Ministerul pentru Comerț al Chinei a anunțat sancțiuni împotriva Boeing și altor două companii de apărare, pentru vânzarea de arme către Taiwan, în ziua învestirii președintelui Taiwanului, transmite CNBC.
Măsura este cea mai recentă dintr-o serie de sancțiuni pe care Beijingul le-a anunțat în ultimii ani împotriva companiilor de apărare pentru vânzarea de arme către Taiwan, o insulă autonomă pe care China o consideră parte a propriului său teritoriu, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministerul Comerțului din China a plasat unitatea Boeing de Apărare, Spațiu și Securitate, General Atomics Aeronautical Systems și General Dynamics Land Systems, pe ceea ce se numește o listă de ”entități nesigure”, interzicând investițiile ulterioare ale acestora în China, pe lângă interdicțiile de călătorie pentru conducerea lor de vârf.
Lai Ching-te, noul președinte al Taiwanului, a promis că va consolida securitatea Taiwanului prin importurile de avioane de suptă avansate și alte tehnologii și întărirea industriei interne de apărare.
În aprilie, China a înghețat activele General Atomics Aeronautical Systems și General Dynamics Land Systems deținute în China.
Declarațiile corporative arată că General Dynamics operează o jumătate de duzină de avioane Gulfstream și operațiuni de servicii pentru avioane cu reacție în China, care rămâne puternic dependentă de tehnologia aerospațială străină, chiar dacă încearcă să-și construiască propria prezență în domeniu.
Compania ajută, de asemenea, la fabricarea tancului Abrams, care este achiziționat de Taiwan pentru a înlocui tehnica învechită destinată să descurajeze sau să reziste unei invazii din China.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Pentru că UE mai nou ″strâmbă din nas″ la proiecte energetice pe gaze, Guvernul realocă încasări viitoare din certificate CO2 estimate la peste 330 milioane euroGeneral Atomics produce dronele Predator și Reaper folosite de armata americană, deși nu este clar ce arme vinde compania Taiwanului.
În 2022, China a anunțat sancțiuni împotriva lui Ted Colbert, președintele și CEO-ul Boeing Defence, Space and Security, după ce compania a câștigat un contract de 355 de milioane de dolari pentru furnizarea de rachete Harpoon către Taiwan.
Taiwanul s-a confruntat cu hărțuirea militară din ce în ce mai mare din partea Armatei Populare de Eliberare a Chinei, care zboară în mod regulat cu avioane de luptă și navighează cu nave de război în apropierea insulei.
CITEȘTE ȘI Ministerul Apărării continuă să caute soldați - gradați profesioniști. Peste 3.800 de posturi ofertateImpactul probabil al sancțiunilor Beijingului asupra unor companii precum Boeing este neclar. Statele Unite interzic cele mai multe vânzări de tehnologii legate de arme către China, dar unii contractori militari au, de asemenea, afaceri civile în industria aerospațială și în alte industrii.