Orban: Deficitul a fost menținut până acum sub 3% pe spinarea mediului de afaceri. Întârzierea medie la rambursarea TVA depășește 90 de zile, iar suma de plată ajunge la 5 miliarde lei

Orban: Deficitul a fost menținut până acum sub 3% pe spinarea mediului de afaceri. Întârzierea medie la rambursarea TVA depășește 90 de zile, iar suma de plată ajunge la 5 miliarde lei
scris 8 nov 2019

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, vineri, că deficitul de 2,8% la 10 luni este de fapt mult mai mare, fiind menținut la acest nivel ”pe spinarea mediului de afaceri”, având în vedere că întârzierea medie la rambursarea TVA către firme este de peste 90 zile, iar suma totală de rambursat ajunge la 5 miliarde lei.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Premierul Orban a arătat că, deși Guvernul înregistrează un minim istoric de investiții în ultimii 10 ani, cu toate acestea deficitul bugetar este foarte mare, respectiv de 2,8% la 10 luni, după cum a anunțat și președintele Iohannis

Urmărește-ne și pe Google News

”În realitate, acest deficit bugetar este mascat, pentru că acest deficit este mai mare și am să vă spun cum a fost menținut totuși sub 3%. E foarte simplu: pe spinarea mediului de afaceri. O șmecherie utilizată este întârzierea rambursărilor de TVA către firme. La ora actuală mi-e greu să calculez întârzierea medie care există, dar este foarte mare, este probabil de peste 90 de zile întârzierea în rambursările de TVA. Sumele restante care trebuiau plătite către firme din rambursările de TVA se cifrează la cel puțin 5 miliarde. Adică Guvernul a menținut deficitul folosind banii firmelor care ar fi trebuit să întoarcă la firme și care, bani aflați la dispoziția firmelor, au privat firmele de acești bani pe care puteau să îi folosească în rulaj sau puteau să îi folosească în investiții”, a afirmat Ludovic Orban. 

Direcția de combatere a fraudelor din ANAF - desființată. Antifrauda pierde 300 de angajați pe care îi avea doar pe hârtie și rămâne cu 900 de angajați din 2.000 de posturi prevăzute CITEȘTE ȘI Direcția de combatere a fraudelor din ANAF - desființată. Antifrauda pierde 300 de angajați pe care îi avea doar pe hârtie și rămâne cu 900 de angajați din 2.000 de posturi prevăzute

O altă ”șmecherie” folosită de fostul Executiv, a mai arătat Orban, este neplata lucrărilor contractate de Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării.

”Firmele așteaptă cu lunile ca să li se plătească lucrările efectuate, iar în perioada asta, în loc să primească banii pentru lucrările efectuate, probabil, ca să își mențină ritmul de lucru, trebuie să se împrumute”, a declarat prim-ministrul, care a precizat că pentru PNDL există facturi neachitate în sumă de alte 5 miliarde lei. 

Orban a mai anunțat că a luat decizia de a constitui un Consiliu consultativ cu mediul de afaceri, în care mediul privat să aibă un punct de vedere pe orice fel de act normativ care are impact asupra mediului de afaceri.

Un prim obiectiv pentru care Orban susține că va cere ajutorul mediului de afaceri este reducerea birocrației.

Ce se întâmplă când e campanie electorală: Proiectul lui Teodorovici cu închisoare pentru evaziune a trecut de Senat. La fel, legalizarea canabisului medical CITEȘTE ȘI Ce se întâmplă când e campanie electorală: Proiectul lui Teodorovici cu închisoare pentru evaziune a trecut de Senat. La fel, legalizarea canabisului medical

Prim-ministrul Ludovic Orban i-a solicitat miercuri, în prima ședință de Guvern, ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, să se asigure că firmelor li se rambursează TVA în termenul legal, astfel încât cheltuielile ”nesăbuite” ale fostului cabinet să nu fie puse ”pe spinarea mediului privat”

”Trebuie să vedeți foarte clar situația pe rambursările de TVA, pentru că este inacceptabil ca firmele private care au dreptul să beneficieze conform legii de rambursarea TVA-ului în termenul stabilit să fie pusă pe spinarea mediului privat, prin nerambursarea TVA-ului în termenul stabilit, nota de plată pentru cheltuielile nesăbuite pe care le-a generat fostul guvern”, a cerut Orban.

Statul a rambursat în primele opt luni ale anului TVA de 12,6 miliarde de lei, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, în creștere cu 8,6% comparativ cu 11,6 miliarde de lei în primele opt luni ale anului trecut. În același timp, TVA netă a urcat cu 11,6%, de la 37 miliarde de lei la 41,3 miliarde de lei. TVA netă este ceea ce statul păstrează, după ce din TVA brută, suma totală colectată din TVA, rambursează firmelor sumele la care au dreptul.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
rambursare
guvern
orban
finante
cîțu