Campania electorală pentru alegerile prezidențiale s-a încheiat, iar continuarea propagandei electorale constituie contravenție și se sancționează cu amendă. Este interzisă difuzarea de mesaje audio, video sau mixte cu conținut electoral, dar și prezentarea de sondaje. Peste 18,2 milioane de români sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie s-a încheiat, sâmbătă, la ora 7.00, informează News.ro. Ea a început în 12 octombrie.
Potrivit legislației, constituie contravenție ”continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat”. Fapta se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În aceste condiții, este interzisă difuzarea de mesaje electorale în locuri publice ori private, precum și prin intermediul unor vehicule special amenajate. În plus, este interzisă prezentarea de sondaje.
De asemenea, se sancționează cu amendă ”purtarea pe durata votării de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, persoanele însărcinate cu paza, persoanele acreditate sau de către operatorii de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice sau ai societăților comerciale ori ai organizațiilor neguvernamentale de ecusoane, insigne ori alte însemne de propagandă electoral”. Pentru această faptă, amenda este cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.
Campania electorală este finanțată de la bugetul de stat, controlul fiind realizat de Autoritatea Electorală Permanentă în baza Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare
În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală începe la data de 15 noiembrie 2019 și se încheie la data de 23 noiembrie 2019, la ora 7.00.
În cursa electorală s-au înscris 14 candidați, unii susținuți de partide, alții independenți.
Procesul electoral, în țară, va începe duminică, la ora 7.00, în timp ce în străinătate se desfășoară deja din noaptea de joi spre vineri. În diaspora, votarea continuă pe toată durata zilei de sâmbătă și se va desfășura și duminică.
Peste 18,2 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt înscriși în listele electorale permanente, în timp ce în străinătate sunt peste 715.000 de români cu drept de vot.