Deși România a depășit Ungaria anul trecut în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB) calculat la paritatea puterii de cumpărare, ungurii totuși trăiesc mai bine, sunt mai bogați și nu migrează ca românii în căutarea unei vieți mai bune, iar economia maghiară este mai stabilă și se bazează pe exporturi, nu pe consum, așa cum este cazul României, spune ministrul Economiei Naționale, de la Budapesta, Márton Nagy.
Asta după ce mai multe publicații din țara vecină, în principal de opoziție, au titrat că economia României a trecut în fața celei a Ungariei din punct de vedere statistic.
″Gospodăriile maghiare dețin mai multă avere în comparație cu gospodăriile românești, iar Ungaria are o rată mai mică a sărăciei, a continuat ministrul. De asemenea, România a cunoscut o emigrare semnificativă și o scădere a ocupării forței de muncă din 2010 până în prezent, în timp ce Ungaria a atras mai mulți muncitori. Astfel, profilul de export al Ungariei, în special în domeniul high-tech, îl depășește pe cel al României″, se arată într-un editorial semnat de ministrul maghiar în publicația Magyar Nemzet.
El argumentează că, deși în termeni de PIB per capita, calculat la paritatea puterii de cumpărare, performanța economiei românești a întrecut-o pe cea a economiei Ungariei în 2023, acest lucru nu prezintă tabloul complet al condițiilor de viață și de muncă din cele 2 țări și nici al situației financiare a locuitorilor lor.