" și Regia Autonomă "Monitorul Oficial".
Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că la nivelul Cancelariei Prim-ministrului a fost inițiată o analiză a atribuțiilor Guvernului în raport cu aceste entități, a activității instituțiilor respective și performanței șefilor care le conduc.
“Premierul vrea să știe, în urma acestei analize, dacă are sens ca toate instituțiile să rămână în subordinea Guvernului, dar și cât de performant a fost managementul acelor autorități”, au declarat pentru Profit.ro sursele citate.
Conform acestora, Dacian Cioloș și consilierii săi consideră că, pe lângă numărul relativ mare, multe dintre aceste autorități nu-și justifică prin statut subordonarea directă față de premier sau Guvern.
Analiza va fi finalizată la începutul anului viitor, când Guvernul ar putea lua o decizie cu privire la autoritățile menționate și managementul lor.