Ciolacu nu crede că este nevoie de legislație suplimentară ca președintele Iohannis să candideze la alegerile parlamentare

Ciolacu nu crede că este nevoie de legislație suplimentară ca președintele Iohannis să candideze la alegerile parlamentare
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:03

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat în privința proiectului inițiat de Partidul Național Liberal prin care președintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare că după observațiile Consiliului Legislativ pe acest subiect, părerea sa este că nu ar fi nevoie de legislație suplimentară ca Iohannis să poată candida dacă își dorește acest lucru.

Ciolacu a menționat că social-democrații vor lua, luni, o decizie în legătură cu inițiativa liberală. ””Îmi pare rău de colegii de coaliție, poate ar fi trebuit să aprofundeze mai mult sau să se sfătuiască să iasă din cercul propriu, să se sfătuiască cu mai mulți specialiști”, a mai afirmat el.

Urmărește-ne și pe Google News

Marcel Ciolacu a fost întrebat, sâmbătă, la Cluj Napoca, cum va vota PSD la proiectul care permite candidatura lui Klaus Iohannis la parlamentare, dacă va fi o decizie de grup parlamentar sau va vota fiecare cum consideră, scrie News.ro.

”Îmi pare rău să dezamăgesc. Eu cred că în viața politică, ca și în viața executivă, este bine în viață să-ți asumi lucruri, să nu te ascunzi după decizii că, domnule, lăsăm la liber votul. Românii nu cred astfel de abordări. În schimb, fiindcă mi-ați spus o întrebare punctuală, știți la fel de bine ca și mine că vom reuni Birolul Permanent Național în ziua de luni pentru a lua o decizie împreună cu colegii mei cum este corect. Pe drum, împreună cu domnul vicepremier, ne-am uitat foarte atenți la observațiile Consiliului Legislativ și am dat în lucru la specialiștii din interiorul partidului, la juriștii noștri, care au o expertiză, să ne facă și ei astăzi un punct de vedere pe care o să-l prezinte la Biroul Permanent Național”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Victor Ponta redevine doctor CITEȘTE ȘI Victor Ponta redevine doctor

El consideră că nu ar fi nevoie de legislație suplimentară pentru ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare.

”La prima vedere, după observațiile de la Consiliul Legislativ, părerea mea, dar repet aștept și expertiza colegilor, este că nu este nevoie de legislație suplimentară ca domnul președinte dacă își dorește să candideze, să candideze.Cred că sunt mai mult lucruri tehnice prin strângerea semnăturilor doar pentru dânsul fiind independent pe acele liste”, a precizat liderul PSD.

Marcel Ciolacu susține că liberalii ar fi trebuit să aprofundeze mai mult acest subiect sau să se consulte cu mai mulți specialiști. 

”Îmi pare rău de colegii de coaliție, poate ar fi trebuit să aprofundeze mai mult sau să se sfătuiască să iasă din cercul propriu, să se sfătuiască cu mai mulți specialiști. Dacă concluzia specialiștilor va fi aceeași cu observațiile Consiliului Legislativ, vom lua o decizie. Dacă nu, vom lua altă decizie. Acest lucru o să-l facem luni”, a mai declarat președintele PSD.

Nicușor Dan spune că de când e primar a rupt 6 sacouri în cotul drept: De la semnat, probabil CITEȘTE ȘI Nicușor Dan spune că de când e primar a rupt 6 sacouri în cotul drept: De la semnat, probabil

Liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaților și Senat - Gabriel Andronache și Daniel Fenechiu - au depus o propunere legislativă pentru modificarea și completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, care are un articol unic și introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: ”Președintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaților, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat și aceea de președinte”.

Propunerea creează premisele candidaturii lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare.

Consiliul Legislativ a avizat cu observații propunerea PNL, apreciind însă că ”președintele României are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale, chiar și în lipsa normei preconizate”.

Consiliul Economnic și Social (CES) a dat aviz nefavorabil propunerii PNL.”Independența Președintelui, reclamată de Constituție, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid”, este unul dintre argumentele CES, care invocă și ”nevoia de credibilitate și stabilitate sporită” a legislației electorale.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu
iohannis